Fókusz és Távolság: Hangay Enikő

0

Folytatódik a Capa Központ által szervezett Fókusz és Távolság beszélgetés sorozat, amelynek következő eseményét 2019. április 9-én, kedden tartják, 17.30-tól.

Beszélgetőtárs: Winkler Nóra
Vendég: Hangay Enikő fotóművész

Sajtóközlemény:


Fókusz és Távolság: Hangay Enikő fotóművész – Beszélgetés képekkel

Beszélgetőtárs: Winkler Nóra

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indulunk, beszélünk a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.

Időpont: 2019. április 9., kedd, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ, Stúdió
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Vendég: Hangay Enikő fotóművész

Hangay Enikő: Tíz mondat a munkámról

Egyetemistaként kezdtem fotózással foglalkozni, eredetileg szobrásznak készültem. 1998-ban végeztem ösztöndíjasként a New York állambeli Cornell Universityn fotó és szobrászat szakokon, majd 2001-ben mesterdiplomát szereztem fotóművészetből a Cranbrook Academy of Arton Michiganben. Általában sok összetevős és bővíthető, színes fotósorozatokban gondolkodom, amelyeket a kiállítótér sajátosságait figyelembe véve installálok, címük, például: Anyahajó, Csendes napok, Felöltő, Hét szekrény. Mióta kézbe kaptam először édesapám, majd a fotóprofesszorom, végül pedig az első keresetemből vett használt fényképezőgépet, naponta fotózom a mindennapi élet elérhető és ezerarcú jelenségeit, így természetes volt számomra a napi közreműködés 2006 és 2014 között a 1day1photo.com blogon. Számos kiállításon vettem részt az Egyesült Államokban, idehaza, Lengyelországban, Belgiumban és máshol. A legutóbbi egyéni kiállításaim: Contretype, Brüsszel – 2014, Karinthy Szalon, Budapest – 2013, Mai Manó Ház – 2012, Raiffeisen Galéria – 2012, Spiritusz Galéria – 2011. Szemléletmódomat tükrözi a 2004-ben a Mai Manó Ház gondozásában megjelent, többféleképpen hajtogatható, kézi kötésű és akár kisgyermekek kezébe is adható könyvem, a Csendes napok. 2010-ben és 2011-ben a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj segítette a munkámat. 2013-ban a brüsszeli Contretype rezidens művészeként, az egyetem óta először, osztatlan figyelemmel összpontosíthattam a Városrajz című sorozatomra. Ezt a vonalat követem majd a továbbiakban, mert szeretném a rajzaimat is beleszőni az installációimba.