Magyar fotós képe is szerepel a Nikon Photo Contest 2018-19 legjobbjai között

0

Idén 33 ezer fotós 170 országból 97 ezer pályaművet küldött be a Nikon Photo Contest nemzetközi fotópályázatra, amely 1969 óta töretlen sikernek örvend. Az eltelt 50 év alatt több, mint 440 ezer fotós 1,7 milliónál is több fotóval pályázott.
A szakmai zsűrinek így idén is bőven akadt dolga azzal, hogy kiválassza a kategóriák győzteseit, amelyet most ki is hirdettek. A fődíjat nyert fotós nevét azonban majd csak augusztus 23-án hozzák nyilvánosságra.

A pályázaton egy magyar fotós, Kerekes István is jól szerepelt, a nyitott kategóriában ért el harmadik helyezést Kíváncsi arcok című fotójával.

A zsűri által kategóriánként kiválasztott első három helyezett valamint a további díjazottak fotóit a videó és az utána következő sajtóközlemény alatti galériánkban lehet megtekinteni (a képre kattintva a galéria nagyobb méretben is átlapozható!).

(címlap fotó: Kerekes István)

Sajtóközlemény:

A NIKON PHOTO CONTEST 2018-2019 NYERTESEI

Amszterdam, Hollandia, 2019. július 29.: A Nikon Corporation örömmel jelenti be a Nikon Photo Contest 2018-2019 nyerteseit. Az először 1969-ben megrendezett Nikon Photo Contest idén ünnepli 50 éves évfordulóját. Ez a világ egyik legnagyobb fotós versenye, amelyre a 2018-19-es idényben rekordszámú, 97 369 fotót küldött be 170 ország és régió 33 ezer nevezője. A versenyen három kategóriában vártak képeket: Open (nyílt), Next Generation (következő generáció) és Short Film (rövidfilm).

A Nikon Photo Contest 2018-2019 nyertesei

Open Award Gold Prize (Nyílt kategória aranyérmese): Jason Parnell-Brookes (Egyesült Királyság) Alma and Alzheimer’s (Alma és Alzheimer-kór) című fotójával.

Open Award Gold Prize (Nyílt kategória aranyérmese): Thaib Chaidar (Indonézia) Hope (Remény) című sorozatával.

Next Generation Gold Prize (Következő generáció kategória aranyérmese): Sara De Antonio Feu (Spanyolország) Ayimpoka című fotójával.

Next Generation Gold Prize (Következő generáció kategória aranyérmese): Tu Jinghan (Kína) Fanghua – (Pillanatok fiatalságunk napjaiból) című sorozatával.

Short Film Gold Prize (Rövidfilm kategória aranyérmese): Sara Crochet (USA) Exulansis című kisfilmjével.

A nyerteseket egy független nemzetközi bírálóbizottság választotta ki, amelynek elnöke az előző évben is az elnöki tisztséget betöltő, világszerte elismert művészeti igazgató, Neville Brody volt.

Az idei Nikon Photo Contest versenyről Neville Brody a következőt mondta:

„Ez a verseny sok kérdést vet fel, többek között azt, hogy milyen szerepet is fog betölteni a fotográfia a jövőben. A fényképezés megváltoztatja az életünket. Mindenhol jelen van, és napjainkban világot a szavak helyett sokkal inkább képeken keresztül látjuk. Ez egy olyan nemzetközi nyelv, amely befolyásolja, hogy emberként hogyan látjuk a társadalmat, és egyre csak fontosabb lesz. A díjazott képek sokfélesége – a narratívák, a kapcsolatok és a meglepetések – lenyűgözően érdekes vitát fog generálni a világunkról és arról, hogyan is látjuk.”

Az egyes kategóriák arany-, ezüst- és bronzérmeseit nyerteseit különböző kritériumok alapján választottuk ki – többek között az alapján, hogy mennyire igazodnak a témához, mennyire erős az üzenetük, illetve mennyire kreatívak. Az öt aranyérmes mellett egy pályázó megkapta a Participants’ Choice (Résztvevők választása) díjat, valamint egy másik különleges díjat is kiosztottunk a Nikon Photo Contest 50. évfordulójának alkalmából. Összesen 47 pályamunkát díjaztunk.

A Grand Prize díj nyertesét a hivatalos díjátadó ünnepségen jelentjük be Tokióban, 2019. augusztus 23-án.

Minden nyertes fotó és videó a beküldés részleteivel együtt megtekinthető a Nikon Photo Contest 2018-2019 webhelyén.

A Nikon Photo Contest célja, hogy a professzionális és amatőr fotósoknak egyaránt lehetőséget nyújtson a fényképezési kultúra gazdagítására. Az első versenyt 1969-ben rendezték, és azóta több mint 440 000 fotós 1 710 000-nél is több pályamunkát küldött be, igazán nemzetközivé szélesítve a versenyt.

A fotókról bővebb információ elérhető a Nikon Photo Contest weboldalon, ahol a kisfilmek is megtekinthetők.