Túl jók az objektívjeink és a fényképezőgépeink…

0

A japán CIPA hónapról hónapra közli a Japánban gyártott, vagy japán céghez kapcsolható fényképezőgépek és objektívek értékesítési adatait, amely gyakorlatilag a teljes világ összes fényképezőgépének és gyártott objektívének valószínűleg több, mint 90%-át adja. Természetesen ebben nincs benne a Hasselblad, a Phase One, a Leica, de a BlackMagic sem, ahogy a kínai és koreai objektívek gyártói sem, ezek azonban elég szűk piaccal rendelkeznek ahhoz, hogy érdemben módosítani tudnák az alábbi grafikonokat.

A fényképezőgép eladások száma évről évre zsugorodik, míg 2017-ben havonta átlagosan közel 2,1 millió fényképezőgépet értékesítettek, tavaly ez már csak havi átlag 1,6 millió volt, idén pedig az első fél év adatai alapján már alig több, mint havi átlag 1,2 millió gépet tudtak eladni, ami 25%-os visszaesés a tavalyihoz képest.
Ebben benne vannak a kompakt fényképezőgépek is.

Ha a cserélhető objektíves gépeket külön vizsgáljuk, akkor a 2017-es és 2018-as értékesítési adatok közel hasonlóak (910 ezer/hó vs. 896 ezer/hó), de tavaly júliustól ezek a számok is csökkenő tendenciát mutatnak, idén pedig a februári nagy boom el is maradt, ami után csak részben tért magához a vásárlási kedv, így idén az első hat hónapban a havi átlag eladások száma csupán 650 ezer, ami 27% közeli visszaesést jelent.

A kompakt fényképezőgépek piaca is tovább zsugorodott, a tavalyi átlag 720 ezer gép/hó után az idei 560 ezer kompakt gép/hó már nem is tűnik annyira fájdalmasnak. Végülis ez a piac már csak a prémium kompakt, nagy zoomos és egy nagyon szűk vízálló gép palettából áll.

Ezeket nagyjából már meg is szoktuk, az azonban már újdonság, hogy az objektívek értékesítése sem megy jól.
Tavaly még nagyjából ugyanazt a görbét és számokat követték az értékesítések, mint a tavaly előtt tapasztalt, igaz, szeptembertől itt is volt egy kisebb visszaesés.
Ez a hanyatlás azonban úgy tűnik mélyebben gyökerezik, hiszen idén sem lett jobb az objektív értékesítés, sőt, a júniusi eladások már ijesztően alacsonyak a tavalyi értékhez képest, amely mintegy 33%-kal gyengébb. Átlagosan nézve a 2017-es és 2018-as 1,6 millió/hó és 1,5 millió/hó eladáshoz képest az idei első félévben már csak 1,1 millió objektívet adtak el havonta.

Ezek nagy valószínűség szerint két dologra vezethetők vissza, egyrészt már olyan képességűek a 2-3, vagy 4 éves fényképezőgépek, amelyek sokak számára nem indokolják az újabb vázak, modellek megvásárlását és ahhoz még a tükör nélküli rendszerekhez kínált objektív választék valószínűleg szűk, hogy tömeges rendszer váltás történjen. Másrészt az objektívek terén sincsenek óriási előrelépések, jóllehet, a nagy gyártók mellett a Sigma is igen komoly modelleket kínál már, ők pedig ráadásul kedvező áron.
De tegyük a szívünkre a kezünket: hány objektívet vettünk az elmúlt 3 évben?

Nyilván aki most vásárolt új rendszerbe fényképezőgépet, magasabb számot említ majd, mint aki már rég óta egy rendszert használ.

Középtávon ebből valószínűleg csak a tükör nélküli rendszerek komolyabb elterjedése/támogatása után lehet részlegesen kilábalni, de hosszú távon nem valószínű, hogy az objektív eladások óriási mértékű javulást tudnának felmutatni, ezt is a MILC-ekhez készülő objektívek értékesítése emeli majd fel valamelyest.