Tényleg készül az APS-C szenzoros Nikon Z?

0

A Nikon egy ideje jól láthatóan nem igazán fejleszt az APS-C szenzoros DSLR-jein. Legutolsó frissítésük tavaly augusztusban a D3500 volt, amely csak kisebb méretével tud elődjénél többet, az ez előtti frissítés pedig még 2017 márciusában történt, akkor jelent meg a D7500, D5600 és D3400. Nem kérdéses, hogy ennek hátterében a tükör nélküli Z rendszer fejlesztése állhat, hiszen az kellett legyen a legnagyobb prioritást élvező fejlesztés.

Sokak számára azonban sok lenne a full-frame-es fényképezőgép, nem csak ára miatt, de a fotózási szokások miatt is. Az új Z bajonettel pedig adódik a lehetőség, hogy tovább örökítsék az APS-C szenzort a tükör nélküli rendszerbe.
Ez nem csak egy bejegyzett szabadalom alapján képzelhető el, de más is arra utal, hogy valóban készül egy APS-C szenzoros Nikon Z gép.

Elsőként itt a szabadalommal együtt közzétett kép, amelyet a Z 6 elé illesztettünk, így jól látszik, hogy mennyivel lesz kisebb ez a váz, mint a Z 6 illetve Z 7.

Az elektronikus kereső nélküli váz nem csak alacsonyabb, de keskenyebb is lesz.
Az persze még kérdés, hogy lesz-e kifejezetten APS-C szenzorra tervezett objektív a Z rendszerhez, de ha valóban kijön egy ilyen kis méretű gép, adja magát, hogy kis méretű objektív is készüljön hozzá.

Említettem, hogy más is utal arra, hogy készül az APS-C szenzoros Nikon Z, ezt pedig maga a Nikon hivatalos weboldala sejteti, ahol az összes Nikkor Z objektívnél feltüntetik nem csak a full-frame szenzornál, hanem az APS-C szenzornál (DX formátum) elérhető látószöget is.

De szükség is van egy APS-C-s vonalra is, hiszen a DSLR-ek közül a legtöbbet értékesített modellek nem a full-frame szenzoros profi vázak. Márpedig ha a DSLR vonal kihal, akkor valamivel ki kell elégíteni az APS-C szenzor (vagy inkább olcsó gép) iránti keresletet, erre pedig egy DX formátumú Nikon Z váz tökéletesen alkalmas lehet.