Így loptok ti…

0

A Getty Images fotósától és egy magyar fotóstól, Kaiser Erikától is ellopták ismeretlen tettesek a drága fotós felszerelésük egy részét.

Mindkét fotós a Forma-1 Magyar Nagydíjon dolgozott. Kaiser Erika a több napos munka után már a fotósoknak fenntartott teremben csomagolt, amikor lába kelt Canon EF 70-200mm f/2,8 L IS USM II és Canon EF 300mm f/2,8 L IS USM objektívének. A Getty Images fotósának szintén a fotós szobából tulajdonították el nagy értékű Canon EF 600mm f/4 L IS USM objektívét, ő az asztal alatt hagyta azt.

Völgyi Attila blogjában azt írja, hogy a hasonló esetek könnyebb kezelése érdekében mindig vezessünk listát a termékek gyári számáról, vigyük fel ezeket a Lenstag-re, legyen felírva az eszközeinkre a nevünk és elérhetőségünk és ne hagyjuk felügyelet nélkül az eszközeinket.

Az apróhirdető oldalak egy részében szokás, hogy a termékek sorozatszámát is közlik a hirdetés mellett, bár mostanában nem a teljes sorozatszámot, csak annak egy részét adják meg, a többit „kicsillagozzák”. Akárhogy is, ha teljes, ha nem, véleményem szerint ez már nem sokat segít a dolgon és az eladó hitelességét sem növeli. A sorozatszámokat „bemondásra” elhinni pont annyira laza nagyvonalúság, mint abban hinni, hogy a felírt sorozatszám alapján majd meglesz az ellopott objektív (elvileg létezik olyan oldal, amely sorozatszám alapján képes fotókra keresni: https://www.stolencamerafinder.com/, de ez annyira kevés magyar oldalon kutat, hogy még a Nikon Kft-től kölcsön kért Z 7 gépre is csak egyetlen találatot adott, pedig a Pixinfo tele van a vele készült képekkel eredeti méretben, eredeti EXIF-fel, ráadásul a céges 6D Mark II géppel készült fotók közül egyet sem ismert fel, pedig több ezer tesztfotót készítettünk és publikáltunk már…).

Amíg nincs kidolgozott rendszer arra, hogy a sorozatszámról is készüljön nagy felbontású videó (mert ugye egy fotón akkor cserélünk ki két számot Photoshopban, amikor csak jól esik), amíg a vásárlók nem azzal kezdik, hogy leellenőrzik a hirdetésben megadott sorozatszámot az objektíven lévővel (egyáltalán van valaki, aki használt objektív vásárlásánál sorozatszámot néz?), amíg a netre felkerült képekből első körben kiszedik a sorozatszámot is tartalmazó EXIF adatokat a képmegosztó oldalak (hogy csak a legnépszerűbbeket említsük: a Facebook és az Instagram), addig sokat nem várhatunk.
Valóban, a legjobb amit tehetünk, hogy a lehető legjobban vigyázunk a felszerelésünkre. De ha már egy hivatalos rendezvény hivatalos fotós szobájában sem lehet ott hagyni az objektívünket, akkor ott már komoly baj van.

A fotósok számára drága tanulópénz volt ez arra, hogy senkiben ne bízzunk meg és az őrizetlenül hagyott felszerelésnek könnyen lába kelhet egy pillanat alatt.
A rendezvény szervezőinek pedig azt a konklúziót kell(ene) levonni, hogy a fotós szobába is biztosítani kell egy biztonsági őrt. Egy ekkora rendezvényben, mint a Forma-1-es futam, kell legyen annyi pénz, hogy az őket reklámozó fotósoknak kialakított szobába lehessen állítani egy őrző-védő szakembert.

(címlapfotó: pxhere)