108 Mpixeles felbontás érkezik az okostelefonokba

0

A kis zoomos kompaktoknak már évekkel ezelőtt befellegzett, de hamarosan a közepes zoomátfogású kompakt fényképezőgépeknek sem lesz létjogosultsága, ha a Xiaomi és a Samsung által bemutatott új okostelefonokba szánt képérzékelője elterjedtté válik.

Az 1/1,33″ típusú szenzorra ugyanis 108 millió, 0,8 μm méretű képpontot zsúfoltak. Az elképesztő nagy felbontás lehetővé teszi, hogy komoly képkivágási tartalék legyen a digitális fotókban, amely a digitális zoom eddig nem látott mértékű kiterjesztését hozza el, pl. 4×-es digitális zoom esetében is meglesz a 27 Mpixeles felbontásunk lesz az 1:1 kivágásnak köszönhetően, ha pedig nincs szükség ekkora kivágásra, akkor a magasabb forrás felbontás miatt a 27 Mpixeles képek zaját átlagolja a rendszer.

De nem csak a fotózás során tud extra tulajdonságokat felmutatni az új ISOCELL Bright HMX képérzékelő, hanem a videófelvétel terén is, hiszen 6k (6016×3384) felbontású videót is képes kiolvasni, 30 kép/mp képváltási sebességgel, látószög csökkenés nélkül.

A szenzor tömeggyártása e hónap végén kezdődik, így az első modellek, amelyek ezzel a szenzorral dolgoznak, várhatóan jövő év elején, közepén jelenhetnek meg.