Új vlogger MILC: Sony Alpha 6100

0

A Sony új tükör nélküli fényképezőgépeket jelentett ma be, ezek egyike a kedvező árfekvésű Alpha 6100.

A 24 Mpixeles APS-C szenzort használó MILC váz nagyjából a korábbi Alpha 6300 képességeit hozza, igaz, a „könnyű MILC váz” jelzőt már nehezebb ráhúzni, mivel 50 grammot hízott az új modell.
A kedvezőbb árért cserébe le kell mondjunk az ultrahangos szenzor tisztításról, illetve az elektronikus kereső felbontása is visszafogottabb, itt 1,44 millió képpontból áll (a nagyítás maradt 0,7×-es, a lefedettség 100%).

Az élességállítást az új Alpha 6600-éval megegyező, azaz az AF-et ezúttal is 425 pontos fázis-különbség érzékelő pixelek támogatják, ezen kívül azonban bővebb, szintén 425 területű kontraszt alapú fókuszt is használ a gép, amely a képmező 84%-át fedi le. A fókuszrendszer érzékenysége immár -2 Fé (F2 fényerejű objektívvel), amely dupla érzékenységet jelent az Alpha 6300-hoz képest.
A hátsó LCD-t már teljesen felfelé is hajthatjuk, ami vloggerek számára a szelfi videózásnál jöhet jól. A lefelé döntés is megmaradt, így a fej fölüli fotózás is kényelmes lesz.

A sorozat sebessége változatlan, ezúttal is 11 kép/mp a maximális sebesség, amelyet viszont a nagyobb belső puffernek köszönhetően akár 33 RAW képig képes tartani az Alpha 6100-as.
A beépített Wi-Fi vezérlő és NFC segítségével könnyedén és gyorsan kapcsolódhatunk a fényképezőgéphez okostelefonnal, amelyre áttölthetjük képeinket, vagy akár a fényképezőgép vezérlését vagy távoli kioldását is elvégezhetjük.

Videofelvételt maximum Ultra HD felbontásban készíthetünk, a képfrissítés itt max. 30 kép/mp, Full HD-nél 60 kép/mp is elérhető. A jobb hangfelvételek érdekében a beépített sztereó mikrofon helyett külső mikrofont is használhatunk, ehhez sztereó jack aljzatot kínál az Alpha 6100-as. Ha szükséges, a tömörítetlen HDMI kimenetről is rögzíthetünk felvételt.

A Sony Alpha 6100 október közepétől lesz kapható, a váz ára 900 euró lesz, míg az E 16-50mm f/3,5-5,6 PZ OSS objektívet is tartalmazó kitért 1000 eurót kell majd fizetni.

A Sony Alpha ILCE-6100 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 24,2 Mpixel, APS-C CMOS
 • Érzékenység: ISO100-32000, kiterjeszthető ISO1024000-ra
 • Objektív: E bajonett
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • RAW formátum támogatása
 • 11 kép/mp sorozat sebesség min. 33 RAW képig
 • 1,44 millió képpontos OLED elektronikus kereső
 • LCD: 3″, 920e szubpixel, 180 fokban felhajtható és 75 fokban lefelé dönthető, érintésérzékeny
 • Ultra HD videórögzítés (3840×2160 pixel, 24, 25 és 30 kép/mp) max. fél óráig
 • mikrofon bemenet
 • 425 pontos hibrid automatikus élességállítás (-2 Fé érzékenység), arcfelismerés, kézi fókusz
 • SD/SDHC/SDXC illetve MemoryStick Pro-HG HX Duo kártyafoglalatok
 • beépített Wi-fi és NFC adapterek
 • Li-ion akkumulátor (420 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
 • Hi-Speed USB2.0 és tömörítetlen kimenetet adó microHDMI csatlakozás

Sajtóközlemény:

Két új készülékkel bővül a Sony APS-C tükör nélküli fényképezőgépeinek kínálata

A Sony bemutatja az Alpha 6600-at, mely beépített képstabilizátorral és megnövelt akkumulátor kapacitással rendelkezik

A Sony bejelentette az α™(Alpha™) APS-C termékcsalád legújabb tagjait – az Alpha 6600-t (ILCE-6600) és az Alpha 6100-t (ILCE-6100). A két új készülék a Sony legfejlettebb képalkotó eszközeit tömöríti egy kompakt és pehelysúlyú testben, kiemelkedő autofókusz teljesítmény, elképesztő képminőség jellemzi és tartalmazza a legkorszerűbb videós technológiákat. Az Alpha 6600-at a legmagasabb elvárásokkal rendelkező fotósok és videósok igényei szerint alakították ki, sokoldalú funkciói által számos különböző típusú forgatás és fotózás körülményeihez alkalmazható. Az Alpha 6100 fő célközönségét azok a fotósok alkotják, akik ismerkednek a teleobjektíves fotózással, és jó minőségű képeket szeretnének készíteni különböző szituációkban.

A Sony APS-C kínálat két új teleobjektívvel bővül, az E 16-55mm F2.8 G objektívvel, és az E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS szuper-telefotó objektívvel. A bejelentéssel a Sony sokoldalú E-bajonett kínálata immáron 54 objektívből áll.

„Az egyállványos stratégiánk folyamatosan bővíti az E-bajonett kínálatunkat, a fényképezőgépeink és az objektívjeink kompatibilisek egyaránt a full-frame és az APS-C készülékekkel, mivel a lehető legtöbb választási lehetőséget szeretnénk kínálni felhasználóinknak, hogy megtalálják azt a kombinációt, melyre leginkább szükségük van” – mondta mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotó eszközeiért felelős marketing igazgatója. „Az APS-C piac kiemelkedően fontos a Sony számára, az Alpha 6600 és Alpha 6100 pedig olyan fényképezőgépek, melyek ötvözik a legfrissebb technológiai vívmányokat, mozgó- és állóképek vagy videók készítéséhez egyaránt alkalmasak, ezért meggyőződésünk, hogy a felhasználók elégedettek lesznek az eredménnyel.”

Az Alpha 6600 és az Alpha 6100 belsejében egy egy 24.2MP Exmor RS™ CMOS képszenzor, a legújabb generációs BIONZ X™ képfeldolgozó processzor és egy elülső LSI processzor található, amit először a Sony full-frame kameráinál alkalmaztak. A három alkotóelem együttese jelentős fejlődést eredményez a képminőség és a teljesítmény terén fotózás és videózás során egyaránt.

Az Alpha 6600 és az Alpha 6100 villámgyors, 0.02 másodperces fókuszálási időt garantál. A 425 fokális-fázisérzékeléses AF pontok a képterület hozzávetőleg 84 százalékát fedik le, a 425 kontrasztérzékeléses AF pontoknak köszönhetően a fényképezőgép autofókusz funkciója még a legnagyobb kihívást jelentő időjárási körülmények között is rendkívül pontosan és megbízhatóan működik. Mindkét készülék rendelkezik a Valós idejű követés funkcióval, mely a Sony legújabb algoritmusán alapul, és mesterséges intelligencia alapú objektum felismerésével teszi lehetővé a tárgyak pontos megörökítését, akár az érintőpanel, akár a hátsó kijelző segítségével. Ezen felül a készülékekben elérhető a Valós idejű Eye AF, a Sony elismert technológiájának legújabb verziója, amely szintén mesterséges intelligencia alapú objektum felismerést alkalmaz, hogy valós időben felderítse és feldolgozza a szemadatokat, ezáltal pontosabb, és gyorsabb követési teljesítményre képes. Az Eye AF emberi és állati témák esetén is segíti a fotóst, így neki kizárólag a kompozícióra kell fókuszálnia.

Ügyelve a részletekre
A felhasználói élmény finomhangolása érdekében az Alpha 6600-ba és az Alpha 6100-ba további funkciók kerültek a korábbi APS-C felhasználók visszajelzései alapján. Ezek közé tartozik:

 • Javított színreprodukció; a full-frame modelleknél használt algoritmusok felelnek a természetes színreprodukcióért, különösen bőrszín árnyalatok esetén
 • Nagy felbontású belső 4K videófelvétel teljes pixel kiolvasással, pixel binning nélkül, szuper 35mm formátumban és egyszerű adatátvitel okostelefonokra az Imaging Edge alkalmazás segítségével
 • Intervallumfotózás az idősűrítéses videókhoz
 • 180 fokban dönthető, 3.0-típusú 921 ezer szubpixeles LCD érintőképernyő
 • Integrált mikrofon bemenet a tiszta és pontos hangfelvételekhez videók készítésénél

Alpha 6600
A 100 és 32000 közötti ISO érzékenység által (mely bővíthető 50 és 102400 közöttire) az új Alpha 6600 alacsony zajszint mellett elképesztően jó minőségű képeket készít még kedvezőtlen világítási körülménye között is. A zajszűrő és az élességszabályozó alkalmazásával a terület-specifikus zajcsökkentő és részlet-reprodukciós technológia a magas felbontás megőrzése mellett nagy mértékben csökkenti a zaj mértékét, ami hozzájárul az alanyok és az árnyékok minél élethűbb megjelenítéséhez.

– Az Alpha 6100 tartalmazza azokat a technológiai vívmányokat, melyek a Sony csúcskategóriás full-frame kameráit jellemzik. Ezek közé tartozik a Sony innovatív 5-tengelyes képstabilizáló algoritmusa, mellyel akár 5 fokozattal nagyobb zársebesség érhető el
– APS-C fényképezőben először érhető el a Sony piacvezető hosszú életű Z akkumulátora, ami megnöveli a teljesítményt, így a képkeresővel akár 720, az LCD kijelző használatával akár 810 kép is készíthető
– Tartós, por- és nedvességálló magnézium ötvözetű kialakítás
– Valós idejű Eye AF videók készítésénél a bekapcsolást követően a fényképező automatikusan rögzíti az alany szemét, amelyet megbízhatóan és pontosan követ, így a fotósnak mindössze a kép tartalmával kell foglalkoznia. Személyek fotózása esetén az Érintéskövetés funkció automatikusan elindítja az Eye AF-et.
– A beépített jack fejhallgató bemenet lehetővé teszi professzionális fejhallgatók csatlakoztatását és ezáltal a rögzített hang folyamatos figyelését

4K felvétel
Az Alpha 6600 képes 4K (3840×2160) felbontású videók rögzítésére Super 35mm módban pixel binning nélkül, és a 4K videók létrehozásához szükséges adat hozzávetőleg 2.4-szeresét képes rögzíteni (elérhető az Alpha 6600-ban is). A HLG (Hybrid Log-Gamma) technológia szintén elérhető az azonnali HDR munkafolyamat támogatásához. A HDR (HLG) kompatibilis televízión visszajátszott felvételek rendkívül élethűek lesznek elmosódott árnyékok vagy tompa csúcsszínek nélkül, így elkerülhető a színskálázás. Azok számára, akik az utómunkák során skálázni akarják a színeket, az S-Log 2 és az S-Log 3 gammaprofilok is elérhetők.

Árak és elérhetőség
Az Alpha 6600 2019 októberében érhető el Európában.

Az Alpha 6100 2019 októberében érhető el Európában.