A mozisok örömére: visszatér a 24p négy Canon gépbe

0

A Canon néhány évvel ezelőtt hagyta el az újonnan bejelentett fényképezőgépeiből a 24 kép/mp képfrissítésű videófelvételi lehetőséget, amelyet a filmezős szakma elég szúrós tekintettel fogadhatott. Bár a 25 kép/mp első hallásra jobbnak tűnik, mint a profik körében elterjedt 24 illetve 23,976 kép/mp képfrissítés, erre a nagyobb kompatibilitás miatt lehet szükség, hiszen pl. a Blu-ray lemezeknél sincs 25 kép/mp támogatva (van helyette 50 kép/mp, de interlace módban, ami bizonyos régiókban – pl. USA – nem lejátszható), ellenben a 24p igen.
Sok videós oldal foglalkozott már azzal a kérdéssel, hogy ténylegesen szükség van-e a 24 kép/mp-re napjainkban, ahol pro és kontra vélemények egyaránt elhangzottak. Az azonban egyértelmű, hogy amíg elég komoly igény van a profik részéről a 24p-re (még ha nem is mindenki ezt használja), akkor komoly gyártóként érdemes kiszolgálni ezeket az igényeket.

Emiatt dönthetett úgy a Canon, hogy első körben négy fényképezőgépéhez készít új firmware-t, amely lehetővé teszi a 24 kép/mp-es videófelvételt.

Elsőként a Canon EOS 90D és a Canon EOS RP kap új firmware-t, még októberben, ezt követi a Canon PowerShot G7 X Mark III és a G5 X Mark II december végén, majd pedig jövőre érkezik az EOS M6 Mark II-höz készülő firmware.