Tokina atx-i 11-16mm f/2,8 CF

0

A Tokina bejelentette Canon EF és Nikon F bajonettes, APS-C szenzoros tükörreflexes fényképezőgépekhez készített atx-i 11-16mm f/2,8 CF objektívét, amely a korábbi Tokina AT-X 11-16 mm f/2,8 Pro DX II modellt váltja.

A kisfilmes formátumba átváltva 17,6-25,6mm-nek megfelelő látószöget kínáló nagylátószögű zoom az első modell az új atx-i (Advanced Technology-X interactive) szériában, amely új dizájnnal is mutatja, itt már kicsit más a beltartalom is. A korábban elterjedt arany színű feliratokat elhagyták, helyét a visszafogottság, letisztultság vette át.
Megtartották viszont a fotósok körében vagy nagyon szeretett, vagy nagyon utált kézi élességállításra váltó fókuszgyűrűt, amelynek egyszerű hátra húzásával válthatunk AF módból kézi élességállításra (csak közben éppen elfordulhat a fókuszgyűrű, így az autofókusz által beállított tárgytávolság rögzítésére már nem alkalmas).

A korábbi modellhez hasonlóan a Tokina atx-i 11-16mm f/2,8 CF optikai rendszerében is két aszférikus és két szuper alacsony szórású (SLD) lencsetagot alkalmaztak, így a saroktól-sarokig képminőséggel (homogenitással) nem lesz baj, illetve a kromatikus aberrációk is visszafogottak lesznek.
A lencsetagokat több rétegű tükröződés mentesítő bevonattal vonták be, ezen kívül a frontlencse külső felületét vízlepergető bevonattal is ellátták, így a lencse tisztán tartása is könnyebb lesz.

A Tokina atx-i 11-16mm f/2,8 CF novembertől lesz kapható, ára 450 amerikai dollár lesz.