A hibáinkkal együtt

0

2019. november 11-én nyílik meg
A Fehér Vera és Altnőder Emese
A hibáinkkal együtt

című fotókiállítása.

A kiállítást megnyitja: Dékány Dávid költő

Kurátor: Gellér Judit

A megnyitó időpontja: 2019. november 11., hétfő, 18 óra

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Project Room
Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.

A kiállítás megtekinthető:
2019. március 26. – 2019. április 29. között,
naponta 11 és és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.

A hiba csak akkor hiba, ha annak értékeljük. Attól függően, hogy milyen a lelki alkatunk vagy épp milyen szellemi, fizikai hatás alatt állunk, ugyanazt a dolgot számtalanféleképp megélhetjük. A hibáinkkal együtt című kiállítás képei kétféleképp értelmezhetőek. Technikai értelemben hibás fényképeket jelentenek, míg tematikus értelmezésük az (ön)elfogadásra utal. A két alkotó, A Fehér Vera és Altnőder Emese a fényképezőgép különböző funkcióit (ki)használva hozza létre egy egyszerre hétköznapi és különös világ többrétegű és többértelmű képeit.

Altnőder Emese sorozata dupla expozíciós képekből áll, melyeket egy applikáció segítségével készít el. A kettős képekben az alkalmanként vissza-visszatérő motívumokat a hétköznapokból emeli ki. Baráti társaságok, bulik, gyerekek, kutyák és hattyúk, a városi és a természeti környezet egyaránt a mindennapi élete része. Miközben ezek a pillanatok bármelyikünké lehetnének, a térben és időben egymástól függetlenül készült képek az összeillesztés által a múlt század szürreális-spirituális fényképeire emlékeztető montázsokként nyernek új értelmet. Altnőder Emese fényképein az egyszerű, hétköznapi események az egymásra rétegződés által hol lírai, hol ironikus, hol morbid látomásokká, egyfajta mágikus világgá változnak.

A Fehér Vera fényképezőgépe egy-egy expozícióról két képet ment el, ezért ugyanabban az időpontban, ugyanarról a jelenetről, eseményről egy színes és egy fekete-fehér kép készül. Tájképek, csendéletek keverednek az éjszakai élet eseményeinek, kapcsolatok és viszonyok kimerevített perceivel. A villanásszerű, kiragadott látványok mikrotörténeteket rajzolnak ki, míg a nagy egész különös, egyszerre idegen, mégis nagyon bensőséges atmoszférát teremt. A képpárok a világ megismerésének és elfogadásának kettős természetére utalnak: ugyanannak a jelenségnek a megélése és megítélése attól függ, milyen szemüvegen keresztül nézzük.

Kint és bent. Fent és lent. Éles és életlen. A bemutatott képek jelentéstöbbletét mindkét esetben a megkettőzés jelenti. Az egymás mellé illesztett és az egymásra rétegzett elemek összekapcsolódása által új kontextusok, nézőpontok, viszonyrendszerek jönnek létre. A hibáinkkal együtt arra a véget nem érő folyamatra utal, mely a mindennapjainkat érinti. Minden olyan, ahogyan megéljük, megértjük vagy épp értelmezzük a világban lévő valós és valótlan állítások keveredését.

Gellér Judit kurátor


A Fehér Vera fotográfus 1983-ban született Kecskeméten. Tanulmányait 2019-ben a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának fotográfia MA szakán fejezte be. Munkáját 2018-ban a XXI. Esztergomi Fotográfiai Biennálé Esztergom város díjával, a PH21 galéria Honourable mentioned díjával, valamint 2018–2019-ben a Magyar Fotóművészek Szövetségének ösztöndíjával ismerték el. Alapító tagja a Hibaista alkotócsoportnak, tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, a kecskeméti Műhely Művészeti Egyesületnek, a MAOE Fotóművészeti tagozatának és a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Munkáit 2010-óta rendszeresen mutatja be önálló és csoportos kiállításokon egyaránt.

 
Altnőder Emese fotográfus 1977-ben született Budapesten. Fotográfiai tanulmányait 2008–2010 között a Fotografus.hu Alapítványi Fotóiskolában végezte. Munkáit egyéni és csoportos kiállításokon, nemzetközi (Bukarest, Genova és Calice) és hazai (Budapest, Dunaújváros, Szentendre) művészeti intézményekben egyaránt bemutatja. 2009-től tagja a Hibaista alkotócsoportnak.