L bajonettel érkezik a Sigma 40mm f/1,4 és 105mm f/1,4

0

A Sigma japán nyelvű weboldalán tette közzé fejlesztés alatt álló két objektívéről szóló hírét, amelyből kiderül, hogy a Sigma 40mm f/1,4 DG HSM Art és a Sigma 105mm f/1,4 DG HSM Art modellek lesznek a következők, amelyeket optimalizált vezérlő algoritmussal tesz elérhetővé L bajonettre.

Az L bajonettet még 2014-ben vezette be a Leica a saját Leica T tükör nélküli fényképezőgépéhez, akkor még T bajonett néven. A bajonett módosítatlanul került később a Leica SL gépbe, innentől nevezik L bajonettnek.
2018-ban a Sigma, a Panasonic és a Leica közösen hozták létre az L bajonett szövetséget annak érdekében, hogy a három gyártó egységesen használhassa az L bajonettet a fényképezőgépeik és objektívjeik fejlesztésekor. Ennek révén jelentek meg tavaly a full-frame szenzoros Panasonic S1 és S1R, valamint idén az S1H tükör nélküli modellek, illetve a Sigma is készített egy videózásra kihegyezett MILC-et, a Sigma Fp-t.
Egy új rendszer indulásakor mindig a legnagyobb problémát a szűkös objektívpark jelenti, amely probléma jól látszik a Canon RF és Nikon Z bajonettes rendszereken is. A Panasonic sem úszhatta meg a szűk objektívkínálat visszatartó hatását, de a létrehozott szövetséggel egy olyan mértékben dinamikusan bővülő L bajonettes rendszert alkottak, amely sehol máshol nem figyelhető meg a fototechnikai piacon.
Elnézve a Sigma töretlen lelkesedését, nem kérdéses, hogy pár éven belül jelentősen lecsökken, vagy akár meg is szűnhet a Sony óriási előnye a full-frame MILC piacon – legalábbis az objektívek terén.