Csak EOS R-re várhatók idén új Canon objektívek

0

A napokban jelentette meg a Canon a legújabb profi tükörreflexes gépét, az EOS-1D X Mark III-at, amelynek apropójából interjút készített a Digital Camera World a Canon egyik vezető beosztású tagjával.
Richard Shepherd, a Canon Europe Pro eszközeinek senior marketing menedzsere az interjúban elmondta, hogy eddig 10 objektívet fejlesztettek az EOS R rendszerhez, s mivel ez egy új rendszer, azt tervezik, hogy ezen RF bajonettes objektívek fejlesztésére fókuszálnak, de továbbra is teljes mértékben támogatják az EF objektíveket. Ha a piac úgy igényli, természetesen EF bajonettel is fejlesztenek majd új objektívet.

A kijelentést sokféleképpen lehet értelmezni és kommunikálni is.
Ha mi valami clickbait pletykalap lennénk, akkor adná magát a sztori, hogy úgy adjuk el ezt az információt, mint hogy a Canon nem fejleszt több EF bajonettes objektívet. Dőlnének is a kattintások, de a helyzet az, hogy senkit sem szeretnénk félrevezetni, pláne nem úgy, hogy azt sugalljuk, hogy ha nem szervezünk 1000+ fős tüntetést a Canon Hungária Kft. elé és nem spamoljuk tele a facebook oldalukat, hogy még-még EF objektívet, akkor megszűnik az EF rendszer. Mondjuk ez még egy vicclapba is erős lenne 😀
Aki kicsit jobban átlátja a helyzetet és érti is a piac működését, valamint a gyártók filozófiáját, az tudja, hogy szó nincs arról, hogy egyáltalán ne készülne több EF (vagy EF-S) bajonettes objektív, vagy hogy urambocsá’ meg is szűnne a teljes támogatás, kivonultatva még a szervizhátteret is. Erről szó nincs. A kijelentés mögött az áll, hogy az EF bajonettes objektívek az utóbbi években megkapták azokat a szükséges frissítéseket és fejlesztéseket (lásd új 70-200mm-es telezoomok, frissített 24-105mm-es standard zoom, stabilizált 85mm-es portré objektív, valamint az új tilt-shiftek), amelyekkel a legújabb tükörreflexes vázak is tökéletesen kiszolgálhatók és amelyekkel a profi fotográfusok is elégedettek. Jelenleg kevés olyan gyújtótávolság/fényerő páros van az EF bajonettes objektívek palettáján, amelyre ugyan komoly igény mutatkozna, de amire ne lenne már a japán gyártónak egy kész, már piacon lévő objektíve. Természetesen van hová fejleszteni, egy f/2,8 fényerejű telezoom pl. érkezhetne, akár egy 120-300mm f/2,8 képében (amelyet a Nikon épp a napokban jelentett be), vagy említhetnénk az ultranagy látószögű fixeket f/1,8 vagy jobb fényerővel, de jelenleg sokkal nagyobb szükség van az EOS R rendszer kínálatának bővítésére, hogy azok, akik már szeretnének tükör nélküli gépre váltani, könnyebben megtehessék.

Szóval mindenki nyugodjon le a p… portrémarkolatát szorongatva, nem azt mondta a Canon nagyhatalmú embere, hogy soha többé nem fejlesztenek EF bajonettre és az egész DSLR halott, úgy ahogy van. Biztosak lehetünk benne, hogy a Canon a lehető legtovább fog kitartani az EF rendszere mellett, hiszen ha nem ez lenne a terv, akkor nem is jött volna ki tavaly az EOS 90D-vel és idén az EOS-1D X Mark III-mal, valamint le is állt volna az EF objektívek gyártásával, ami szépen lassan a kifutott („discontinued”) címkék elterjedését hozná magával és elég látványos lenne. De nem így tett, az EF bajonettes objektívek ellátása zavartalan, az új tükörreflexesek pedig azt mutatják, hogy nincs elfeledve a rendszer (akik jobban félhetnek, azok a Sony SLR/SLT gépek tulajdonosai – ha már itt tartunk…).