Megérkezett a Canon EOS-1D X Mark III

0

Hosszú-hosszú pletykák után ma végre hivatalosan is megjelent a Canon legújabb tükörreflexese, a profi széria csúcsának számító EOS-1D X Mark III-at.

A Canon EOS-1D X Mark III az elődmodellel megegyező felbontású, mégis új szenzort használ, amely elé „nagy részletgazdagságú” aluláteresztő szűrőt helyeztek. Az extrém gyors képfeldolgozásért DiGiC X képfeldolgozó processzor került a gépbe, amely 3× nagyobb sebességre képes, mint az előd DiGiC 6+ processzora. Az új processzor a szenzorra integrált fázis-különbség érzékelő pontok kezelését is igen gyorsan valósítja meg.
Érdekes megoldás, hogy a TTL optikai kereső használata során elérhető új, 191 pontos AF rendszer működéséhez egy külön DiGiC 8 processzort használ az EOS-1Dx Mark III csúcsmodell.
Apropó fókuszrendszer: a 191 fókuszmezőből mintegy 155 kínál keresztszenzoros megoldást. Az AF érzékelők még érzékenyebbek, így tűhegy pontossággal képesek dolgozni még igen kis fényben is, ahol még a követő fókusz is elérhető. A LiveView módban dolgozó Dual Pixel AF a képmező 90%-át fedi le vízszintesen és 100%-át függőlegesen (az aktuálisan kihasználható terület a használt objektívtől függ!). Élőkép módban nem csak arcfelismerést, de szemfókuszt is kapunk.

A gyorsaság az új gép legfőbb erénye, hiszen páratlan, 16 kép/mp sorozat sebességet kínál TTL optikai keresőt használva, LiveView módban pedig akár 20 kép/mp sebesség is elérhető. De nem csak a sorozat sebessége remek, az egy sorozatban menthető képek száma is, hiszen erre a gyártó 1000 képnél is többet mond (persze megfelelően gyors memóriakártya is kell ehhez).
S ha már memóriakártya: az új gépbe dupla kártyafoglalat került, amelybe az egyik leggyorsabb kártyatípust, a CFExpress-t helyezhetjük.

A fotók készítése során a szokásos JPEG és RAW mellett egy új, HEIF formátumot is használhatunk, amely a JPEG-nél nagyobb színmélységet, színcsatornánként 10 bites kvantálást kínál.

De nem csak a fotózásnál mutatja ki oroszlánkörmeit a Canon EOS-1D X Mark III, hiszen videózás terén is igen komoly képességekkel rendelkezik.
A Ultra HD és DCI-4k felbontású videófelvételeket akár 60 kép/mp frissítéssel is készíthetjük (10 bites H-EVC/H.265 kodekkel tömörítve), de ez még semmi, hiszen a tükörreflexesek közül elsőként 5,5k videófelvételre is van lehetőség, szintén 60 kép/mp-cel, s ezeket 12 bites RAW videóként is elmenthetjük, 2600 vagy 1800 Mbps sávszélességgel, de arra is van lehetőség, hogy az 1-es kártyára a RAW videót, a 2-es kártyára az MP4 videót mentsük. Az Ultra HD és DCI-4k videókat az 5,5k-ból méretezi le a gép, képkivágás nélkül)
További kiemelkedő képesség a 10 bites 4:2:2 kvantálású C-Log mentés lehetősége, amely 12 Fé dinamikatartományt kínál.
Van lehetőség a videófelvétel során is használni a Dual Pixel CMOS AF-et, de ezt csak 30 kép/mp-ig érhetjük el, illetve RAW videóknál sem használhatjuk.
Természetesen nem maradt le a gépről a HDMI kimenet, a mikrofon bemenet, valamint a fejhallgató kimenet sem, de itt van a Gigabites Ethernet csatlakozó is, a gépen belül pedig Wi-Fi vezérlő, Bluetooth és GPS adapterek is megtalálhatók. A beépített Wi-Fi a gép távoli vezérlésére, vagy a kiválasztott képek áttöltésére használható (2,4 GHz-es frekvencián). A gyors, FTP vagy HTTP alapú, automatikus vezeték nélküli fájlátvitelhez a Canon egy külön Wi-Fi adaptert kínál (lásd elülső-oldalsó termékfotón), amely 2,4 GHz-en és 5 GHz-en is képes dolgozni.

A sötétben való kezelést könnyíti, hogy a gombok immár háttérvilágítással is rendelkeznek, a gyorsabb fókuszmező beállításhoz pedig egy új AF-On gomb került a gépre, amely az ujjunk mozgatását érzékelve gyorsan átállítja a fókuszmezőt a kívánt helyre.

A Canon EOS-1D X Mark III februártól lesz kapható, ára 7300 euró (itthon 2,5 millió Ft) lesz, a WFT-E9 Wi-Fi adapter ára 740 euró.

A Canon EOS-1D X Mark II főbb tulajdonságai:

 • Időjárásálló szigetelésű fémváz
 • 500 000 expozícióra tervezett zárszerkezet
 • 20,2 Megapixeles full-frame CMOS szenzor
 • Dual Pixel CMOS AF (50 és 60 kép/mp-es videófelvételnél nem elérhető)
 • DIGIC X és DiGiC 8 processzorok
 • ISO100-102400 érzékenység 1/3 Fé lépésekben (kiterjeszthető: ISO50-ISO819200-re)
 • 3,2″ méretű, 2,1 millió képpontos, érintésérzékeny LCD
 • 16 kép/mp (RAW) sorozat folyamatos AF-fel teljes felbontásban, vagy LiveView módban max. 20 kép/mp (RAW is)
 • UltraHD (3840×2160), DCI-4k (4096×2160 pixel) és 5,5k (5496×2904) videófelvétel max. 60 kép/mp frissítéssel, akár 12 bites RAW formátumban, vagy 10 bites C-Log-gal, Full HD (120 kocka/mp)
 • új 191 mezős AF rendszer, amelyből 155 keresztszenzoros
 • dupla CFExpress kártyafoglalat
 • USB3.1 Type-C, Gigabit LAN, HDMI és fejhallgató kimenetek, mikrofon bemenet

Sajtóközlemény:

Bemutatjuk az új akcióhőst!
Hihetetlen sebesség a Canon régóta várt
EOS-1D X Mark III fényképezőgépével

2020. január 07. – A Canon Europe ma dobja piacra sport- és természetfotósoknak szánt legújabb fényképezőgépét, az EOS-1D X Mark III-at, amely korlátlan lehetőségeket és elképesztő sebességet kínál a hivatásos fotósok számára. Ez a fényképezőgép, amelynek automatikus élességállítása, képminősége és kommunikációs képességei radikálisan javultak, a Canon EOS-1 sorozatának legfejlettebb tagja. A Canon új csúcsterméke az ágazaton belül úttörőnek számító hihetetlen, akár 20 fps képkockasebességet tud produkálni automatikus élességállítás mellett, és a fényképezőgép minden képet még magasabb ISO-teljesítménnyel alkot meg. Az EOS-1D X Mark III AF-érzékelőjének központi felbontása elődjének 28-szorosa, ezzel elégíti ki a hivatásos fotósok nagyobb pontosság iránti igényét, így többféle helyzetben képes a fotózás témájára jól fókuszálni. Ráadásul a fényképezőgép lenyűgöző minőségű belső video rögzítésre képes (5,5K 12 bites RAW) – ez az első nem mozikamera a Canon EOS sorozatból, amely képes erre –, hogy a hivatásosok csúcsminőségű videókat és állóképeket rögzítsenek.

Az EOS-1D X Mark III fejlesztésére az EOS-1D X és az EOS-1D X Mark II fotósainak, többek között a Canon elismert nagyköveteinek globális közösségétől kapott visszajelzések segítségével került sor. A Canon hagyományosan sokoldalú optikai kiválósága megmutatkozik azokban a visszajelzésekben, amelyeket a profiktól a tesztelés során kaptunk. Ők elismeréssel illették az EOS-1D X Mark III autofókuszának lépésváltását, a radikálisan fejlettebb kép- és video minőséget és a gyorsabb kommunikációs képességeket.

Eddie Keogh, hivatásos sportfotós és a Canon nagykövete így nyilatkozott: „A világ legfontosabb sporteseményeinél az oldalvonalon a Canon DLSR-ek továbbra is uralják a professzionális fényképezést. Az EOS-1 sorozat kamerái az évek során egyedülállóan megbízhatónak és alkalmasnak bizonyultak, ezért használom már 2002 óta óta az EOS-1D-t. Saját munkámban a sebesség minden, ezért örülök, hogy az EOS-1D X Mark III gépet használhatom, amely észrevehetően jobb képkockasebességet, kiemelkedő autofókuszt és gyorsabb kommunikációs képességeket kínál – mert a sportfotózás versengő világában egy ezredmásodperc is eldöntheti, hogy egy kép bekerül-e a nemzeti újságok sportrovatába, vagy nem.”

Egyedülálló autofókusz a legjobb képekért
A Canon EF vázzal és bármely más rendszernél több AF-objektívvel rendelkező EOS-1D X Mark III új AF-rendszert és érzékelőt mondhat magáénak. Ez a Canon által kifejlesztett technológia fokozott stabilitást és érzékelést tesz lehetővé, így a profik a kihívást jelentő körülmények között is kitűnő pontossággal készíthetnek látványos képeket.

Az állandóan versengő professzionális fotóipar megköveteli a tökéletes munkát. A fényképezőgép az új AF-érzékelővel elődje központi felbontásának 28-szorosát biztosítja, és háromszor annyi AF-ponttal rendelkezik , vagyis páratlanul pontos, és a fotósoknak még több lehetőséget ad tűéles felvételek készítésére. Saját DIGIC 8 processzorának is köszönhetően többféle megvilágítású témára lehet fókuszálni, olyan körülmények között, ahol a gyengébb minőségű AF-rendszerek nem tudnák élesre állítani a képet. A gyenge fényviszonyok mellett elért élességállítási pontosság mellett a fényképezőgép ideális az alacsony kontraszt, a minták, a finom részletek és az átlós vonalak fényképezésére is, márpedig ezeket korábban nehéz volt rögzíteni.

A fényképezőgép mély tanulással programozott AF-rendszere képes különféle sportolási helyzetekben azonosítani és nagy sebesség mellett fókuszba helyezni az embereket, az újonnan kifejlesztett fejlett témakövető rendszerrel. Ezzel a mély tanulási képességgel a fényképezőgép egy alany fejére vagy arcára fókuszál – az emberi szem elsődlegesen ezekre fókuszál, ha képeket néz – még olyan helyzetekben is, amikor az alany szemét sisak és védőszemüveg takarja. A kamerába egy új automatikus AF esetbeállítást is beépítettek, hogy az AF-beállításokat a témához igazítsák, így az AF-rendszer beállítása minden eddiginél könnyebbé válik. Ez ideális azoknak a hivatásosoknak, akik olyan témákat fényképeznek, amelyek alkalmanként blokkolhatók.

Korlátlan kreatív lehetőségek
A Canon által kifejlesztett új DIGIC X processzornak, 20,1 megapixeles érzékelőnek, tükörrendszernek és zárnak köszönhetően az EOS-1D X Mark III egyedülálló 16 fps sebességével komoly versenyelőnyt biztosít.

Világszínvonalú sportesemények és a vadvilág fotózásához elengedhetetlen, hogy az optikai kereső révén a fotósok jobban kapcsolódhassanak a témához, és tiszta és fényes, valós idejű képet lássanak. Élő nézet módban a fényképezőgép 20 fps sebességgel képes fényképezni mechanikus vagy elektronikus zárral, teljes AF-fel, ami tovább bővíti a kreatív lehetőségeket.

Hogy olyan gyors képkockasebességet lehessen elérni, amely más gyártók fényképezőgépein még nem lehetséges, a Canon innovatív technológiája átalakította az SLR tükörrendszert. A Canon alapvető mechanikai tervezési kiválóságának köszönhetően a fényképezőgép tükörváltása szinte nulla, vagyis a tükrök a lehető leggyorsabban és legpontosabban visszatérnek eredeti helyzetükbe, és a fényt a fényképezőgép AF érzékelőjéhez irányítják, hogy minden eddiginél gyorsabb legyen a folyamat.

Következő generációs képalkotási normák
Az EOS-1D X Mark III a Canon első fényképezőgépe, amely a Canon következő generációs képalkotó érzékelőjét tartalmazza, támogatva a gyorsabb elemzést és az alacsonyabb zajt, megfelelve ezzel a hivatásosok alacsony zajszintű, nagyteljesítményű DSLR fényképezőgép iránti igényeinek. A fényképezőgép 20,1 megapixeles teljes képkockás CMOS-érzékelője a Canon eddigi legszélesebb ISO-tartományát kínálja. Az ISO 50-től ISO 819 200-ig terjedő kibővített beállításokkal az EOS-1D X Mark III emellett még több rugalmasságot kínál.

Az érzékelő fokozott zajkezelési képességének köszönhetően az utómunka során a képek sötét területeit befolyásoló zaj nélkül megváltoztathatják a képek expozícióját, ami több hasznos dinamikus tartományt biztosít, mint az előző modellek. Az EOS-1D X Mark III az első olyan fényképezőgép a piacon, amely forradalmian új, nagy részletgazdagságú aluláteresztő szűrőt alkalmaz, amely a fénypontot több pontból állítja össze, hogy élesebb és nagyobb felbontású képeket lehessen rögzíteni, ugyanakkor ne alakuljon ki moaré. Ez egyben az első olyan EOS-modell, amely támogatja a HEIF-et (nagy hatékonyságú képfájl formátum). Ez a következő generációs formátum, amely a HEVC kodeken alapul, lehetővé teszi 10 bites adattartalmú képek mentését egy ugyanakkora méretű fájlban, mint amekkora a JPEG-formátum mérete lenne, ugyanakkor kevesebb a tömörítési veszteség. A fényképezőgép emellett következő generációs CFexpress memóriakártyákat használ, amely az előző leggyorsabb CFast kártyákhoz képest háromszor nagyobb írási sebességet biztosít, és több mint 1000 nyers kép készítését teszi lehetővé.

Teljesíti a magas színvonalú videók iránti igényt
Az új érzékelőnek és processzornak köszönhetően az EOS-1D X Mark III jelenleg egyúttal a Canon legfejlettebb videoterméke is, a Cinema EOS sorozaton kívüli cserélhető objektívekkel, 4K teljes képmezőt kínál, és 12 bites RAW belső rögzítést támogat. Ez az első olyan nem operatőri Canon kamera, amely RAW rögzítést tesz lehetővé, kiterjedt szín- és hangtartományt biztosítva, amely a kiváló képminőség érdekében az utómunkálatok során szűkíthető. Ezen felül a fényképezőgép használatával, a videó 12 bites CRM-fájlként is rögzíthető 5,5K (5472×2886) felbontással, lehetővé téve a nagyon részletgazdag, oversamplinggel készült 4K felvételeket, ami megfelel a kiváló minőségű videó iránti igényeknek.

A fényképezőgép a Canon Log Gamma segítségével 10 bites HEVC/H.265 fájlként is rögzíthet felvételt, így többféle szerkesztést és korlátlan kreatív lehetőségeket biztosít. A sebesség iránti igény kielégítésére az EOS-1D X Mark III támogatja a fájlok MP4 container rögzítését a fájlok gyors továbbítása érdekében. Ráadásul ez egyúttal az első EOS-1 sorozatba tartozó fényképezőgép, amely támogatja a Move Digital IS-t, 5 tengelyes stabilizációt biztosítva számtalan mozgásforma rögzítéséhez. Ezzel a funkcióval csúcskategóriás Canon operatőri kamerák rendelkeznek, például az EOS C500 Mark II.

Az EOS-1D X Mark III használata során a Dual Pixel CMOS AF 4K és RAW módban támogatott , és Movie Digital IS-szel együtt a profik biztosak lehetnek abban, hogy filmfelvételeik fókusza a körülményektől vagy a helyzettől függetlenül tűéles és stabil, ami tökéletessé teszi spontán videófelvételekhez.

Tartalomalkotás versenyképes sebességgel
Az EOS-1D X Mark III az EOS-1 sorozat első olyan fényképezőgépe, amely beépített Wi-Fi és Bluetooth funkcióval rendelkezik, hogy lépést tartson az egyre rövidebb határidőkkel, valamint a szakemberek zökkenőmentes és gyors tartalomszállítás iránti igényeivel. A Wi-Fi felhasználható FTP-hez vagy az EOS Utility segítségével történő kapcsolódáshoz, és okostelefonhoz is csatlakoztatható. Bluetooth-kapcsolata a Bluetooth Low Energy protokollt használja, állandó kapcsolatot biztosítva egy kompatibilis intelligens eszközzel, ugyanakkor minimális akkumulátorenergiát igényel, ami ideális a hosszú fényképezési napokhoz. A Canon Camera Connect megnyitásával az EOS-1D X Mark III automatikusan csatlakozik a kompatibilis eszközökhöz , ami lehetővé teszi a képek megtekintését, megosztását és a távoli élő nézet módban történő felvételkészítést egyetlen érintéssel.

A beépített GPS segítségével a hivatásosok a képeken rögzíthetik a helymeghatározási adatokat, ami különösen hasznos az utazó sportfotósok és a felfedező természetfotósok számára. A fényképezőgép az EOS-1D X Mark II sebességénél gyorsabban továbbít adatokat a beépített ethernet vagy az új opcionális vezeték nélküli fájltovábbító, a WFT-E9 segítségével. Az egyszerűbb hálózati beállításokkal együtt ez jelentősen javítja a munkafolyamatokat.

Lebontja a kreativitás eddigi korlátait
A megbízható ergonómia segítségével kialakított zavartalan navigálást lehetővé téve az EOS-1D sorozat eddigi gépeinek felhasználói számára nem jelent majd problémát az EOS-1D X Mark III kezelése. A magnéziumötvözetből készült váz a Canon EOS-1 kameráktól elvárt tartósságot kínálja szélsőséges időjárási körülmények esetén is, mivel az időjárásnak ellenálló hihetetlen tömítéssel rendelkezik. Az EOS-1D X Mark III megkönnyíti a sötét vagy gyengén megvilágított körülmények között történő fényképezést is a fénynövelő gombok segítségével. Ezt a funkciót a fotósok közvetlen visszajelzései alapján építettük be. A fényképezőgép több gombja világítani kezd, amikor a kijelzőfény gombot megnyomjuk, így az egyes gombok azonosítása sokkal könnyebbé válik, ez pedig ismét korlátlan fotózási lehetőségeket kínál.

A fényképezőgép további vezérlést biztosít az AF-pontok kiválasztásához, amely az AF-ON gombba van beépítve, ez pedig lehetővé teszi, hogy menet közben változtassák meg az AF pontokat a legjobb kompozíció érdekében. Ez tovább egyszerűsíti a munkájukat. További előny az akkumulátor radikálisan megnövelt élettartama – az eddigi LP-E19-ről van szó –, ez pedig 2850 felvétel készítését teszi lehetővé.
1 191 választható AF-pontot tartalmaz, ebből 155 keresztpont
2 A Dual Pixel CMOS AF nem elérhető 50/60p esetén, kivéve 4K crop faktor mellett
3 A kompatibilis Android készülékek automatikusan csatlakoznak. Az iOS-eszközök felhasználóinak meg kell erősíteniük a hálózatot intelligens eszközükön, de a kamerával nincs szükség interakcióra