Lefagynak a Canon EOS-1Dx Mark III gyorstüzelő DSLR-ek?

0

Hozzávetőlegesen három hete jelentek meg az első aggodalmas hozzászólások a Canon EOS-1Dx Mark III felhasználóitól a DPReview fórumában, amelyben arra panaszkodnak, hogy a gép sorozatfelvétel esetén néha rejtélyes lefagyást produkál. Ez esetben a gép úgy viselkedik (pontosabban úgy nem csinál semmit), mint ha kikapcsolt állapotban lenne: a keresőből eltűnnek a kijelzett adatok, a menü elérhetetlenné válik és a gép nem reagál semmire. Néhány mp-et követően a gép felébred Csiperózsika álmából és minden flottul megy – a következő fagyásig. Bizonyos Hamilton Pytluk a DPReview fórumában azt közölte, hogy a furcsa fagyás nem következik be akkor, ha az exponáló gombot félig lenyomott állapotban tartjuk a sorozat után. De ha akár egy 5 képes sorozatot követően felengedjük az exponáló gombot, akkor a gép lefagyhat.

Erre reagálva PrestoPhotographer nevű felhasználó elmondta, hogy hasonló tapasztalatai vannak a géppel kapcsolatban és rettentően zavaró ez, amikor futballt, vagy hasonló gyors mozgású sportot fotózik. Ő speciel vissza is küldte a saját gépét, mivel így az számára nem használható.

A korábban említett Hamilton Pytluk ezt követően tette közzé azt a videót, amelyben látszik, hogy mi is történik a géppel:

Első körben azt gondolhatnánk, hogy kártyaírási probléma következtében történhet fagyás (indokolhatná ezt az esetet az, ha egy nem 100%-ban kompatibilis, vagy hibás memóriakártyára próbálna írni a gép és az írási művelet „time-out”-tal szállna el), azonban többen jelezték, hogy ugyanez történik akkor is, ha nincs is kártya a gépben, azaz ha egyáltalán nincs kártyaírási művelet. A fagyást tehát nem memóriakártya inkompatibilitás, vagy memóriakártya hiba okozza.

Nem kizárt persze, hogy ez a probléma csak néhány, bizonyos sorozatszám tartományon belüli gépeket érint. A DPReview szerkesztője elmondta, hogy ők is tapasztaltak hasonló jelenséget egy nem végleges modellnél, viszont nincs reprodukálható hiba a jelenleg náluk lévő két végleges példánynál.
Ami pedig minket illet, a Canon Hungária által tartott EOS-1Dx Mark III bemutató során mi nem észleltünk lefagyást, pedig jó pár sorozatot készítettünk a fotózás során.

A Canon egyelőre vizsgálja az ügyet.