Újabb részletek a közelgő Canon EOS-R5-ről – hivatalosan

0

Lám, milyen érdekesen változik a világ. Míg egy évtizeddel ezelőtt mindig csak a bejelentés időpontjában tudhatta meg a világ, milyen új termékek jelennek meg a piacon, pár éve óriási mértékű pletykaáradattal nézhetünk szembe, ami számunkra (a fotózás iránt érdeklődők számára) részben jó és részben rossz is. Jó, hiszen már hónapokkal a bejelentés előtt sejthető, hogy milyen gép várható, néha hetekkel a hivatalos premier előtt pontos részleteket is ismerhetünk. Rossz viszont, mivel a pletykák hitelessége sokszor nehezen ellenőrizhető, így téves információk is napvilágot láthatnak.
Pár évvel ezelőtt tűzzel-vassal igyekeztek megakadályozni a gyártók, hogy információ szivárogjon ki a még be sem jelentett termékükről, most pedig ott tartunk, hogy gyakorlatilag mindegyik fotótechnikai gyártó marketing eszközként használja ki a termék debütálása előtt az információk csepegtetését. Jóllehet, eddig ez a fejlesztés bejelentését jelentette, a Canon most már úgy döntött, hogy többször is megjelenik a médiában az általa csepegtetett kisebb információ morzsáknak köszönhetően. Nem mondom, ügyes húzás.

Most a várhatóan idén megjelenő új full-frame szenzoros tükör nélküli gépükről, az EOS R5-ről kaptunk újabb információkat – hivatalosan a Canontól:

Sajtóközlemény:

Újabb részletek az EOS R5 tulajdonságairól
Egyesek szerint bizonyos funkciói ‘lehetetlenek’

2020. március 13. – Pontosan egy hónappal az EOS R5 full-frame (teljes képmezős), tükör nélküli fényképezőgép fejlesztésének bejelentése után most a Canon a következő információkat hozza nyilvánosságra. A képalkotó iparág vezető márkájaként új mércét állítunk fel és megmutatjuk, mire képes a technológiánk.

A „lehetetlen” elérésével a Canon bebizonyítja, hogy a filmezés terén kiemelkedő a jelenlegi piacon. Crop nélkül, a szenzor teljes méretét kihasználva 8K (30p) videó rögzítési képességének köszönhetően a Canon EOS R újradefiniálja a „tükör nélküli” fogalmát. Emellett minden 8K módban támogatja a Canon híres Dual Pixel CMOS AF technológiáját.

Az EOS R5-ben különösen a mozgó témák fényképezését segítő AF-et továbbfejlesztette a Canon Inc.: felismeri a kutyákat, macskákat és madarakat, és nem csak az állatok szemeit, hanem a testét is, ugyanis a szemek nem mindig láthatók.

Az EOS R5 egyéb specifikációi, amelyeket ismertettünk a fejlesztés február 13-i bejelentésében:

  • 12 kép/mp mechanikus zár használatával, 20 kép/mp elektronikus zárral
  • Magában foglalja a Canon által újonnan kifejlesztett, fényképezőgépbe beépített képstabilizáló rendszert, amely az objektívbe épített stabilizáló rendszerrel együtt működik
  • Támogatja az automatikus képátvitelt az image.canon felhőplatformba
  • Kettős kártyanyílás a kényelem érdekében.