Viltrox 33mm f/1,4 STM

0

Jelenleg három tükör nélküli (MILC) rendszer van a világon, amelyhez nem készül Sigma, illetve Tamron objektív, ezek pedig a Fujifilm X, a Canon RF valamint a Nikon Z. Teljesen nyilvánvaló, hogy itt nem gazdasági okok vannak amögött, hogy ezekre a gépekre még nincs túl sok objektív a „harmadik fél” típusú objektívgyártóktól (leszámítva persze a manuális objektíveket, amik sok esetben elektronikus csatlakozást sem kínálnak, azaz a gép sem tudja, mi van rátekerve). Pedig igény az biztosan volna, annak ellenére, hogy a Fujifilm már bőséges objektívkínálattal rendelkezik (ha pedig a Canon RF és Nikon Z-re is megjelennének a legendásan jó Sigma Art, illetve kedvező árú, de minőségben is remek Tamron objektívek, az még a rendszerek gyorsabb elterjedését is hozhatná).

Noha a Tokina már bejelentette, hogy több objektívet is fejleszt a tükör nélküli fényképezőgép rendszerekhez, ezek között pedig három Fujifilm X bajonettes autofókuszos objektív is lesz, könnyen lehet, hogy a Viltrox marad az első, aki piacon lesz AF-es objektívével. Míg a Tokina ez év őszére ígéri a Fujifilm X-es objektívek piacra kerülését, a Viltrox beelőzheti, ahogyan azt tette a 85mm f/1,8 PFU RMBH STM objektívével is (amelyre kísértetiesen hasonlít a Sony-ra való Tokina atx-m 85mm f/1,8 FE).
Most ugyanis egy 33mm f/1,4 jön, amely várhatóan a Viltroxtól lesz kapható elsőként.

A közelgő Viltrox AF 33mm f/1,4 specifikációja:

Viltrox AF 33mm f/1,4
Gyújtótávolság 33 mm
Lefedett képterület APS-C
Látószög 47°
Legszűkebb blende F16
Felépítés 10 lencsetag 9 csoportban
egy extra alacsony szórású (ED) taggal
Fókusz rendszer léptetőmotoros
belső élességállítás
Rekesz 9 lamellából
Közelpont 40 cm
Szűrőmenet 52 mm
Tömeg 270 gramm

A Viltrox AF 33mm f/1,4 egyébként nem csak Fujifilm X-re, de Sony E-re is elérhető lesz, a forgalmazás várhatóan ez év április 21-én kezdődik, az ár pedig 250 amerikai dollár körül alakul majd.