Íme a Tamron 70-180mm f/2,8 Di III VXD

0

A Tamron még tavaly szeptemberben jelentette be a közelgő 70-180mm f/2,8 Di III VXD objektíve fejlesztését, ám akkor részleteket nem árult el.
Most a francia PhotoUnivers webshopon jelent meg idő előtt a teljes sajtóközlemény, valamint az objektív ára is, így gyakorlatilag már mindent tudunk a május közepén forgalomba kerülő telezoomról.
Frissítés (04.07.):A Tamron hivatalosan bejelentette az objektívet, így most már a hivatalos adatokkal összevetett, ellenőrzött tartalom látható hírünkben!

Ez alapján a Sony E bajonettes full-frame (és APS-C) szenzoros MILC-ekhez készülő Tamron 70-180mm f/2,8 Di III VXD valóban könnyű darab lesz, igaz, nem a fél kilós kategóriában indul, de nem is éri el az 1 kilogrammot. Tömege ugyanis csupán 810 gramm (összehasonlításképp: a 70-200mm f/2,8 objektívek általában 1,5 kg-ot nyomnak, a Canon RF-hez fejlesztett 70-200mm f/2,8 L IS USM objektívet sikerült 1,1 kg-os tömeggel elkészíteni). Ha az a hiányzó 20 mm az ára a közel fele tömegnek, akkor azt hiszem, hogy ezt könnyen bevállalhatjuk.
Cserébe pedig olyan közelpontot kapunk, amelyet egyetlen Sony E bajonettes 70-200mm-es objektív sem tudott eddig: 85 cm-t (kézi élességállítással 70 mm-es gyújtótávolságnál 27 cm-es közelpont is elérhető, utóbbi esetben 1:2 leképezési arányt kapunk). Igaz, autofókusz használatakor a maximális leképezési arány 1:4,6-nál megáll (a Sony FE 70-200mm f/2,8 GM OSS 96 cm-es közelponttal 1:4 leképezési arányt kínál AF esetén).
A részletes specifikáció a hírünk alatt linkelt adatlapról érhető el.

Az időjárásálló kivitelű, több ponton is szigetelésekkel ellátott, belső élességállítású objektív 19 lencsetagból épül fel, ebből egy extra alacsony szórású (XLD – eXtra Low Dispersion), öt alacsony szórású (LD – Low Dispersion), egy aszférikus és egy hibrid aszférikus. A becsillanások ellen ezúttal is a BBAR-G2 bevonatot alkalmazta a japán gyártó (Broad-Band Anti-Reflection Generation 2), így hát jó eséllyel ismét egy brilliáns képminőségű objektívet dob piacra a Tamron.

A fókuszmeghajtást dupla lineáris motorral végzik, ennek pontossága eléri az 5 mikront (0.005mm), azaz egy átlagos emberi hajszál vastagságának tized részét. A lebegő lencserendszert úgy fejlesztették, hogy két ponton történjen a fókuszálás, ez pedig jobb képminőséget ígér közelképeknél is (kevésbé jelentős fókuszfelület elhajlás érhető így el), az extra pontos és csendes fókuszmeghajtás pedig borotvaéles képek készítését teszi lehetővé, akár szem érzékeléssel együtt, nem csak fotók készítésénél, de videózásnál is.

A Tamron 70-180mm f/2,8 Di III VXD elviekben május 14-től lesz kapható, de a koronavírus hatásai miatt előfordulhat csúszás. A termék ára 1500 euró lesz.