Fotóriporteri Életműdíj 2020 – Rédei Ferenc

0

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai támogatásával 2018-ban alapította meg a Fotóriporteri Életműdíjat, amelyet hat tagú kuratórium ítél oda évente egy fotóriporternek munkássága elismeréséért.
Idén Rédei Ferencnek ítélték oda ezt a díjat, akinek képeiből a sajtóközlemény alatti videóban látható egy kis válogatás.

Sajtóközlemény:

Fotóriporteri Életműdíj 2020 – Rédei Ferenc

A Capa Közont által alapított Fotóriporteri Életműdíjat 2020-ban Rédei Ferenc képszerkesztő, fotográfus kapta a kuratórium egyhangú döntése alapján. A díjazott a fotóriporteri szakma egyik legendás alakja, meghatározó fotórovatok egykori vezetője, generációk példaképe, tanára.

Rédei Ferenc

fotó: Fejér Gábor

Rédei Ferenc 1944. február 28-án született Budapesten. Vasesztergályosnak tanult Csepelen, majd egy ajándékba kapott Rolleiflex géppel fotózni kezdett. Fotóriporteri pályafutását a MÁVAUT üzemi lapjánál kezdte, majd a Magyar Rendőr munkatársa lett. 1971-től a Népszava fotóriportere, 1975-től 1985-ig rovatvezetője volt, majd a Népszabadság fotórovatának vezetője lett. 2006-tól, nyugdíjasként a Népszabadság fotóarchívumának 1963 és 1990 között készült anyagait digitalizálja, archiválja.

Indoklás: Rédei Ferenc – nyugodtan mondhatjuk – egy élő legenda, aki nélkül ma nem lenne ugyanaz a fotóriporteri szakma. Sokunknak már a „fotóriporter” szóról is ő jut az eszébe. Két kiváló generációt nevelt fel, a most aktív fotóriporterek közül nagyon sokat ő állított a pályára, és ők a mai napig számíthatnak rá. Az általa vezetett fotórovatok – Népszabadság, Népszava – meghatározóak voltak a szakmában. Kevesen tudják és értik nála jobban, hogy mit is jelent fotóriporternek lenni. Művelőjeként a klasszikus fotóriporteri vonalat képviselte. Rendkívüli közösségteremtő képessége és értékteremtő munkája emelte a mai szintre a magyar fotóriporteri munkát. Ahogy az egyik kurátor fogalmazott, Rédei Ferenc a hazai fotóriporteri szakma egyik betonpillére.

A kuratórium tagjai – Bánkuti András, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Móricz-Sabján Simon és Szigeti Tamás – online fórumon, a virtuális térben találkoztak, vitatkoztak és szavaztak. A kurátorok, a Capa Központ, valamint a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálynak nevében tisztelettel gratulálunk Rédei Ferencnek!

A Fotóriporteri Életműdíj grafikáját Palotai Gábor tervezte

„A megformálás eltér a szokványos, általában A4-es oklevelektől. A gondolat az volt, hogy önmagában is képi alkotások legyenek a díjak, és a nyertes, otthon, a falára bekeretezve szívesen föltegye. A díjak képillusztrációi a fotográfia klasszikus alapproblémáival foglalkoznak egyfajta holisztikus értelemben, mint a mélységélesség, fókusz, a fény és az árnyék. Ezekkel a kérdésekkel, jelenségekkel, mindenki, aki fényképpel foglakozik, művészeti irányultságtól és stílustól függetlenül, találkozott már. Egy általános és egyetemes közelítés a kérdéshez: mi a fotográfia? Ilyen formában, hiszem, hogy a díj méltó módon ünnepli meg az adott életművet.”

(Palotai Gábor)