Új játékszer: I’m Back 35 – digitális hátfal filmes gépekhez

0

Samuel Mello Medeiros még 2016-ban kezdte fejleszteni I’m back néven azt a kiegészítő eszközt, amelyet filmes fényképezőgépekhez alkalmazva azokból digitális fényképezőgépet hoz létre.
Az ötlet nagyszerű: vegyük le a fényképezőgép hátlapját, illesszük az I’m back érzékelőjét a film képkockájának helyére, rögzítsük a keretet, majd kezdjünk fotózni úgy, mint egy filmes géppel, miközben képeinket digitális formában menthetjük el.

A több díjat is nyert innováció nemrég új pályára állt, az újabb I’m Back 35 már robusztusabb, profibb külsővel rendelkezik, ugyanakkor a nem vájtszeműek számára rejt néhány olyan dolgot, ami meglepetést okozhat.
Alapvetően ugyanis mire gondolnánk?
Mivel ez a hátfal a filmes gépekhez való, ezért logikusnak tűnik, hogy teljes Leica képkocka méretű szenzor kerül bele.

A helyzet azonban teljesen más!
Az első I’m back verziónál egyértelmű volt, hogy kis méretű szenzort alkalmaz a fejlesztő, hiszen akkor a specifikációk között is szerepelt, hogy a Raspberry Pi kamera modulját alkalmazza a Sony IMX219-es 1/4″ típusú szenzorral.
Most azonban részben elhallgatják a szenzor méretét. Mindössze annyit írnak, hogy Panasonic 34112 típusú képérzékelőt használ a hátfal, azonban nem közlik, hogy ez mekkora.
Kis kutatás után kiderül, hogy ez egy olyan CMOS szenzor, amit általában kis méretű akciókamerákban alkalmaznak. Az 1/2,3″ típusú szenzor 16 Mpixel felbontású.

Egyébként a vájtszeműek már észrevehetik a termékfotókról is, hogy valami árulás van a dologban, hiszen mit keres a szenzor helyén egy mattüveg? Illetve mi az a böszme kidudorodás a hátfal hátulján? Nos, a mattüveg az tényleg mattüveg, a dudor pedig a prizma által vetített kép útja lefelé a szenzorig.
Azaz az I’m back 35 nem mást csinál, mint a fényképezőgép hátulján, a filmkocka helyére pozicionált mattüveget fotózza le egy 1/2,3″ típusú (azaz kompakt gépekben és mobiltelefonokban megtalálható) szenzorral.
Innentől kezdve viszont könnyű rájönni, hogy a képsarkok leképezése biztosan nem lesz tökéletes és elég jelentős vignettálás is fellép majd.

Játékszernek viszont jópofa, de ezt figyelembe kell(ene) venni a Kickstarter kampány támogatásánál is.

Sajnos ismét van egy olyan érzésem, hogy az igazság részleges elhallgatásával próbálnak pénzt kicsikarni emberekből.
Úgyhogy csak óvatosan!