Új vlogger prémium kompakt: Sony ZV-1

0

A Sony már jó ideje tolja az 1″ típusú szenzorral dolgozó DSC-RX prémium kompakt fényképezőgép vonalat, most egy olyan gép jelent meg, amely leginkább a DSC-RX100V modellre épül, ám képességeit leginkább az RX100VII modelltől örökölte. Bár igen nagy a rokonság az RX szériával, az új gép egy új sorozatba került, így a neve ZV-1 lett.

A leginkább videobloggereknek szánt, de teljes értékű fényképezőgépként is használható prémium kompakt ezúttal is a 20 Mpixeles 1″ típusú rétegelt EXMOR RS szenzorral dolgozik. Objektíve leginkább a DSC-RX100V-éhez hasonlít, bár nagylátószögű nyitó gyújtótótávolsága nagyobb annál – a fizikai gyújtótávolságból számolva 26-70mm ekv. értékek adódnak (érdekes módon a Sony ettől függetlenül 24-70mm-ként kommunikálja az objektívet, ugyanakkor a zoomátfogásra a 24-70mm ekv. objektívvel szerelt RX100V 2,9×-es zoomjával szemben 2,7×-est ad meg).

A hátsó 3″-os, érintésérzékeny LCD-t teljes mértékben kihajthatjuk, amely a szelfivideózást segíti. Szintén videózásnál lesz hasznos a három kapszulás beépített irányérzékeny, sztereó mikrofon, amely szélzaj csökkentő huzattal is rendelkezik – ez utóbbit a vakupapucsba illeszthetjük. Apropó vaku, a gép nem rendelkezik vakuval, azt a vakupapucsba helyezhető rendszervakuval pótolhatjuk.

Az automatikus élességállítást 315 pontos hibrid fókuszrendszer végzi, amely arcfelismerést, kisállat felismerést, szem fókuszt és téma követést is támogat, akár videofelvétel közben is!

A Sony ZV-1 június közepétől lesz kapható, ára 800 euró lesz.

A Sony ZV-1 főbb tulajdonságai:

  • 20 megapixeles, 1″-os rétegelt (Stacked) Exmor RS CMOS szenzor
  • 26-70mm (ekv.) Zeiss Vario-Sonnar T* zoomobjektív 1:1,8-2,8 fényerővel
  • optikai és elektronikus képstabilizálás
  • akár 1/32000 záridő
  • beépített ND szűrő
  • 315 pontos fázis-különbség és kontraszt alapú villámgyors AF-rendszer, 65% képfelület lefedettség, akár 0,03 mp-es fókuszidő
  • arcfelismerés, szem fókusz (bal/jobb választható, videofelvételnél is elérhető!), kisállat felismerés, témakövető fókusz
  • változtatható sebességű és érzékenységű témakövetés
  • Max. 40x-es lassított videó mód (240, 480 és 960 fps vagy 250, 500 és 1000 fps Full HD felbontásban)
  • 24 kép/mp-es sorozat sebesség követő fókusszal
  • időzített sorozat (time-lapse képkockákhoz)
  • 4K (3840 x 2160 pixel) XAVC S videofelvétel, 60 Mbps
  • 100 Mbit/s sávszélességű Full HD videó, akár 120 kép/mp frissítéssel
  • HDR (Hybrid-log Gamma), S-Log 3 mentés videofelvételkor
  • függőleges orientációjú videó mentése (metaadatok közé mentett orientáció)
  • videofelvételt jelző LED (kikapcsolható)
  • képkocka kimentése videóból
  • Proxy felvétel, webkamera mód, Gamma Display, zebra minta, időkód támogatás, markerezési lehetőség
  • beépített három kapszulás, előre irányított sztereó mikrofon, szélzaj csökkentő kialakítás, külső mikrofon csatlakozó
  • felpattintható szélzajvédő huzat (mellékelt tartozék)
  • elektronikus kereső nincs
  • 3″ átlójú, 1,229 millió képpontos, 176 fokban kinyitható, 270 fokban körbefordítható érintésérzékeny LCD
  • fókusz az LCD megérintésével
  • bokeh gomb (dedikált gomb a gép tetején a nyitott blendés vagy szűk rekeszes felvételek gyors készítéséhez)
  • egy gombos termékbemutató mód (közeli fókuszhoz, arcfelismerés kikapcsolásával, hogy a kis méretű termékekre fókuszálhasson a gép)
  • bőrtónus optimalizálás, arc prioritásos fénymérés (az arc világosságát veszi elsődlegesnek)
  • arcretus (bőrlágyítás) videofelvétel közben is
  • programozható Fn gombok (külön videózáshoz)
  • egyéni menü létrehozása, menüsúgó
  • csoportos képkijelzés (sorozatfelvételnél, vagy időzített sorozatnál a sorozat képeit egy képként mutatja a felvételek lapozása során, majd megnyitva megtekinthetők a képek egyenként)
  • tömörítetlen HDMI kimenet
  • beépített Wi-Fi adapter (Imaging Edge okostelefonos távvezérlési lehetőséggel, videóvágó kiegészítővel, PC távvezérlési lehetőség)
  • opcionális kiegészítők: külső akkumulátor töltő és USB adapter, Bluetooth-os távvezérlős markolat (GP-VPT2BT), vezetékes távkioldós markolat/mini állvány (VCT-SGR1), külső sztereó mikrofon változtatható irányérzékenységgel (ECM-XYST1M)

Sajtóközlemény:

A Sony új vlog megoldásokat kínál a ZV-1 vlogger kamera és az FDR-AX43 kompakt 4K Handycam® bemutatásával

A ZV-1 vlogger kamera egy új, kifejezetten a videós tartalomgyártók számára létrehozott koncepciót mutat be, az AX43 pedig egy fejlett képstabilizáló technológiákkal ellátott kompakt 4K kézikamera

ZV-1 Vlogger kamera
A Sony bejelentette új, kisméretű vlogger kameráját, a ZV-1-et, amely amellett, hogy pehelykönnyű, kompakt, és sokoldalú lehetőségeket kínál a tartalomgyártók számára. A ZV-1-et a kezdetektől fogva a tartalomgyártók és vloggerek igényeit figyelembe véve alkották meg, így ötvözi a könnyedén igénybe vehető funkciókat és a kompromisszumok nélküli képalkotó technológiákat, így tökéletes választás bármely tartalomgyártó számára.

„A Sony új ZV-1 kameráját azért alkottuk meg, hogy kiszolgáljuk a tartalomgyártók aktuális igényeit és elvárásait” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotó eszközeiért felelős marketing igazgatója. „A kamera tökéletesen tükrözi a közösségünk visszajelzéseit, akik nem akarnak hibrid termékekkel kompromisszumokat kötni, így elkészítettük azt a kamerát, amely a tartalomgyártást helyezi előtérbe. Innovatív kialakításának és a számos új technológiának, beállításnak és módnak köszönhetően eddig sosem látott lehetőségek nyílnak az alkotók számára a tartalmak elkészítésére. A ZV-1 segítségével az alany minden környezetben tökéletes fókuszban van, és minden funkciót a mindennapi vlogoláshoz finomhangoltunk.”

A ZV-1-et egy 1.0 verziójú Exmor RS® CMOS képszenzorral, DRAM chippel és egy 24-70 mm-es F1.8-2.8 ZEISS® Vario-Sonnar T* nagy látószögű objektívvel látták el, amely gyönyörű bokeh hatást biztosít, és kiemeli a tartalom főszereplőjét. A Sony kiemelkedő autofókusz technológiájának köszönhetően a kamera nagy pontossággal és precízen rögzíti és követi a szereplőket. A legújabb generációs BIONZ X képprocesszor és az LSI chip magas felbontást, kiemelkedő képminőséget és alacsony zajszintet biztosít, mely ötvöződik a sokoldalú hangbeállítási lehetőségekkel is. A ZV-1 a Sony első kompakt kamerája, mely oldalról nyitható, állítható szögű LCD érintőképernyővel rendelkezik, ami egyszerűbbé teszi szelfik készítését külső hangrögzítő eszközök használata esetén. Ezen felül a ZV-1 4K filmfelvételi funkcióval és beépített képstabilizátorral is rendelkezik.

Az aktuális tartalomkészítési igények kiszolgálása
A ZV-1 egyszerű megoldást biztosít a bokeh effekt két szintjének gyors megváltoztatására rögzítés közben. A Bokeh Switch funkcióval a felhasználók könnyedén válthatnak az optikai látószögek között anélkül, hogy az alany kiesne a fókuszból. A kamera tetején található gomb könnyen hozzáférhető és használható.

Igény szerinti fókuszálás
A ZV-1 segítségével a felhasználók minden korábbinál egyszerűbben készíthetnek termékteszteket és más videós tartalmakat. A Product Showcase gombnak köszönhetően többé nem szükséges a terméket kézzel rögzíteni, mivel a funkció gyors és egyszerű fókuszváltást tesz lehetővé az alany arca és a termék között.

Az új kamera rendelkezik a piacvezető Alpha és RX-szériás fényképezőgépekben megismert fejlett autofókusz technológiával, amely gyors és rendkívül pontos autofókuszt tesz lehetővé rögzítés közben. A valós idejű Eye AF és a valós idejű követés segítségével a felhasználók még zsúfoltabb környezetben is zökkenőmentesen válthatnak több szereplő között, és szükség esetén szabályozhatják követési sebességet és érzékenységet.

Előtérben az arc
A ZV-1 számára már nem okoz problémát olyan extrém fényváltozások követése, mint amikor a napsütötte helyszínről hirtelen árnyékos területre lép a felvétel szereplője – köszönhetően a Face Priority automatikus expozíció (AE) funkciójának. Azonosítja és kiemelt fontosságúként kezeli az alany arcát, és hogy bármilyen környezetben tisztán látszódjon, optimalizálja a fényerőt. Az AE-technológia reagál azokra a hirtelen változásokra is, amikor az alany elfordítja az arcát, ilyenkor az egyenletes minőség fenntartása érdekében elkerüli, hogy fényesebb vagy sötétebb kép keletkezzen.

Természetes színek
A ZV-1 fényképezőgép fejlesztett színtudománya képes a bőrszín optimalizálására. Az alany arcának hangsúlyossá tétele érdekében – mely különösen hasznos a szelfi-mód használatánál – a ZV-1 sima és természetes arcképet generál, miközben a szem és a száj is éles marad a képeken és videókon.

Kristálytiszta hang
A minőségi tartalomgyártáshoz elengedhetetlen a tiszta és kiváló hangminőség, a ZV-1 pedig megbízható és sokoldalú hangbeállításaival kellően felszerelt e téren. A ZV-1 a Sony legújabb irányított, háromkapszulás mikrofonját használja beépített eszközként, mely az előre irányított hangrögzítésével tisztán képes megörökíteni az alany hangját, miközben minimalizálja a háttérzajt, különösen a szelfi-mód használata közben. A rugalmasság érdekében a ZV-1 rendelkezik egy sztenderd 35 mm-es jack mikrofonnal (3.5 mm), valamint Multi Interface Shoe™ (MI Shoe) bemenettel, mely megkönnyíti a további mikrofonok összekapcsolását. Továbbá a ZV-1-hez jár még egy szélzajszűrő , mely könnyedén ráilleszthető a Multi Interface Shoe-ra, így megvédi a felvételt a szél által keltett zajoktól.

Optimalizált kialakítás és funkcionalitás a vlogkészítésben
A ZV-1 egy tartalomgyártókra és vloggerekre szabott készülék. A pehelysúlyú eszköz a Sony első kompakt fényképezőgépe, mely oldalról nyitható, változtatható szögű LCD képernyővel rendelkezik, megkímélve ezzel a felhasználókat egy újabb tartószerkezet használatától. Továbbá egyszerűsíti a felvételek elkészítését az MI Shoe és egyéb opcionális mikrofonok összekötésével.

A ZV-1 használata egy kézzel is lehetséges, köszönhetően a kényelmes markolatnak és a nagy méretű felvétel gombnak a fényképezőgép tetején, mellyel könnyedén és gyorsan elindítható a rögzítés. Az eszközön világító fény pedig jelzi, hogy a fényképezőgép mikor aktív.

A ZV-1 a képstabilizálás terén is nagyot fejlődött: már sétálás közben is lehet remegéstől mentes felvételeket készíteni. HD-ban (aktív módban) rögzítés esetén optikai és elektronikai stabilizációs eljárások a sztenderd SteadyShot™ tizenegyszeresére képesek csökkenteni a rezgést. 4K videó rögzítésénl az Optical SteadyShot (aktív módban) használatával pedig nyolcszorosára képes növelni a stabilizációs hatást. A ZV-1 kompatibilis még a vezetéknélküli távvezérlővel rendelkező GP-VPT2BT markolattal, mely további állandóságot és kényelmet biztosít a felhasználónak.

Élvonalbeli audiovizuális tulajdonságok
A formatényezők ellenére az eszköz több professzionális filmkészítő tulajdonsággal rendelkezik:

  • 4K videófelvétel teljes képpontkiolvasással pixel binning (képponttöltés-összegzés) nélkül a nagy bitrátájú XAVC S™ kodek használata közben.
  • Alapvető 3.5 mm-es mikrofonbemenet
  • Hybrid Log-Gamma (HDR) / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3
  • Interval Shooting technológia a lehengerlő time-lapse videók készítése érdekében
  • Szuperlassított rögzítés , akár 1000 képkocka/másodperc sebességgel
  • Az Imaging Edge™ képstabilizáló mobilalkalmazás ’Movie Edit add-on’ kiegészítőjével is kompatibilis

Élő közvetítés a ZV-1-en keresztül
A ZV-1 webkameraként is funkcionál, nincs más teendő, csak hozzácsatlakoztatni a PC-hez USB-n keresztül. Ez lehetővé teszi a tartalomgyártóknak, hogy valós időben tartsák a kapcsolatot követőikkel, miközben a ZV-1 fejlett képalkotó technológiáját és egyedi tulajdonságait is hasznosítják. A Sony új PC-szoftvere 2020 júliusában válik elérhetővé.

Ár és elérhetőség

A ZV-1 vlogfényképezőgép 2020 júniusában lesz elérhető Európában.