Lekapcsolták a lámpát a Light-nál…

0

Az alcím lehetne az is, hogy miként lesz egy remek ötletből a brutális túlkínálattal rendelkező, de csak szűk körben „hype”-olt sok kamerás okostelefon piacon csúnya bukás.

Aki régebb óta olvas minket (na annyira azért nem túl rég óta, csak mondjuk 2015, vagy 2016 óta), bizonyára emlékszik még a fotósok körében nagy port kavart Light L16 okostelefonra, amely azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem kevesebb, mint 16 kamerát tartalmazott, amelyek együtt dolgoztak, így nagylátószögtől középteléig bármilyen gyújtótávolsággal fotózhattunk, ráadásul mélység térkép is készült, amellyel remek háttérelmosás is imitálható.

A 2015-ben beharangozott Light L16 végül 2017 nyarán került piacra, de nem hozta azt az eredményt, amit vártak tőle. Mint kiderült, a nagy szavak, miszerint „tükörreflexes minőség”, csak marketing volt, amit a tesztekből lehetett látni, az jóval elmaradt attól, amire a vásárlók számítottak, így nem volt túl nagy kereslet a termék iránt, amit egyébként is nehéz volt értékesíteni 1700 dollárért azon a túlfűtött piacon, amin óriási dömping van, és amin ilyen magas áron nagyon komoly minőséget várnak el.
Az első pár darabot követően kissé átdolgozták a kamerákat, de csak a látószögeken változtattak, a minőség nem változott.

Aztán ahelyett, hogy komolyabb előrelépést hoztak volna, akár egy új modell fejlesztésével, mások felé fordultak a Light tulajdonosai. Inkább a Sony és a Xiaomi partnerségére törekedtek, amely részben érthető is, hiszen nekik már sokkal nagyobb tapasztalatuk van az okostelefonok fejlesztésében, és együtt, közös erővel könnyebb lehet kihozni egy nagyobb piaci sikerű terméket (más kérdés, hogy a Sony okostelefon piaca is összeesett azóta).
Később a Leica dobta meg a céget egy 120 millió dolláros költségvetési támogatással, remélve, hogy majd ők is behuppannak a csábító okostelefon üzletágba, a Nokia segítségével (a kamerák előtti lencséket a Leica nevével fémjelezték).
Készült is egy okostelefon, a Nokia 9 PureView, amely 2019-ben jelent meg a piacon és prémium modellként mutatkozott be. A legtöbb téren tényleg hozta is azt, amit egy prémium okostelefontól el lehet várni (gyors, 2,8 GHz-es processzor, kameralyuk nélküli nagy méretű és nagy felbontású OLED kijelző, kellően nagy memória, kijelző alatti ujjlenyomat érzékelő, előlapi 20 Mpixeles selfie kamera, hátlapi 12 Mpixeles sok kamerás Light rendszer), azonban pont a kamera funkciók voltak azok, amik nem úgy működtek, ahogy szerették volna a vásárlók. A mélység térkép néha hibázott és olyan drasztikusan gyenge minőséget adott, amit a két kamerás megoldásoknál sem fogadnánk el – gyakorlatilag azok a szoftveres módszerek is jobbak voltak, amik akkoriban a középkategóriás telefonokban voltak.

Most azonban már úgy tűnik, hogy a Nokia sem kíván újabb bakot lőni a Light-tal, a Light néhány napja tájékoztatta az Android Authority weboldalt arról, hogy nem vesz részt a továbbiakban okostelefonok fejlesztésében.
A Light weboldaláról egyébként el is tűnt az okostelefon kamera lehetőségét demózó rész, az About szekcióban is már csak annyit találunk, hogy a cég a mélység érzékelés segítségével az autóiparra fókuszál, ahol szükség van olyan kamerarendszerre, amely hasonlóképpen „lát”, mint az ember.