Töretlen a fotótechnika piac visszaerősödése!

0

Az egyébként is nehéz helyzetben lévő fotótechnika piacot idén elég jelentősen megrengette a Covid-19 okozta pandémia, valamint az azt kiváltó költésvisszafogás.
A nyár azonban az új remények és az élet újraindításával telt, amelynek jótékony hatásai az elmúlt hónapi eladási statisztikákban kezdtek látszani. Jó hír, hogy az a visszaemelkedés, amely júniusban elkezdődött, az töretlen és a július is magasabb értékesítésszámot tudott felmutatni, mint az előző hónap.

Jóllehet, ez még mindig csak azt jelenti, hogy júliusban annyi (Japánban készült) fényképezőgépet adtak el világszerte, mint amennyit februárban, a járvány világ szintű elterjedése előtt (objektívből még annyit nem), azért ez már bizakodásra adhat okot, hogy ha nem is lesz már az idei ugyanaz az év, mint a tavalyi (amire egyébként se volt esély, koronavírus járvány ide, vagy oda), legalább kicsit kezd konszolidálódni a helyzet. A teljes fényképezőgép piac mintegy 28%-os bővülést könyvelhet el magának júniushoz képest.

Ha kategóriákra lebontva nézzük, akkor már más a helyzet: a cserélhető objektíves fényképezőgépekből ugyanis alig 7%-kal kelt el több dara júliusban, mint az előző hónapban. Hasonlóképp enyhe az emelkedés az objektívek terén, ahol 11%-os bővülésről beszélhetünk.
Nagy meglepetést okoztak viszont a kompakt fényképezőgépek kategóriája, ahol a legjelentősebb változást láthatunk: kétharmaddal (66%-kal) több gépet adtak el, mint júniusban. Persze a teljes értékesített példányszám júliusban még így is csupán 56%-a az előző év azonos hónapjához viszonyítva, azaz ez nem jelenti azt, hogy a kompakt gépek piaca hosszú távon nézve ne mutatna jelentős zsugorodást.

Vélhetően tehát csupán annyi történik, hogy a viszonylag kisebb értékű kompakt gépek iránt most nagyobb az érdeklődés. Igazán fellélegezni majd akkor lehet, ha a cserélhető objektíves gépek és az értékesített objektívek darabszáma is jelentősen javulni kezd.

Fontos megemlítenünk, hogy az itt látható adatokat a CIPA méri, azaz csak és kizárólag a Japánban gyártott termékek szerepelnek benne. Ez a fényképezőgépek esetében a túlnyomó többséget jelenti, hiszen csak néhány európai gyártó készít még fényképezőgépet a japánokon kívül (Hasselblad, Phase One, Leica), illetve egy nagyon szűk réteg van még Kínából is (Kodak, Yi, stb.), de ugyanígy nincsenek a statisztikákban a nem Japánban gyártott objektívek sem (így a viszonylag komoly piaccal rendelkező Samyang sem látszik ezeken a diagramokon).