Igen komoly tömítéseket és jelentős hőelvezetést kapott a Canon EOS R5

0

Nem tudom szükséges-e újra és újra leírnom, de talán most ismét megteszem: a Lensrentals.com-nál Roger Cicala és Aaron Closz komoly szakemberek, akik egy esetleges javítás esetére szoktak megismerkedni a fényképezőgépek és objektívek belső titkaival.
A 8k videófelvételre képes Canon EOS R5 megjelenése óta folyamatosan beszéd tárgya a gép melegedése, amely részben érthető is, hiszen a Canon komoly hangsúlyt fektetett a gép videós képességeinek kihangsúlyozására, így felkeltette azon profik figyelmét is, akik igénylik a lehető legnagyobb felbontást, ugyanakkor nem elégednek meg 10-15 percnyi felvétellel. A helyzet az, hogy amit a Canon kommunikált – jelesül, hogy 20 percet tud egyhuzamban felvenni a gép – az igaz is. A fő kiakadás oka inkább az, hogy a melegedés már akkor elkezdődik, ha az ember pusztán csak a menüben járkál, vagy éppen lő néhány képet, esetleg élőképen hagyja a masinát. Azaz a 20 perc nem a videofelvétel kezdetétől számítódik, hanem kvázi a gép bekapcsolásától (erről bővebben tesztünkben írtunk).
Ezt azért el kell és el is lehet fogadni, úgy kell tekinteni erre a gépre, mint egy fényképezőgépre, ami mellékesen alkalmas rövid 8k illetve 4k HQ klipek felvételére. A folyamatos felvétel nem ennek a gépnek való.

Nos, sokan úgy gondolják, hogy a Canon direkt nem épített kellő hőelvezetést a gépbe. Nekik lesz érdekes látni, hogy mi is található a gépen belül.
Rogerék természetesen ezt is megnézték és azt tapasztalták, hogy egy átlagos fényképezőgép belsejéhez képest az EOS R5-ben jóval több és jelentősebb hőelvezető csatornákat alakítottak ki, a nyomtatott áramkör mögött teljes méretű alumínium hűtőlap található. Más kérdés, hogy mi történik akkor, ha ez a lap már felmelegedett. Elviekben a meleg felül és alul is távozhat, részben az állványmenet is részt vesz a hűtésben, de az biztos, hogy a hőelvezetést nem levegőkeringetéssel akarták megoldani. Ugyanakkor egy kifejezetten videózásra kifejlesztett gépnél még ennél is több a hőelvezetés, illetve a hűtésre alkalmas felület található, sok esetben légkeringetés lehetőséggel, amely szükséges is ahhoz, hogy a hő ne csak a processzorról a hűtőfelületre jusson, hanem ki is kerüljön a kamera belsejéből.

Azt tehát nem lehet mondani, hogy direkt hagyta volna hűtés nélkül a processzort a Canon, de az látszik, hogy nem folyamatos felvételre alkalmas kamerának fejlesztette.

Igen pozitív csalódás érte a mérnökpárost, amikor az időjárásállóságot adó szigeteléseket vizsgálták, ugyanis általában könnyen eltávolítható, viszonylag egyszerű kivitelezésű szigetelő lapokat alkalmaznak. A Canon azonban az EOS R5-nél sokkal komolyabb szigeteléseket alkalmazott, amely jó hír a mostoha körülmények között fotózó vagy videózó tulajdonosok számára.
Egy dologra azért felhívták a figyelmet: a HDMI és az USB csatlakozó közvetlenül a NYÁK panelen található (azaz nem a gépvázhoz van rögzítve és szalagkábellel csatlakozik a nyomtatott áramkörhöz), így ezen csatlakozók használatánál fokozottan figyeljünk rá, hogy ne rángassuk, illetve oldal irányban ne fejtsünk ki komolyabb erőt, nehogy kontakthibát okozzunk ezzel a nyomtatott áramkörhöz való forrasztásoknál.

További részletek a Lensrentals.com cikkében olvashatók/láthatók, a második rész pedig kifejezetten a hőtermelődéssel foglalkozik.