Kipróbáltuk: Canon EOS R5 – teszt

0

Bevezetés


A Canon egyszerre hozta ki az EOS R6 és EOS R5 tükör nélküli, full-frame szenzoros fényképezőgépeiket, amelyek elsőként kínálnak szenzorstabilizálást a sorozatban, ez pedig egyet jelenthet azzal, hogy igazán versenyképes vázakat kreált a Canon.

Az EOS R6-ot korábbi cikkünkben már kiveséztük, most nézzük a jelentősen nagyobb felbontású, és videózás terén is komolyabb képességű, felső kategóriás modellt, az EOS R5-öt.

Elsőként picit időzzünk el a névválasztáson. Sokak számára nem lehet érthető, miért a kisebb számú modell kapott nagyobb felbontást és a nagyobb számú miért lett egyszerűbb.
Ha megfigyeljük a Canon nómenklatúráját, észrevehetjük, hogy az egy számjegyű modelljei esetében az alacsonyabb szám jelenti a magasabb képességet. Lásd EOS-1D, EOS 5D, EOS 6D, EOS 7D, amelyek rendre a profi sportfotós full-frame, a profi riporter full-frame, az amatőr/haladó full-frame, illetve a profi/haladó APS-C gépet jelölik. Ezt a logikát megtartva, illetve adaptálva az EOS R rendszerre már érthető, hogy miért az 5D Mark IV képességeivel játszó gép kapta az EOS R5, míg az 5D Mark IV-nél egy kicsit lentebb helyt foglaló modell az EOS R6 nevet.
Sőt, könnyen kitalálható, hogy ha jönne egy APS-C szenzoros csúcsmodell, az az EOS R7 nevet kaphatná.

Ami kicsit nehezebben magyarázható, az az előző két gép neve, amelyek ugye az EOS R és az EOS RP neveket kapták, ráadásul a gépek elülső címkéjén egyaránt EOS R szerepel (nincs RP jelölés gyakorlatilag, csak a gép alján).
Na de ennyit a nevekről.

Azt már az EOS R5 bejelentésekor tudni lehetett, hogy igen komoly videós képessége miatt nem lesz olcsó masina. A 8k videofelvétel sok esetben teljesen felesleges egy fotósnak, igaz, ez a 4k videóra is elmondható. De gyaníthatóan egy videográfus, cinematográfus sem feltétlenül fog mindent 8k-ban rögzíteni, az úsztatott képkivágásnál talán izgalmasabb lehetőségeket kínál a DCI-4k és UltraHD felbontásokban is elérhető 100 és 120 képkocka/mp, ami akár 4×-es lassítást is adhat. Persze egy hangulatos videósnitthet a 2×-es lassítás is elég lehet, ami viszont így 60 kép/mp végeredményt ad.
Mindazonáltal az átlagosnál magasabb videós képesség és a full-frame szenzoros MILC-ek körében első 8k felvételi lehetőség egyértelműen azt is kell jelentse (és jelenti is), hogy a gép ára is átlag feletti lesz (és az is). Ez pedig azoknak fáj majd legjobban, akik a videós részt soha nem is használják ki (hiszen tegyük hozzá, egy 45 Mpixeles MILC-nek nem kell közel 4000 dollárba kerülnie!).

És itt jön a képbe az a probléma, amit már a bejelentéskor, illetve a bejelentést megelőzően mi is láttunk a gép képességeit ecsetelő, de publikusan nem megosztható prezentáció egyik diáján: ez pedig a melegedés.
Az van ugyanis, hogy a Panasonic S1H csúcskategóriás full-frame szenzoros videóguruval szemben a Canon fejlett videós képességekkel rendelkező felső kategóriás MILC-e nem rendelkezik aktív (ventilátoros) hűtéssel, amely miatt a gép belseje nagyjából negyed órányi 8k felvétel, vagy fél órányi 4k/UHD felvétel után felmelegszik, így további videók nem készíthetők, amíg a gép le nem hűlt. 5 perc hűlés Ultra HD-ben 5 perc újabb videofelvételt jelent, de 8k-ban csak 1,5 percet!
Nyilvánvaló, hogy ezen kiakadtak a videósok, bár valahol sejthető volt, hogy nem lesz „limitless” a móka.
Teljesen egyértelmű, hogy a Canon nem is akart korlátlan videofelvételi képességet adni az R5-öt vásárlók kezébe, hiszen erre ott van a magasabb áron kínált EOS C széria, amely pletykák szerint még idén kap egy RF bajonettes modellt.
Az azonban korrekt a Canon részéről, hogy teljesen részletesen leírja, melyik üzemmódban mennyi időtartam rögzíthető, illetve hogy mennyi hűlés után mennyi újabb felvételi lehetőség áll rendelkezésre.

Aki pedig azt gondolja, hogy a fizika máshogy működik egy Nikon, egy Pentax, egy Sony, vagy akár egy Olympus feliratú gépen, az sajnos téved. Csodák nincsenek, a nagy számítási igényű eszközöknél egyre inkább probléma lesz nem csak a tápellátás (erre lehet jó az USB Type-C), de a hűtés is, utóbbi probléma bizony lassan az okostelefonoknál is előtérbe kerül! A megoldás nyilván az lehet, hogy jobb hőelvezetést kell alkalmazni, ami adott esetben külső hűtést, vagy éppen a Panasonic által is bevetett ventilátoros megoldást jelenti – ami jóllehet fura, de mégsem ördögtől való. Ennek hiányában viszont marad az időkorlát, ami többé-kevésbé, nagyságrendileg hasonló lesz minden gépnél (persze nem mindegy, hogy 4k-UHD 60 fps-nél 25 perc a limit, vagy 45-50…).

Ha azonban fotós eszközként tekintünk az EOS R5-re, akkor fantasztikus képességekkel kecsegtet.
Ott van a 45 Mpixeles felbontás, a szenzor stabilizálás, a kényelmes kezelés, a gyors sorozat lehetősége, na és persze a tükör nélküliség minden előnye (kvázi bárhová helyezhető fókuszmező, hatékony téma felismerés és követés, sötétben jobban látható keresőkép, expozíció szimuláció a keresőben, képnagyítás élőképen és menü kezelése a keresőben, stb.).

Így hát nem is kérdéses, hogy a gép videósok egy részének kis tüskét okozó tulajdonság ellenére mi igen nagy izgalommal vágtunk bele a tesztbe.
Mivel felépítés, képességek, szolgáltatások terén is igen hasonló az EOS R5 és az EOS R6, most jobbára az EOS R6-nál már elhangzottakat aktualizáljuk, fordítjuk át az EOS R5-re vonatkozóan.

Cikkünk elején megmutatjuk az EOS R5 legfontosabb tulajdonságat, ezt követően pedig teszünk egy összehasonlítást a kedvezőbb árú EOS R6-tal.

A Canon EOS R5 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 45 Mpixel effektív felbontású, 36×24 mm méretű „full-frame” CMOS szenzor, anti-alias szűrővel
 • Érzékenység: ISO100-51.200 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO50 és ISO102.400 értékekre
 • Objektív: RF bajonett, adapterrel EF és EF-S objektívek is használhatók
 • Dual Pixel CMOS AF II, fáziskülönbség érzékelés a teljes képmezőn (szpot, 1 pontos AF, kiterjesztett AF terület, arcfelismerés, szemfókusz, állatfelismerés és témakövetés)
 • akár -6 Fé fókusz érzékenység (f/1,2 fényerejű objektívvel, f/2,8-ra vonatkoztatva kb. -3,7 Fé)
 • 384 zónás kiértékelő, középpontosan súlyozott átlag, részleges (6,1%), szpot (3,1%) fénymérés
 • villódzás mentesített exponálás (villódzó fényeknél csúcs megvilágításra szinkronizálás)
 • 30-1/8000 mp zársebesség tartomány
 • redőnyzárral max. 12 kép/mp sorozat sebesség, elektronikus zárral akár 20 kép/mp, AF követéssel
 • 5,76 millió képpontos OLED elektronikus kereső, 100% lefedettség, 0,76× nagyítás
 • DSLR-nél karcsúbb felépítés
 • élkiemelés kézi élességállításkor
 • AF segédfény
 • felső OLED státusz kijelző
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • 10 bites HEIF és három féle 14 bites RAW formátum támogatása (Dual Pixel RAW, veszteségmentesen tömörített RAW, veszteségesen tömörített C-RAW)
 • Dual Pixel RAW feldolgozás gépen belül (portré „újravilágítás”, háttér tisztaság korrekció)
 • LCD: 3,15″ (8 cm) képátlójú, 2,1 millió képpontos, kihajtható, elforgatható, érintésérzékeny
 • DCI-8k és 8k Ultra HD max. 25 kép/mp-cel,
  DCI-4k és Ultra HD videofelvétel max. 60 kép/mp-cel, illetve nagy képfrissítésű mód 100 vagy 120 kép/mp frissítéssel,
  Full HD felbontásban max. 60 kép/mp-cel;
  tömörítés: H.264, 8 bit, 4:2:0, ALL-I vagy IPB, max. 1300 Mbps; H.265, 10 bit, 4:2:2, ALL-I vagy IPB, max. 1300 Mbps),
  8k RAW videó mentés,
  HDR felvétel Full HD felbontásban 25 kép/mp-cel (H.265 Canon LOG HDR PQ).
  A 100 és 120 kép/mp frissítésű 4k és UltraHD max. 7,5 percig, mindegyik másik max. fél óráig. A melegedés miatt a maximális felvételi idő rövidebb is lehet.
 • HDMI kimeneten 8 vagy 10 bites, tömörítetlen 4:2:2 jelfolyam
 • mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, micro HDMI csatlakozó
 • time-lapse videofelvétel Full HD vagy 4k felbontásban (ALL-I)
 • időzített (programozott) képsorozat time-lapse készítéshez
 • vakupapucs, vakuszinkron kimenet
 • 1/200 mp vakuszinkronidő, elektronikus első redőnnyel 1/250 mp
 • optikai hibák javítása (vignettálás, torzítás, színhiba, diffrakció)
 • többféle HDR mód
 • magyar menü
 • 1× CFexpress Type B és 1× SD/SDHC/SDXC (UHS-II támogatású) kártyahelyek
 • Li-ion akkumulátor (490 kép kapacitás LCD-vel, CIPA mérés szerint)
 • beépített Wi-Fi (2,4 és 5 GHz, b/g/n/ac) és Bluetooth adapterek
 • USB 3.1 Type-C csatlakozás

A részletes műszaki adatok az Canon EOS R5 adatlapján tekinthetők meg, ezt érdemes is átfutni, hiszen vannak olyan paraméterek, amelyeket külön nem fogunk említeni a cikkben. Aki pedig a saját standardizált adatlapunkon kívül a gyártó által megadott egyéb adatokra is kíváncsi, azokat a Canon weboldalán találja.

Nem lehet kérdéses, hogy aki nem engedheti meg magának az R5-öt, bizony erősen kacsintgat majd az R6 felé – de azért nyilván szeretné tudni, hogy miről kell lemondania, ha az R6-ot választja. Ezért mi itt foglaltuk össze a két gép különbségeit.

A Canon EOS R6 és EOS R5 főbb különbségei
Canon EOS R6 Canon EOS R5
Szenzor teljes felbontása 21,4 Mpixel 47,1 Mpixel
Szenzor effektív felbontása 20,1 Mpixel 45,0 Mpixel
RAW formátumok RAW,
C-RAW
RAW,
C-RAW,
Dual Pixel RAW
Fókuszrendszer érzékenysége -6,5 Fé -6 Fé
Elektronikus kereső 3,69 millió képpont (1280×960 pixel)
0,76×-es nagyítás
5,76 millió képpont (1600×1200 pixel)
0,76×-es nagyítás
LCD 3,1″ képátló,
1,04 millió képpont,
érintésérzékeny,
kihajtható és elforgatható
3,15″ képátló,
2,1 millió képpont
,
érintésérzékeny,
kihajtható és elforgatható
Felső státusz kijelző nincs van
Üzemmód váltása üzemmódtárcsával Mode gombbal
Videofelvétel max. 3840×2160 pixel,
24-60 kép/mp,
IPB
max. 8192×4320 pixel,
24-30 kép/mp, DCI-4k és Ultra HD-ben max. 60 kép/mp,
IPB és ALL-I
RAW videofelvétel nincs van, CFexpress kártyára
Slow-motion felvétel max. 1920×1080 pixel,
100 vagy 120 kép/mp
max. 4096×2160 pixel,
100 vagy 120 kép/mp
Time-lapse készítés videó (max. 4k UltraHD)
vagy programozott képsorozatból utólag
videó (max. 8k UltraHD)
vagy programozott képsorozatból utólag
Akkumulátor LP-E6NH
380 kép
(510 LCD-vel)
LP-E6NH
320 kép
(490 LCD-vel)

Azért azokról sem feledkeztünk meg, akik EOS R-ről váltanának feljebb, nekik az alábbi táblázat mutatja meg, milyen előrelépéseket kapnak, ha az EOS R5-re cserélnek:

A Canon EOS R és EOS R5 főbb különbségei
Canon EOS R Canon EOS R5
Szenzor teljes felbontása 31,7 Mpixel 47,1 Mpixel
Szenzor effektív felbontása 30,3 Mpixel 45,1 Mpixel
Szenzorstabilizálás nincs van
Dual Pixel RAW feldolgozás gépen belül nincs van
HEIF formátum támogatása nincs van
Fókuszmódok arcfelismerés,
szemérzékelés,
egy pontos,
egy pont és 4 környező
egy pont és 8 környező
AF zóna vízszintes
AF zóna függőleges
AF zóna négyzetes
arcfelismerés,
szemérzékelés,
szpot,
egy pontos,
egy pont és 4 környező
egy pont és 8 környező

AF zóna vízszintes
AF zóna függőleges
AF zóna négyzetes

Elektronikus zár igen, csendes módban minden üzemmódban elérhető
Elektronikus kereső 3,69 millió képpont (1280×960 pixel)
0,76×-es nagyítás
5,76 millió képpont (1600×1200 pixel)
0,76×-es nagyítás
LCD 3,15″ képátló,
Clear View LCD II,
2,1 millió képpont,
RGBRGW képpont elrendezés,
érintésérzékeny,
kihajtható és elforgatható
3,15″ képátló,
Clear View LCD II,
2,1 millió képpont,
RGB képpont elrendezés,
érintésérzékeny,
kihajtható és elforgatható
Érintősáv (touch bar) van nincs
Multi-controller (joystick) nincs van
Sorozat sebesség max. 8 kép/mp, folyamatos AF-szal max. 7 kép/mp mechanikus zárral 12 kép/mp folyamatos AF-szal
elektronikus zárral max. 20 kép/mp, folyamatos AF-szal
Automatikus sorozatok expozíció
fehéregyensúly
expozíció
fókusz
programozott (time-lapse)

fehéregyensúly
Vaku szinkronidő 1/200 mp 1/200 mp
1. elektronikus redőnnyel 1/250 mp
Videofelvétel max. 3840×2160 pixel,
30 kép/mp,
IPB és ALL-I
max. 8192×4320 pixel,
24-30 kép/mp, DCI-4k és Ultra HD-ben max. 60 kép/mp,
IPB és ALL-I
RAW videofelvétel nincs van, CFexpress kártyára
Slow-motion felvétel max. 1920×1080 pixel,
100 vagy 120 kép/mp
max. 3840×2160 pixel,
100 vagy 120 kép/mp
Time-lapse készítés videó (max. 4k UltraHD)
vagy programozott képsorozatból utólag
videó (max. 8k UltraHD)
vagy programozott képsorozatból utólag
HDR videofelvétel nincs van
Akkumulátor LP-E6N
370 kép
LP-E6NH
320 kép