Itt a világ legértelmetlenebb kiegészítője?

0

Aki olvassa a szaklapokat, valószínűleg már kívülről fújja, hogy a 8k videófelvételre is képes EOS R5 és 4k UltraHD-s EOS R6 tükör nélküli full-frame gépek videófelvétel során jelentősen melegednek, amelynek vége az, hogy 4k-nál 25 perc után, 8k-nál 15-20 perc után leáll a felvételkészítés (talán ennél nagyobb gond, hogy nem kell konkrétan videót rögzíteni ahhoz, hogy ezt az időt elfogyasszuk, ha csak a menüben turkálunk 5 percig, akkor az első felvétel is max. 10 perc lehet 8k-ban).

A probléma megoldására már több próbálkozás is indult, a legígéretesebb a Kolari Vision szolgáltatása, amely hardveres átalakítást végez a gépen a hatékonyabb hűtés érdekében – ezzel a módszerrel egy felvétel hosszát 44 percre is ki lehet tolni.

Egy új termék azonban a gép szétszedése, ergo a garancia elvesztése nélkül is hosszabb felvételkészítést ígér, méghozzá aktív külső hűtéssel.

A Tilta hűtőjét az LCD kihajtása után az LCD mögötti burkolatra kell építeni (a működéshez szükséges energiát USB Type-C csatlakozón adhatjuk meg neki), amely elviekben közvetlenül a képérzékelő közelében van, így azt hatékonyan hűteni tudja.
Tény ugyan, hogy az EOS R5 és EOS R6 esetében a hűtést a külső részre vezetik, ami leginkább a gép alját és hátulját érinti, de ez a módszer egyszerűen hatástalan.

A fizika ugyanis sajnos nem változik egy ventilátortól, a szenzorral közvetlen hővezetővel nem áll kapcsolatban a hátsó polikarbonát burkolat, sőt, még egy légrés is van a kettő között, ami jól látható a Lensrentals.com képén:

Egyértelmű, hogy hiába hűtjük egy sima ventilátorral (ami akár 5000 fordulat/perc sebességgel is foroghat) ezt a hátsó részt, az nem fogja jelentősen lehűteni a gép belsejét.
Olyan ez, mintha egy ősz végi napon egy hőszigetelt házat körberaknánk a hőszögigetelésre irányított ventilátorokkal. Nem lesz jelentősen észrevehető a benti hőmérséklet gyorsabb csökkenése.

De azért jó próbálkozás egy ilyenért 165 amerikai dollárt elkérni és nagyon szép marketing 6 rétegű, precíz modulos, innovatív és hatékony hűtésnek nevezni egy szimpla külső hűtőbordát (ami még egyszer: gyakorlatilag egy hőszigetelőre illeszkedik). Ugye a PC-d esetében te is a géped külső házára raktad a hűtést, nem belülre? 😉

Talán nem is véletlen, hogy maga a gyártó sem adott meg adatot arra vonatkozóan, hogy mennyivel javul majd az EOS R5 felvételi ideje, ha ezt az innovatív hűtést alkalmazzuk…
Meg egyébként is: ha a 25 perc felvétel helyett kapunk 28 percet, a szükséges 15 perces visszahűlés helyett pedig 12 percet, akkor mennyivel vagyunk előrébb?