Részletes információk a Canon EOS R5/R6 videófelvételi korlátozásairól

0

A Canon EOS R5 bejelentésekor már tudni lehetett, hogy igen komoly képességekkel indul hadba a videózás szerelmeseinek kegyeiért az új full-frame MILC.
Bár a sajtóközleményekben sajnos nem szerepelt, a gép hazai bemutatóján jelezték nekünk a Canon hazai munkatársai, hogy lesznek korlátozások a 8k videófelvétel terén, amelyet cikkünkben is megírtunk.

Tény, hogy részletes táblázatot mi sem kaptunk, illetve a Canon weboldalán a hivatalos specifikációk között sem szerepel, milyen korlátozásokra kell számítani a videófelvételek során. Ez alapján jogos a webes közönség zúgolódása, kissé átverésre panaszkodva.

A Canon azonban most kiadott egy hivatalos táblázatot, amelyben könnyen átláthatóan közli a 8k és 4k videófelvételek maximális idejét, illetve a szükséges lehűlési időket.
Íme:

A videózásnál a Canon azt ajánlja, hogy használjuk bekapcsolt állapotban az „Overheat Control” funkciót, hiszen ezzel a gépünket is védjük. Kikapcsolt állapotban bizonyos esetekben hosszabb felvételek is készíthetők.
Az egyes felvételek között azonban javasolják a fényképezőgép teljes kikapcsolását a gyorsabb hűlés érdekében, lehetőség szerint kerüljük a közvetlen gépre ható napsütést, esetleg melegebb környezetben használjunk ventilátort a jobb hűtés érdekében.

Azt azért látnunk kell, hogy nincsenek vállalhatatlan megkötések, a 20 percnyi 8k videó általában elegendő egy-két snitthez. Más kérdés persze, hogy ezt követően 20 percnyi hűtés után csupán 8 percnyi újabb felvétel lehetséges, ami már komolyabban hátráltathatja a munkát.

Tény, hogy a Panasonic S1H modelljében nincsenek ilyen jellegű korlátozások, ugyanakkor az aktív (ventilátoros) hűtés ehhez óhatatlanul szükséges volt (amiatt is jóval nagyobb az S1R a fotózásra ajánlott S1R-nél.

Érdekes lesz majd látni, hogy a következő Sony full-frame MILC-ek hogyan oldják majd meg a túlmelegedés problémáját, bár a legújabb pletykák szerint a közelgő Sony Alpha 7S III marad 12 Mpixeles felbontásnál, azaz nem kínál majd nagyobb felbontást a 4k-nál, ott azonban 120 kép/mp-et is kínál majd. Ennél a képfrissítésnél az EOS R5 15 perces maximumot ad (kétszeri felvétellel).