Bamutatta videoguru gépét a Panasonic, itt a Lumix S1H

0

A Panasonic még május végén lebegtette be a full-frame szenzoros S1H tükör nélküli fényképezőgépének fejlesztését, most pedig a részletes specifikációjára és várható megjelenésére, valamint árára is fény derült.

A Panasonic Lumix DC-S1H váz 35,6×23,8 mm méretű, 24 Mpixeles, aluláteresztő (AA) szűrővel ellátott CMOS szenzort használ. Természetesen fotózhatunk is a fényképezőgéppel, de a fő célterülete a profi videózás lesz, amelyre 6K felbontásban, 4:2:2 kvantálással és 10 bites csatornánkénti színmélységgel képes, méghozzá korlátlan ideig, azaz nincs benne a szokásos 30 perces limit. A V-log és V-Gamut mentést is támogató „kamera” több, mint 14 Fé dinamika átfogást kínál, a folyamatos felvételkészítés érdekében pedig aktív (ventilátoros) hűtéssel rendelkezik.
A felvételek belső rögzítésére két UHS-II kompatibilis kártyafoglalatot kínál.

Dupla natív érzékenységének köszönhetően magas érzékenységen is alacsony képzaj érhető el.

Csatalkozó között sztereó mikrofon, fejhallgató, HDMI és időkód szinkron kimenet is megtalálható. XLR portot opcionális adapterrel kínál.

A Panasonic Lumix S1H szeptembertől lesz kapható, ára 4000 euró lesz.

A Panasonic Lumix S1H főbb tulajdonságai:

  • képérzékelő: 24,2 Mpixeles felbontású, full-frame méretű szenzor, aluláteresztő szűrővel
  • érzékenység: ISO100-ISO51200, kiterjeszthető ISO50-204800-ra
  • időjárásálló szigetelések
  • 5 tengelyes szenzor eltolásos stabilizálás, Dual IS képesség (objektívbe épített stabilizátorral való együttműködés)
  • 400.000 expozícióra tervezett zárszerkezet
  • 1/8000 mp záridő mechanikus zárral, 1/16000 mp záridő elektronikus zárral
  • elektronikus első redőny lehetősége, ekkor max. zársebesség 1/2000 mp
  • DFD fókuszrendszer, 480 fps mintavételezés, -6 Fé érzékenység (
  • 5,76 millió képpontos elektronikus kereső, 120 kép/mp frissítés, 0,78×-es nagyítás
  • 3,2″-os, 2,33 millió képpontos, érintésérzékeny LCD, kihajtható és elforgatható
  • felső státusz kijelző
  • háttérvilágítással ellátott gombok (nem mindegyik!)
  • mesterséges intelligenciával támogatott fókuszrendszer (képes felismerni az emberi arcokon túl a macskákat, kutyákat és madarakat is)
  • 6k (5888×3312) max. 30 kép/mp, UltraHD (3840×2160) és Cinema 4k (4096×2160) max. 60 kép/mp videofelvétel lehetősége, képkivágás nélkül, 4:2:0 8 bit H.264 vagy 4:2:0 10 bit H.265 LongGOP, 4:2:2 8 vagy 10 bit ALL-I tömörítéssel, max. 400 Mbps bitrátával
  • anamorfikus objektívek támogatása
  • korlátlan idejű videófelvétel
  • slow-motion felvétel Ultra HD-ben 60 kép/mp-cel, Full HD-ben max. 180 kép/mp-cel
  • V-Log és HLG támogatás
  • mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, időkód kimenet, opcionális XLR adapter
  • 9 kép/mp sorozat sebesség egyszeri fókusszal, 6 kép/mp sebességű sorozat folyamatos fókusszal
  • automatikus expozíció sorozat, rekesz sorozat, fókusz sorozat
  • 6k Photo mód 30 kép/mp-cel, 4k Photo mód 30 vagy 60 kép/mp-cel, utólag kiválasztható élességi pont
  • nagy felbontású fotó mód RAW formátumban is, 96 millió (12.000×8.000) pixeles felbontással, akár kézből, a szenzor pixelméretnél kisebb mértékű eltolásával és nyolc expozíció egyesítésével
  • vakupapucs, vaku szinkronidő 1/320 mp (rendszervakuval, hagyományos vakuval 1/250 mp)
  • programozható gombok, funkció kar
  • beépített Wi-Fi vezérlő (2,4 GHz és 5 GHz), Bluetooth LE adapter, távvezérlés és képáttöltés vezeték nélkül okostelefonnal
  • dupla kártyafoglalat (UHS-II SDXC)
  • akkumulátor töltés gépen belül USB-n keresztül (ekkor is tovább használható a fényképezőgép)
  • 7,4V, 3050 mAh, 23 Wh lítium-ion akkumulátor (S1: 400 kép egy töltéssel, S1R: 380 kép egy töltéssel)
  • USB 3.1 Gen1 Type-C csatlakozó

Sajtóközlemény:

A Panasonic bemutatta új teljes képmezős (full frame), tükör nélküli fényképezőgépét,
a LUMIX S1H-t, amely moziminőségű videokészítést nyújt és a világ első 6K/24p (3:2)*1 felvételt biztosító készüléke

Wiesbaden, Németország, 2019. augusztus 27. – A Panasonic büszkén jelenti be az új, teljes képmezős érzékelővel rendelkező, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli LUMIX S1H fényképezőgépet.
Ahogyan azt már a fejlesztés során bejelentették, a LUMIX S1H az első fényképezőgép a világon, amely a következő jellemzők mellett képes videofelvételeket készíteni: 6K/24p *1 (képarány: 3:2), 5,9K/30p (képarány: 16:9), és 10-bit 60p 4K/C4K.*2 *3

Az újonnan kifejlesztett 24,2 megapixeles teljes képmezős érzékelő Dual Native ISO-val rendelkezik, amely nagy fényérzékenység mellett is minimális szinten tartja a zajt. Ehhez társul a Venus Engine optimális jelfeldolgozása, amivel nagy fényérzékenység és minimális zajszint érhető el. A LUMIX S1H 14+ fokozatos dinamikatartományt biztosít, amely megfelel egy mozikamera képességének, ráadásul a V-Log / V-Gamut kompatibilis a népszerű VariCam Look kolorimetriával. A LUMIX S1H azzal válik igazán különlegessé, hogy a Panasonic egyedi hőelvezető technológiájának és az integrált ventilátornak köszönhetően bármilyen felvételi módban korlátlan felvételi időt biztosít. HDR (High Dynamic Range) HLG (Hybrid Log Gamma) üzemmódban, 4:2:2 10-bit HDMI-kimenet és anamorf 4:3 üzemmód is elérhető, valamint további praktikus filmes eszközök is rendelkezésre állnak, mint a felvétel- és állapotjelzőfény, a hullámforma monitor és a V-Log View Assist funkció.

A LUMIX S1H a vázban található képstabilizátorral (Body I.S.) semlegesíti a kézremegésből eredő elmozdulásokat. A Body I.S. (5-tengelyes) és a LUMIX S sorozat objektívjeiben megtalálható O.I.S. (2-tengelyes optikai képstabilizátor) egyesítésével létrehozott Dual I.S. 2 szinte bármilyen elmosódást képes még hatékonyabban megakadályozni, így akár 6,5 fokozattal*4 hosszabb záridő is alkalmazható. A kihajtható és forgatható hátlapi képernyő valamint a 120 fps sebességű képmegjelenítést nyújtó Real View Finder képkereső egyaránt nagy felbontással és kiváló láthatósággal rendelkeznek. Emellett egy nagy méretű megvilágítható státusz LCD is helyett kapott a készülék tetején. Strapabíró kialakítás gondoskodik a kiváló megbízhatóságról a profi videósok és fotósok számára.

A LUMIX S sorozat teljes képmezős (full frame), tükör nélküli fényképezőgépei az L-bajonettet alkalmazzák, amely sokoldalú és időtálló termékeket biztosít a felhasználóknak. Több mint 46 cserélhető objektív, köztük legalább 11 LUMIX S/S PRO objektív kapható vagy lesz hamarosan kapható a Panasonic, a Leica Camera és a Sigma kínálatában, és az objektívválaszték bajonettadapterekkel vagy -átalakítókkal még tovább bővíthető. Az L-Mount így a kreatív lehetőségek szinte határtalan tárházát nyújtja.

A Panasonic már jó ideje fejleszt olyan professzionális mozikamerákat, amelyek lépést tartanak az iparág éppen aktuális elvárásaival, vagy akár elébe is mennek azoknak. Ugyanakkor a Panasonic volt az a vállalat is, amely a világon elsőként fejlesztett kompakt és könnyű digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeket. Ezeket az innovatív ötleteket ötvözte a LUMIX GH sorozat, amely a filmkészítők igényeinek is megfelelő videorögzítési képességekkel rendelkező fényképezőgép koncepciójával robbant be az iparágba. Mindehhez társult még a teljes képmezős érzékelő, és megszületett a Panasonic legújabb büszkesége a LUMIX S1H, a legkiválóbb tükör nélküli digitális fényképezőgép, amely a létező legjobb teljesítményt nyújtja.

A Panasonic kínálatában most már három innovatív modell található a full frame LUMIX S sorozatban: az S1R, az S1 és az új S1H. A LUMIX S1R ideális a nagy felbontású képek készítéséhez, a LUMIX S1 egy fejlett hibrid fényképezőgép a kiváló minőségű fényképek és videók készítéséhez, a LUMIX S1H-t pedig kifejezetten a filmfelvételek készítésére tervezték és fejlesztették. Ezzel a választékkal a Panasonic elkötelezett, hogy minden professzionális képalkotói igénynek megfeleljen, élen járva a fotó-/videokultúra fejlődésében az új, digitális korszakban.

*1 Teljes képmezős, digitális, cserélhető objektíves rendszer-fényképezőgépként, 2019. augusztus 27-én. Panasonic kutatás.
*2 Teljes képmezős, digitális, cserélhető objektíves rendszer-fényképezőgépként, 2019. augusztus 27-én. Panasonic kutatás. Super 35 mm egyenértékes méretben.
*3 A DCI (Digital Cinema Initiatives) specifikációk szerinti 4K (4096×2160) felbontásra vonatkozik.
*1 A CIPA szabvány alapján [Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=105 mm az S-R24105 illetve f=200 mm az S-R70200 használatakor.] A firmware-t a legfrissebb verzióra kell frissíteni.