Új firmware-ek Canon vázakhoz és objektívekhez

0

A Canon új firmware-eket adott ki az EOS-1D X Mark III profi tükörreflexes fényképezőgépéhez, az EOS R5 és EOS R6 full-frame szenzoros MILC-eihez és két RF bajonettes objektívéhez, az RF 70-200mm f/2,8 L IS USM és az RF 100-500mm f/4,5-7,1 L IS USM modellekhez.

A Canon EOS-1D X Mark III Ver.1.4.0 firmware-ébe az alábbiak kerültek:

  • új RAW (Light) és IPB (Light) opciók 4k videófelvételhez
  • FTP-n történő képáttöltés során a várható adatátviteli időt is kijelzi a gép
  • javítottak a kommunikáció stabilitásán az FTP és USB kapcsolat egyidejű használatakor

A Canon EOS R5 Ver.1.3.0 firmware-ének változásai a következők:

  • új RAW (Light) és IPB (Light) opciók videófelvételhez (4k és 8k egyaránt)
  • Canon Log3 támogatás RAW és RAW (Light) videó mentésnél is elérhető
  • 120 és 100 kép/mp felvételi sebesség Full HD felbontásnál
  • elektronikus teljes kézi fókusz lehetősége AF módban: kézi fókusz folyamatos rendelkezésre állása egyszeri és követő AF esetében is (mint a DSLR-ekhez készült USM objektíveknél)
  • LCD teljes kikapcsolásának lehetősége
  • FTP-n történő képáttöltés során a várható adatátviteli időt is kijelzi a gép
  • nem áttöltött képek kijelölése újra áttöltésre
  • fényképezőgép beállítások mentése és visszatöltése memóriakártyára/memóriakártyáról
  • javították bizonyos CFexpress memóriakártyák használatakor ritkán jelentkező működési hibát
  • javították a nagy sebességű sorozat módnál ritkán előforduló működési hibát
  • javították az USB-n keresztüli tápellátásban ritkán jelentkező kimaradást

A Canon EOS R6 Ver.1.3.0 firmware-ének változásai a következők:

  • új IPB (Light) opció alacsony bitrátájú 4k videófelvételhez
  • elektronikus teljes kézi fókusz lehetősége AF módban: kézi fókusz folyamatos rendelkezésre állása egyszeri és követő AF esetében is (mint a DSLR-ekhez készült USM objektíveknél)
  • FTP-n történő képáttöltés során a várható adatátviteli időt is kijelzi a gép
  • javították a nagy sebességű sorozat módnál ritkán előforduló működési hibát
  • javították azt a hibát, amely bizonyos ritka esetekben hibás képmegjelenítést eredményezett az elektronikus keresőben
  • javították az USB-n keresztüli tápellátásban ritkán jelentkező kimaradást

A Canon RF 70-200mm f/2,8 L IS USM objektív Ver.1.1.0 és a Canon RF 100-500mm f/4,5-7,1 L IS USM Ver.1.0.9. firmware-ekben az alábbiak jelentek meg:

  • elektronikus teljes kézi fókusz támogatása: folyamatos kézi fókusz állhat rendelkezésre egyszeri és követő AF esetében is
  • javítja a Mode 2 vagy Mode 3 stabilizátor üzemmódban történő svenkelést

A frissítésekhez szükséges fájlok elérhetők a Canon terméktámogatás oldaláról, ahol a frissítés menetének részletes ismertetése is elolvasható.
Linkek hírünk alatt találhatók!

Frissítés (2021.03.31.):
Sajtóközlemény:

Firmaware frissítés
Canon fényképezőképekhez,
a profik munkájának
egyszerűsítése érdekében

A felhasználói visszajelzésekre építve a Canon firmware új fényképezési és videokészítései lehetőségeket kínál az EOS R5, az EOS R6 és az EOS-1D X Mark III modellek számára

A Canon Europe bejelentette az EOS R rendszer tükör nélküli és professzionális DSLR fényképezőgépek három firmware-frissítését, válaszul az ügyfelek visszajelzéseire. Az EOS R5 (firmware v1.3), az EOS R6 (firmware v1.3) és az EOS-1D X Mark III (firmware v1.4) felhasználói mostantól számos frissítéshez férhetnek hozzá, melyek hozzájárulnak a munkafolyamatok egyszerűsítéséhez és a nagyobb kreatív szabadság megvalósításához.

Még jobb képminőség és használhatóság
Az EOS R5 számos frissítésben részesül, beleértve a Full HD 120p-t és a fényképezőgép jobb testreszabhatóságának támogatását. A felhasználók mostantól a személyre szabott és preferált fényképezőgép-beállításokat memóriakártyára menthetik, melyeket át tudnak másolni egy másik fényképezőgépre, vagy a beállítások módosítása után azokat használhatják. Ezen kívül arra is lehetőség nyílik, hogy fényképezés közben a felhasználó kikapcsolja az LCD-monitort, és azt csak lejátszáshoz használja, a szokásos DSLR-stílusú üzemeltetést biztosítva. Mind az EOS R5, mind az EOS R6 esetében a firmware teljes idejű manuális támogatást nyújt az RF objektívekhez, lehetővé téve a fotósok számára, hogy Servo AF üzemmódban felülírják az RF objektívek fókuszát.

Egyszerűbb professzionális munkafolyamatok
Az EOS R5 új Protect Image Transfer funkciójának köszönhetően a professzionális fotósok a fényképeket megóvhatják és gyorsan megoszthatják, mivel a funkció lehetővé teszi a védett képek zárolását – megakadályozva azok véletlen törlését – és FTP-n keresztül történő továbbítását. Az FTP Transfer állapotát a szakemberek az EOS-1D X Mark III-tól kezdve az EOS R5-ös modellen át mostantól a kijelzőn követhetik figyelemmel és jól láthatják, hogy mennyi időbe telik a képátvitel.

Továbbfejlesztett video funkcionalitás / Továbbfejlesztett video készítési funkciók
Ez a firmware lehetővé teszi alacsony bitsebességű RAW-filmek készítését, csökkentve a RAW-video fájlok méretét, ami gyorsabbá teszi a fájlátvitelt az EOS R5 és az EOS-1D X Mark III esetén. A frissítés emellett tovább javítja az EOS R5 video készítési képességét, az összes Canon Cinema EOS fényképezőgép által használt Canon Log 3 beállítás hozzáadásával. A log gamma görbe nagyobb dinamikatartományt, kiváló színszerkesztési képességeket és könnyebb fájlkezelést tesz lehetővé. A felvétel formátumok még nagyobb rugalmassága érdekében ez a firmware megnyitja az alacsonyabb bitsebességű IPB filmezés lehetőségét az összes fényképezőgép modell tekintetében, kisméretű és könnyen megosztható videofájlokat hozva létre.

A fenti firmware-frissítések kiegészítéseként a Canon ma számos szoftverfrissítést is kiadott annak érdekében, hogy támogatást nyújtson az Apple M1 processzorokhoz a Rosetta for Digital Photo Professional (DPP)-n keresztül a v4.14-es frissítéssel, az EOS Utility szoftverhez pedig a v3.13.1-es verzióval.

A Canon a jövőben is elkötelezett marad a fotósok és videokészítők mellett, és a felhasználói visszajelzések alapján további új funkciók létrehozását tervezi e három modell számára, beleértve a Canon Log 3 beállítás bevezetését egy jövőbeni frissítés során az EOS R6 és az EOS-1D X Mark III modellekre.