Új objektívek Canon EOS R rendszerhez

0

A Canon nem csak fényképezőgépekkel bővítette a tükör nélküli EOS R rendszerét, de új objektíveket is bejelentett hozzá.

Canon RF 85mm f/2 MACRO IS STM

Az RF 85mm f/2 MACRO IS STM portrék és közelképek készítésére egyaránt alkalmas lesz, hiszen közelpontja 35 cm (munkatávolsága 21 cm). A berázásmentes képek készítésének megkönnyítésére optikai stabilizátort is tartalmaz.

A 12 lencsetagból felépített új portréobjektív 2020. októberétől lesz kapható, ára 690 euró lesz.

Canon RF 100-500mm f/4,5-7,1 L IS USM

A telezoomok szerelmeseinek is új terméket kínál a Canon, a 100-500mm-es objektívben egy szuper UD és hat ultra alacsony szórású (UD) tagot alkalmaztak. Az időjárásálló szigetelésekkel is rendelkező objektív szintén rendelkezik beépített optikai stabilizátorral, amely 5 Fé előnyt ad, az EOS R5 és R6 szenzorstabilizációjával együtt 6 Fé előny is elérhető. A gyors élességállításért dupla nano USM motort alkalmaztak.

A Canon RF 100-500mm f/4,5-7,1 L IS USM ez év szeptemberétől lesz kapható 3.100 euróért.

Canon RF 600mm f/11 IS STM és RF 800mm f/11 IS STM

Főként hobbi- és amatőrfotósoknak ajánlja nagy gyújtótávolságú fix teleobjektívét a Canon, amely ugyan nem rendelkezik kimagasló fényerővel (sőt, igazság szerint átlagossal sem), de beépített optikai stabilizátora némileg ellensúlyozza azt. Az automatikus élességállítást léptetőmotor biztosítja.
Az objektívekben DO lencsetagot is felhasználtak, így jelentősen kisebbek és könnyebbek lehettek. Különleges, összecsukható kialakítása révén még kisebb helyet igényelnek a fotóstáskákban (a képeken látható objektív tokok külön megvásárolható termékek).

Az új objektívek közül a 600-as és 800-as teleobjektívek kerülnek leghamarabb forgalomba, hiszen már júliustól kaphatóak lesznek. Áruk 750 illetve 1000 euró lesz.


A négy objektíven kívül egy 1,4×-ező és egy 2×-ező telekonverter is piacra kerül, amelyek az új telékkel használhatók (a 100-500mm-es telezoomnál csak 300 mm-es gyújtótávolság felett). Szintén július végétől lesznek kaphatók 600 és 750 eurós áron.

Az objektíveket a Canon Hungária Kft. jóvoltából közelebbről is megnézhettük, tapasztalatainkat bemutató cikkünkben osztjuk meg.

Sajtóközlemény:

A Canon négy új RF objektívet és két RF adaptert hoz forgalomba, kiterjesztve a telefotózásra is a termékvonal funkcióit

2020. július 9. – Az EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépek a Canon forradalmi EOS R rendszer továbbfejlesztését testesítik meg. Mai bemutatásukkal egyidőben a Canon Europe négy új RF objektívet és két RF adaptert is bemutat. Az új objektívek telefotózási funkciókkal gazdagítják az innovatív RF termékvonalat, emellett további kreatív portré- és makrofotózási lehetőségeket biztosítanak a profi és műkedvelő fotósok számára.

RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM – kompakt és sokoldalú telefotó zoomobjketív
Az RF telefotó zoomobjektívek L sorozatának első számú tagjaként, az RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM ideális választásnak tűnik azon sport-, természet- és légi fotózást folytató műkedvelők/amatőrök és professzionális felhasználók számára, akiknek megbízható és kompakt objektívekre van szükségük. Azok számára, akik túl kívánnak lépni a 100-500mm fókusztávolsággal rendelkező termékeken, jó választásnak bizonyul az új RF 1.4x és RF 2x extenderekkel kompatibilis RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM objektív – amely még több lehetőséget és kreatív szabadságot biztosít a fotósok számára.

Az egy szuper UD (szuper alacsony szórású) lencsét és hat UD (alacsony szórású) lencsét magukban foglaló objektívek csökkentik a kromatikus aberrációt, valamint a szellemkép jelenséget a zoomtartomány teljes egészén belül, hogy maximális rekesznyílás mellett nagy felbontású, kontrasztos képek készülhessenek. A fentieken túlmenően, 5 lépéses, illetve az EOS R5 and EOS R6 fényképezőgépekkel való együttes használat esetén, 6 lépéses képstabilizációs funkciójának köszönhetően, az RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM objektívvel jobb minőségű és rázkódásmentes kép készíthető – állvány nélkül, nagy fókusztávolsággal, illetve hosszabb záridővel készített felvételek esetén.

A Dual Nano USM AF motoros technológiának köszönhetően, a telefotó zoomobjektívek zajmentesen képesek pontos és nagysebességű autofókuszt biztosítani – a természetfotózás és a zavartalan filmfelvétel kívánalmainak figyelembevételével. Mi több, a Canon lebegő fókuszrendszere még közelebbi, egészen 0,9 méterre távolgásra fókuszálást tesz lehetővé.

Az RF objektívek esetében megszokott módon, az RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM egy állítható objektív vezérlőgyűrűvel rendelkezik az objektív foglalatán, lehetővé téve a fotósok számára, hogy anélkül módosítsák a beállításokat, hogy levennék a szemüket a keresőről. Az állítható zoom nyomatékgyűrű révén a zoomolás erősebb vagy lazább lehet, a fotós igényének megfelelően – amely ideális megoldásnak bizonyulhat az állandóan mozgásban lévő fotósok számára. Mivel az L-sorozatú objektívről van szó, a termék a Canon által kifejlesztett, jól ismert időjárásálló szigeteléssel rendelkezik, aminek köszönhetően az objektív minden időjárási körülmény között jól használható.

Az RF 600mm F11 IS STM és az RF 800mm F11 IS STM – rendkívül könnyű, szupertelefotó objektívek
Az RF 600mm F11 IS STM és az RF 800mm F11 IS STM, a szupertelefotózási fókusztávolsággal rendelkező, újszerű koncepción alapuló objektívek megfizethető választás amatőr fotósok számára. 4,5 méteres (RF 600mm F11 IS STM) és 6 méteres (RF 800mm F11 IS STM) minimális fókuszpontnak köszönhetően jól megközelíthetik a témákat. Az objektívek AF és IS funkciókkal támogatott, távoli témák fotózására vonatkozó képességeit erősítik az RF 1.4x és az RF 2x adapterek használatával. Ezen konverterek segítségével többféle, lenyűgöző mértékű fókusztávolság érhető el – ezek közül a leghosszabb, 1600 méteres fókusztávolság abban az esetben valósítható meg, ha az RF 800mm F11 IS STM objektívet az RF 2x extenderrel együtt használják.

Mindkét objektív típus rendelkezik optikai képstabilizátorral (Image Stabilizer ), valamint Dual Pixel CMOS AF funkcióval, amennyiben együtt használják valamely Canon EOS R rendszerhez tartozó tükör nélküli fényképezőgéppel. Ezek kombinációjának köszönhetően ezen szupertelefotó objektívekkel tűéles képek készíthetők – még abban az esetben is, ha a felvételek három- vagy egylábú állvány használata nélkül készülnek–, mivel a fényképezőgép bemozdulásából adódó elmosódás lehetőségét jelentősen lecsökkentik.

Kis súlyúak és kompakt szerkezetűek – ezek az objektívek kiváló példaként szolgálnak a Canon RF Mount sorozata által biztosított lehetőségekre. Diffrakciós Optika használata esetén, ha azt RF Mount eszközzel és rögzített f/11-es rekesznyílással alkalmazzuk, mindkét objektív a Canon optikai technológiai innovációjának kiválóságára hívja fel a figyelmet. A teljes körű újragondolást és újratervezést követően, mindkét objektív jelentősen kisebb méretűvé és könnyebb súlyúvá vált a korábbi EF szuper telefotó objektívekhez képest. Az összehúzható tokozat felépítésének köszönhetően, az objektívek használat közben kihúzhatóak, majd könnyedén összezárhatóak a rendezett tárolás érdekében – ideális választásnak bizonyulnak kisebb táskával rendelkező utazó fotográfusok számára.

Az STM technológiának köszönhetően, mindkét objektív típus rendkívül csendes és tökéletesen gördülékeny fókuszálást biztosít – kiválóan alkalmazható videofelvétel készítéséhez, mivel az objektív által keltett zaj minimális szintű. A könnyű használaton túlmenően, az objektív vezérlőgyűrű mind az RF 600mm F11 IS STM és az RF 800mm F11 IS STM esetében közvetlen és gyors irányítást biztosít a fotózás szerelmesei számára a Tv/expozíció korrekció/ISO/AF működtetésix beállításokhoz. Az objektívek rögzített rekesznyílása tökéletes körkörös bokeh hátteret biztosít, valamint a nagy fókusztávolság lehetővé teszi a fotográfusok számára a háttér megfelelő elhomályosítását, amennyiben távoli témát fényképeznek – ez kiváló funkciónak minősül állatportrék készítésekor, hiszen a témák így még hangsúlyosabban kiemelkednek a környezetükből.
Az RF 85mm F2 MACRO IS STM – tökéletes portréfotók
A könnyű súlyú és 85mm fókusztávolsággal rendelkező RF 85mm F2 MACRO IS STM ideális a portréfotózást kedvelők számára a vonzó látószögű és lágy háttérrel rögzített, lenyűgöző felvételek készítéséhez. Ha az f/2 rekesznyílást teljes képmezővel ötvözzük, az kiváló eredményt adó, sekély mélység élességet produkál kevésbé előnyös fényviszonyok esetén is.

Az RF 85mm F2 MACRO IS STM 5-lépéses képstabilizációt biztosít (illetve 8-lépéses képstabilizációt az EOS R5/EOS R6 fényképezőgéppel együtt használva), és 1:2-es makro leképezésének köszönhetően lehetővé teszi a fotózást kedvelők számára 50%-os életnagyságú képek készítését. Mindkét jellemző, amelyek nem találhatók meg a versenytársak által kínált modellekben, csodálatos minőségű és rendkívül sokoldalú állókép és videofelvétel készítési lehetőségeket kínál a fotózás szerelmesei számára. Az STM autofókusz funkciónak köszönhetően, az RF 85mm F2 MACRO IS STM gyors és zökkenőmentes fókuszálást tesz lehetővé mind az állóképek, mind a videofelvételek esetében.

RF 1.4x és RF 2x EXTENDEREK – képek kompromisszumok nélküli
Az RF 1.4x és az F 2x extenderek sajtó-, természet- és sportfotósok számára ideálisak, akik nagy távolságból kívánják megörökíteni a kép témáját. Megbízhatóságuknál és tartósságuknál fogva, ezek az extenderek a Canon RF objektívekkel azonos szintű teljesítményt nyújtanak, és amennyiben kompatibilis objektívekkel használják, kifogástalan minőségű képek készíthetők velük.
Nagy fénytörésű, alacsony szórású üveg tartja kontrollban a lencsefelület görbületét és szabályozza a kromatikus aberrációt, a magas szintű képminőség érdekében. Ezenkívül, optimalizált bevonattal és háromrétegű kombinált objektívekkel rendelkeznek a ghosting hatás csökkentése érdekében. Az elsőrangú optikai kiválóság fokozása érdekében, a konvertereket hővédő bevonattal is ellátták, hogy magas környezeti hőmérséklet esetén megakadályozzák a teljesítmény romlását, valamint időjárásálló szigetelést kínálnak, amennyiben a kompatibilis L-sorozathoz tartozó RF objektívekkel együtt használják azokat. Ezenfelül, az RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM eszközzel való együttes alkalmazás esetén, a zoomtartomány 300 mm-ről 500 mm-re korlátozódik, amennyiben a konvertert azzal a céllal csatlakoztatták, hogy megakadályozza a hátsó lencsetagnak a konverterbe való beleütközését.
Az RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM főbb adatai:

 • 100-500mm-es zoomtartomány
 • Egy szuper UD lencse és hat UD lencse
 • 5-lépéses IS (CIPA szabvány)
 • Dual Nano USM
 • Állítható objektív vezérlőgyűrű
 • L-sorozat időjárásálló szigetelés
 • Kompatibilis RF 1.4x / RF 2x extenderekkel (a használható fókuszhossz 300 mm-ről 500 mm-re korlátozódik)

Az RF 600mm F11 IS STM és az RF 800mm F11 IS STM főbb adatai:

 • 600 mm-es (RF 600mm F11 IS STM) és 800 mm-es (RF 800mm F11 IS STM) fókusztávolság
 • Képstabilizáció (IS) akár (RF 600mm F11 IS STM: 5 lépéses, RF 800mm F11 IS STM: 4 lépéses)
 • STM Autofocus Technology (STM Autofókusz technológia)
 • Könnyű súlyú (RF 600mm F11 IS STM: kb. 930 g és RF 800mm F11 IS STM: kb. 1260 g)
 • Kompakt – objektívtokkal ellátott szerkezet, amely használatkor kihúzható, tároláshoz viszont összezárható
 • Objektív vezérlőgyűrű – közvetlen szabályozást biztosít az Tv/expozíció kompenzáció/ISO beállításokhoz
 • F11-es rekesznyílású objektívek IS funkcióval és teljes körű AF funkcióval, amennyiben valamely Canon EOS R rendszerű fényképezőgéppel együttesen használják azokat

Az RF 85mm F2 MACRO IS STM főbb adatai:

 • 85mm fókusztávolság
 • f/2-es maximális rekesznyílás
 • Könnyűsúlyú: 500 g
 • STM Autofocus Technology (STM Autofókusz technológia)
 • Akár 5 lépéses IS (CIPA szabvány)
 • 1:2-es makro leképezés

Az EXTENDER RF 1.4x és az EXTENDER RF 2x főbb adatai:

 • Korszerű, nagy tükrözésű, alacsony szórású üveg
 • Objektív bevonatok és háromrétegű, kombinált objektívek a ghosting hatás csökkentésére
 • Hővédő bevonat
 • Rázkódás elleni védelem, por-és vízállóság