Így videózhatsz folyamatosan akár 40 percet a Canon EOS R5-tel

0

Mint ismeretes – és ahogy a tesztünk során mi is tapasztaltuk – a Canon EOS R5 full-frame szenzoros, 8k felvételre képes tükör nélküli fényképezőgép a videófelvétel során nagyjából 25 perces időkorláttal rendelkezik (a Ver.1.1 firmware-rel, mi az 1.0-ás firmware-rel teszteltünk, ott 15 perc volt az első korlát).
A nagy processzorteljesítmény és a nem túl jó hőelvezetés miatt a gép ugyanis ennyi idő alatt túlmelegszik, így biztonsági okokból az kikapcsol. A kikapcsolás után 5 percet kell várnunk legalább, ezután a felvétel folytatódhat, de az újabb felvétel ezúttal kb. annyi ideig tarthat, amennyit a gép pihent. Tehát 5 perc pihenő után 5 perc felvétel, 10 perc pihenő után 10 perc felvétel.

Egyértelmű, hogy ez olyan felvételek készítését ellehetetleníti, ahol nincs lehetőség szünet beiktatására (vagy veszünk két R5-öt és felváltva használjuk, de ez nyilván nonszensz).

A neves Kolari Vision most új szolgáltatást indított, amely az EOS R5 egyfajta módosítását jelenti. A gép átalakítása során a processzor hűtését javítják fel egy új, áttervezett hűtőbordával, amelynek köszönhetően az első felvétel hossza 20 fokos környezeti hőmérsékletnél 44 percre tolódik. Ezen felül az ezt követően beiktatott 5 perces pihenő után nem 5 perc, hanem 25 perc rögzíthető.

Ahogy látható, a folyamatos használatot ez a módosítás sem teszi lehetővé, de rendesen kitolja a felvételi idők hosszát és arányaiban csökkenti a szükséges pihentetéseket.

A szolgáltatás díja 400 amerikai dollár (a Canon gyári garanciáját természetesen a gép ez esetben elveszíti).