Elképesztően profi lett a Canon RF 70-200mm f/2,8 L IS USM

0

Roger Cicala-tól, a Lensrentals.com szakemberétől megszokhattuk már, hogy érdekfeszítő „tear down” cikkeket készít vadonatúj termékekről. A termékek darabokra szedése azonban nem valami rejtett, perverz szadizmus kivetülése részéről, épp ellenkezőleg, műszaki szemmel igyekszik kideríteni, milyen az adott fényképezőgép vagy objektív felépítése, milyen trükköket alkalmazott a gyártó és egyáltalán, amennyiben javításra kerül a sor, mennyire lesz nehéz eljutni a kívánt pontig – na és persze újra össze is rakni.

A legújabb cikkéből a Canon RF 70-200mm f/2,8 L IS USM titkaira derül fény.

A szétszerelés közben Rogernek igen pozitív benyomása lett az objektív precíz és átgondolt kialakításáról.
A megszokottnál könnyebb objektív a rövidebb bázistávolságnak és a nagyobb nyílásnak köszönhetően lehetővé tette méretes hátsó lencsetag szenzorhoz közel helyezését, így kerülhetett az optikai rendszer végére a nagy méretű aszférikus, SWC bevonatos lencsetag. További érdekessége az objektívnek, hogy két fókuszcsoportot használ, mindegyiket egy külön motor mozgat. A lebegő lencserendszernek köszönhetően a közeli képek is ugyanolyan remek élességűek, részletgazdagságúak lehetnek, mint a távoli témák esetében.

Az objektív szétszerelésekor már a szűrőtartó alatt időjárásálló szigetelést talált.
Ennél meglepőbb volt, hogy a szűrőtartó elülső gyűrű alatt egy légszűrővel ellátott rés található, amely lehetővé teszi a levegő ki-be áramlását, de megakadályozza a por és szöszök bejutását!

Érdekesnek találta, hogy az elülső lencsetagnál nem alkalmaztak precíz alátétes beállítást, amely azt sejteti, hogy nem ez lesz a legérzékenyebb része az objektívnek: egy kis koccanást még gond nélkül el fog viselni anélkül, hogy elmásznak a tökéletes élesség.

Az objektív végén, a bajonett csatlakozó alatt szintén időjárásálló szigetelést talált.

A hátsó vezérlőgyűrű természetesen hasonló elven működik, mint az egerek kódtárcsái, vagy görgői, de itt ezt nem egy optocsatoló közé helyezik, hanem a vezérlőtárcsa belső oldalára felvitt kódgyűrűt egy apró kamera figyeli.

Roger szintén kiemelte, hogy az objektívben futó szalagkábelek mind rendezetten, jól rögzítetten kerültek elhelyezésre, így nem kell attól tartanunk, hogy előbb-utóbb eltörnek a mozgatásoktól (az összecsukható kivitel miatt könnyen gondolhatnánk, hogy a szükséges szalagkábeleknél anyagfáradásból adódó törés jelentkezhet, azonban az alkalmazott megoldás miatt erre nem igazán van esély).

Az összecsukható kialakításnál a mérnökök ügyeltek arra, hogy sok ki-becsukás után se lazulhasson meg a tubus, ne legyen lötyögés. Ezt réz menetbe rögzített csavarokkal oldották meg, amelyeket valamilyen rugalmas (gumi?) anyaggal vettek körbe.

Tovább hámozva az objektívet eljutott a fókuszmotorig. A lineáris motor külsőre nagyon ismerős lehet sokaknak. Igen, ez itt az egyik nano USM motor, amelyből ugye kettő is került az objektívbe a két fókuszáló csoporthoz egy-egy.

Roger az összefoglalójában részletesebben is kifejti, miért is bővelkedik annyira mérnöki praktikákban a Canon RF 70-200mm f/2,8 L IS USM, miért fejlettebb kialakítású, mint a korábbi EF bajonettes modell, miért megbízhatóbb, mint az előzőek.

További részéleteket, bővebb okfejtéseket és még sok-sok fotót Roger Cicala cikkében olvashatunk a Lensrentals.com-on:
https://www.lensrentals.com/blog/2019/12/the-not-very-long-awaited-teardown-of-the-canon-rf-70-200mm-f2-8-is/