RGBW szenzort és 85-200mm-es telezoomot hoz az Oppo a telefonjaiba

0

Az Oppo okostelefon gyártó új megoldású színszűrővel ellátott képérzékelőt alkalmaz majd követekező generációs készülékeiben.
Az RGBW (vörös-zöld-kék-fehér) színszűrő a hagyományos RGB színszűrős képérzékelővel szemben 60%-kal több fényt fog be (hála a gyakorlatilag 50%-nyi szűrő nélküli pixeleknek), ami kevés fényben is lehetővé teszi az alacsonyabb érzékenység használatát, míg az új fejlesztésű zajszűrés és a 4-1 pixel összevonás akár 35%-kal tisztább és kisebb zajú képeket eredményez.
Érdekes elképzelés ez a színszűrő, bár azzal, hogy a pixelek méretét negyedelték, gyakorlatilag a jel/zaj arányt és a dinamika átfogást is jelentősen megváltoztatták. Nagy kérdés, hogy végeredményben ez mennyivel lesz valóban zajtalanabb, mint ha eleve a nagy méretű pixeleket hagyták volna meg és emiatt kellene nagyobb érzékenységet használni. Az a gyanúm, hogy mindez inkább csak marketing eszköz, mint valós fejlesztés (kicsit olyan, mint amikor a Sony megjelent az RGBE színszűrős szenzorával, ami állítólag óriási előrelépést hoz és amit a Sony DSC-F828-ban alkalmaztak – aztán amikor kiderült, hogy nem hogy előnyt hozna, de még a színkezelés is nehézkesebb, akkor szó nélkül eltűnt ez a színszűrő a Sony palettájáról).

A gyártó állítása szerint amellett, hogy javítja a gyenge fényviszonyok között készített fotók minőségét, az új érzékelő kifejezőbbé teszi a portrékat mind fényképekben, mind videókban, javítva a bőr megjelenését, textúráját és kontrasztját.
Az új érzékelővel szerelt telefonok elsőként idén ősszel jelennek meg az Oppo termékpalettáján.

A másik érdekesség a gyártótól egy olyan kameramodul, amely 85-200mm ekv. gyújtótávolság tartományban átmenet nélküli (optika) zoomot tesz lehetővé. Ezt egy átdolgozott felépítésű zoommechanika és különleges optikai felépítés tette lehetővé, amelyben elsőként használták a G+P lencsét. A G+P (üveg + műanyag) lencse két ultravékony, nagy pontosságú, aszférikus üveglencsét alkalmaz, amelyek nagymértékben fokozzák az optikai teljesítmény és csökkentik a kellemetlen hatásokat, így például minimalizálják a szórt fényt.

További részletek az Oppo videójában láthatók: