Forradalmian új Sony CCD

0
A ma elterjedt CCD lapkák nagy többsége egy alapszín (piros, zöld és kék) szűrő segítségével állítja elő a színes képet. Ez az eljárás nem minden esetben eredményez természetes színeket, mivel nem tökrözi a szem műkédésének módját. A Sony mérnökeinek állítása szerint egy negyedik szín, a smaragd (E – emerald) beiktatásával a színhibák mennyisége a felére csökkenthető.



3 színű színszűrő 4 színű szűrő

A hagyományos 3 színű szűrőkben a zöld pontok száma éppen a kétszerese a piros vagy a kék pontok számának. Ennek az az oka, hogy az emberi szem sokkal érzékenyebb a zöldre, mint a másik kettő színre, így annak a pontos észlelése nagyon fontos. Az új 4 színű elrendezésben minden második zöld pixel helyett smaragdzöld színű szerepel, így a CCD karakterisztikája sokkal közelebb kerül az emberi szem karakterisztikájához, mint eddig.


Az új színszűrővel egy új érzékelő lapka is debütál (felbontása és mérete azonban nem ismert – a szerkesztő), amely nem csak a színszűrőben, de felépítésében is újszerű. A diódák által kiolvasott értékeket a processzor feldolgozza és a 4 színből elkészíti az eddigieknél természetesebb színeket tartalmazó rgb fájlt. Az új képességek mellett a processzor fogyasztása a korábbiakhoz képest 30%-kal csökkent. Az új színszűrő elsősorban a tiszta kék, zöld és piros színek reprodukálásában játszik jelentős szerepet.

A Sony ígérete szerint az új színszűrővel szerelt CCD már benne lesz a hamarosan bemutatásra kerülő gépekben.



3 színű színszűrő 4 színű szűrő