Két nagy fényerejű Nikkor Z objektív jelent meg a full-frame MILC-ekhez

0

A Nikon újabb, nagy fényerejű objektívekkel bővítette full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekhez készült objektívparkját és bejelentette a Nikkor Z 14-24mm f/2,8 S és a Nikkor Z 50mm f/1,2 S objektíveket.

Nikkor Z 14-24mm f/2,8 S

Az új nagylátószögű zoom mintegy 35%-kal könnyebb, mint a tükörreflexesekhez készült AF-S 14-24mm f2,8 G. Köszönhetően a szinte lapos frontlencsének, az objektívre hagyományos szűrőt is feltekerhetünk a mellékelt HB-97 napellenző segítéségével, igaz, a 112 mm-es átmérő már nem szokványos. Emellett hátsó szűrőtartó is megtalálható az objektíven, így ezt a lehetőséget is kihasználhatják a fotósok (a hátsó szűrő kevésbé hajlamos becsillanásra).
Az objektívre egy OLED megjelenítőt is helyeztek, amely a gyújtótávolság, a használt rekesz, illetve mélységélesség-skála kijelzését teszi lehetővé.
A színhibák csökkentéséért négy extra alacsony szórású (ED) lencsetagot alkalmaztak.

A Nikkor Z 14-24mm f/2,8 S novembertől lesz kapható, ára 2400 amerikai dollár, illetve 2700 euró lesz.

Nikkor Z 50mm f/1,2 S

Nem a kis méret, mint inkább a kiváló fényerő égisze alatt készült az új 50mm f/1,2. Szimmetrikus optikai felépítése révén hatékonyabban csökkenthető a képsarki optikai kóma, amely a képélességet rontaná nyitott blendén. Ezt a három aszférikus tag is elősegíti. A nagy méretű objektív gyors fókuszálásához két fókuszcsoportot használnak, amelyeket egy-egy lineáris léptetőmotorral mozgatnak.

A Nikkor Z 50mm f/1,2 S decemberben kerül a boltokba, 2100 dollárért, illetve 2500 euróért lesz majd megvásárolható.

Sajtóközlemény:

A KORSZAKALKOTÓ ÚJ NIKKOR Z OBJEKTÍVEK KIBŐVÍTIK A NIKON Z-TERMÉKCSALÁDOT

A Nikon ma két új NIKKOR Z objektívet mutat be: a NIKKOR Z 50mm f/1.2 S-t, az első f/1.2 Z fix objektívet, valamint a NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S-t – a világ legrövidebb, teljes képméretű f/2.8 rendkívül nagy látószögű zoomját¹. Mindkét objektív jelentős képességeket ad hozzá a folyamatosan növekvő Nikon Z tükör nélküli rendszerhez.

A NIKKOR Z 50mm f/1.2 S különleges helyet foglal el a Nikon Z sorozatban. Hihetetlen felbontóképességének, kompromisszumok nélküli automatikus élességállításának és a kivételes esztétikai vezérlésének köszönhetően ez a profi általános fix objektív egy velünk élő legenda. A kifinomult elmosódástól kezdve a részletgazdag pontszerű fényforrásokig a profi alkotók képesek lesznek a mélység és részletesség új szintjeit megalkotni a klasszikus 50 mm-es gyújtótávolsággal – készítsenek akár állóképeket, akár videókat. Ez az objektív teljes mértékben kihasználja a Nikon Z-bajonett figyelemre méltó fénygyűjtő képességeit, az f/1,2 maximális rekesz pedig hatalmas szabályozási terjedelmet biztosít a mélységélesség felett.

A NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S kiegészíti a nagy teljesítményű Nikon Z család objektívhármasát. Remek képalkotási teljesítménye és kompakt kialakítása megkülönbözteti az objektívet a többitől. A fejlett optikai jellemzők, a széles Z-bajonett és az állandó f/2,8-as rekesz olyan lenyűgöző teljesítményt nyújt, amely még a fix objektívekkel is felveszi a versenyt. A fényviszonyok a kép szélein is hatékonyan szabályozhatók még nagy rekesznyílás mellett is, csakúgy, mint a szellemkép és a becsillanás, a megdöbbentően tiszta képért. A fotósok bármely épületet, tájképet vagy éjszakai látképet képesek életre kelteni, amelyet rögzíteni szeretnének.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere szerint: „Ezeket a jelentősen megújított NIKKOR Z objektíveket büszkén mutatjuk be a profi fotósoknak. Az új 14-24 mm-es tökéletesen kiegészíti a professzionális zoom objektívek NIKKOR Z objektívhármasát, az 50 mm-es tükör nélküli fix objektív pedig azon profik számára előnyösebb választás, akik a figyelemre méltó S sorozatú Noct szintjét megközelítő optikai teljesítményre vágynak, az automatikus élességállítási funkciók feláldozása nélkül.”

Művészi részletek. NIKKOR Z 50mm f/1.2 S
Professzionális, f/1,2 mm-es fix objektív. Kifinomult elmosódás. Részletgazdag, pontszerű fényforrások. Elképesztő élesség a kép egészén. Bámulatos teljesítmény gyenge fényben is.
Speciális optikai felépítés. 17 objektívelemmel 15 csoportban, köztük két ED üvegelemmel és három aszferikus lencse objektívelemmel.
Kompromisszumok nélküli automatikus élességállítás. Az automatikus élességállítás gyors, gördülékeny és minden eddiginél halkabb. A fókuszterület még kis tárgytávolság és kis mélységélesség esetén is éles marad.
Rendkívül tiszta képek. A Nikon tükröződésgátló nanokristály és ARNEO bevonata kiküszöböli a szellemképet és a tükröződéseket, még ellenfényben.
Mozifilm-hangulatú felvételek. A nagy maximális rekesz hatalmas szabályozási terjedelmet biztosít a mélységélességben. Az élességállítás közbeni látószög-instabilitás (az ún. „fókuszlégzés”) szinte teljesen megszűnik.
Professzionális vezérlés. A vezérlőgyűrű csendes, és az Fn gomb is személyre szabható. Az OLED információs panel segítségével gyorsan és egyszerűen megerősítheti a fontos fényképezési adatokat.
Időjárásálló. Az objektívváz minden mozgó része szigetelt, és a fém objektívrögzítés környékét is gumitömítés fedi.
A tér mestere. NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S
Professzionális, f/2,8-as rendkívül nagy látószögű zoomobjektív. A széles Z-bajonett és az állandó f/2,8 rekesz lenyűgöző teljesítményt nyújt.
Elsőrangú optikai teljesítmény. Az élesség a kép minden területén kivételes. A Nikon által kifejlesztett nanokristály és ARNEO bevonat drasztikusan csökkenti a szellemképet és a tükröződéseket.
Strapabíró és megbízható. Az objektívváz minden mozgó részét alapos szigetelés védi a portól és nedvességtől. Az alumíniumötvözetből készült bajonett kisebb tömeggel, ugyanakkor nagyobb tartóssággal jár.
Videófelvételre készen. Az automatikus élességállítás zökkenőmentes és hangtalan a gyakorlatilag nem tapasztalható „fókuszlégzés” és a zoomolás közbeni fókusz-elállítódás miatt. Pontosan vezérelheti a mélységélességet közvetlenül az objektívről.
Szűrőzhető. A mellékelt objektív fényellenzővel együtt 112 mm-es felcsavarható szűrőket is használhat. A hátsó szűrőfoglalat lehetővé teszi a színfólia használatát.

¹ Az olyan, teljes képméretű (Nikon FX formátumú), cserélhető objektíves digitális fényképezőgépekhez való cserélhető objektívek között, amelyek gyújtótávolsága 14 mm-es vagy kisebb, maximális rekesze f/2,8 a zoomtartományban a 2020. szeptemberi állapot szerint. A Nikon kutatásai alapján.