Ultranagy látószögű shift objektív: Laowa 15mm f/4,5 Zero-D Shift

0

A Venus Optics bemutatta legújabb Laowa objektívét, amely a világ eddigi legnagyobb látószögű, full-frame szenzoros gépekkel használható, eltolást (shift) kínáló objektíve. A mintegy 65 mm átmérőjű vetített képnek köszönhetően azonban akár középformátumon (pl. Fujifilm GFX) is használhatjuk, megfelelő adaptert alkalmazva.

A Laowa 15mm f/4,5 Zero-D Shift 110 fokos látószöget ad, kézi élességállítású, közelpontja csupán 20 cm-es, rekeszét pedig a szép éjszakai városképek érdekében 5 lamella alkotja.
Az eltolás mértéke full-frame esetében 11 mm, középformátumnál (Fujifilm GFX) 8 mm lehet vignettálás nélkül, de enyhe vignettálás fejében 9 és 10 mm is használható a középformátumon is.

A kellően nagy eltolásnak köszönhetően könnyedén készíthetünk magas épületekről is perspektíva torzítás nélküli képet (ehhez nem a gépet kell felfelé billentenünk, hanem vízszintes gépállást hagyva az objektívet kell felfelé eltolnunk – vagy a mellékelt állványgyűrű használatával a gépet lefelé). A kiváló nagylátószög révén ráadásul a shift esetén általában jelentkező nyúlás mértéke sem lesz túlzó.

Azért, hogy az eltolás esetében se változzon meg az optikai tengely (csak a szenzor kerüljön arrébb), a Venus Optics egy saját tervezésű állványadaptert kínál az objektívéhez, így az közvetlenül felfogatható lesz állványra.

Panorámáknál is hasznát vehetjük az eltolás funkciónak, hiszen akár a gép elmozdítása nélkül is készíthetünk három képes panorámát. Ezt megkönnyítendő az objektív akár 360 fokban körbe is forgatható az optikai tengely mentén.

A Venus Optics ultranagy látószögű shift objektíve, a Laowa 15mm f/4,5 Zero-D Shift már elérhető Canon EF és Nikon F vázakra, ára 1200 amerikai dollár.
2021 februárjától pedig a Canon RF, Nikon Z és Sony E bajonettel is megvásárolható lesz.
Frissítés (2021.05.06.): Leica L és Pentax K bajonettel is elérhető az objektív.

Laowa 15mm f/4,5 Zero-D Shift
Gyújtótávolság 15 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 110°
Legszűkebb blende F22
Felépítés 17 lencsetag 11 csoportban
Fókusz rendszer manuális
Rekesz 5 lamellából
Közelpont 20 cm
Szűrőmenet nincs
Méretek
(átmérő × hossz)
79 mm × 103 mm
Tömeg 597 gramm

Az objektívvel készült mintafotók:

További mintafotók a gyártó weboldalán találhatók.