Jönnek az optikai zoomos okostelefonok

0

Nem kérdéses, hogy az okostelefonok teljes mértékben kiszorították az egyszerű kompakt fényképezőgépeket. Míg 5-6 évvel ezelőtt egy esküvőn rengeteg vendéget láttunk kompakt fényképezőgéppel fotózgatni, ma már egyáltalán nincsenek ilyenek, néha hébe-hóba látni egy-két lelkes DSLR kattogtatót, de kb. ennyi.
A jövőben viszont úgy néz ki, hogy a belépő kategóriás tükörreflexes és MILC gépeket is képesek lesznek bekebelezni az okostelefonok, hiszen ezeket általában azok a hobbifotósok választják, akik számára ugyan fontos a jó képminőség, de több tíz, vagy inkább százezreket nem akarnak nagy fényerejű, a gép szenzorát igazából kihasználó objektívre költeni.
Az okostelefonok képminősége ma már bőven ott tart, mint pár éve a kompaktoké, így képminőség terén már nincs igazán nagy lemaradásuk (persze telefonja válogatja…). Ami egyedül fájó lehet, az a kvázi fix gyújtótávolság. Jóllehet, ma már a középkategóriában is megjelentek a több kamerás megoldások, amelyek az alap nagylátószög mellett ultranagy látószöget is kínálnak, illetve a magasabb kategóriákban 4-5 kamera is lehet egy készüléken, amibe belefér már egy makró, illetve portré objektív is.

A Xiaomi az évente megrendezett Mi Developer Conference-en mutatja be új technológiáit, amelyen idén az egyik főszereplő a vázba visszahúzódó, nagy fényerejű objektíve volt, ami zoomolást is lehetővé tesz. A régebbi ultrakompakt fényképezőgépek objektívének mechanizmusához hasonló módszer segítségével a telefon vékony maradhat, ugyanakkor a zoomobjektívben rejlő lehetőségek is kiaknázhatók lesznek.

Egyébiránt pont a Xiaomi az a gyártó, akiknek már van egy zoomobjektíves telefonja, a Xiaomi Mi 10 Youth 5G, ezt a modellt azonban egyelőre csak Kínában forgalmazzák. Érdekessége a 122 mm ekv. gyújtótávolságot is kínáló, 5×-ös zoomos teleobjektíve, amelyhez egy 8 Mpixeles szenzor kapcsolódik. Igaz, ennek az objektívnek csupán f/3,4 a fényereje. A felső kategóriában ott a Mi 10 Ultra, amely 120 mm-es gyújtótávolságot és szintén 5×-ös zoomot kínál, az optika fényereje azonban csak f/4,1 (mögé viszont egy 48 Mpixeles, 1/2″ típusú szenzor került). Ezt egyébként 120×-os hibrid zoomként emlegeti a kínai gyártó (mivel van egy kisfilmes 12mm objektív látószögét adó ultranagy látószögű, 20 Mpixeles, 1/2,8″ típusú szenzorral ellátott kamerája is).

Az új megoldás azonban nem csak telezoomok készítésére jó, ráadásul a fényereje is sokkal jobb lehet, mint a korábbi (periszkópikus, azaz prizmás) megoldásnál, ráadásul optikai stabilizátort is használhatnak. Ha sikerül egy nagylátószögtől indítható változatot készíteni, az kiválthatja a több kamerás megoldásokat és egyetlen objektív+szenzor párossal kínálhat remek nagylátószöget, portrézási lehetőséget és elfogadható zoomot.