Törölhetetlenek a Canon gépeknél a szerzői jogi adataink?

0

Pusztai László (Dire studio – a Shutter Count fejlesztője) blogjában számolt be arról az érdekes esetről, amely azt mutatja, hogy bizonyos Canon fényképezőgépek esetében hiába töröljük a menüben a szerzői jogi adatokat, azok nem törlődnek teljes egészében, csak az első karaktert írja felül 00 bináris értékkel. Ezt követően pedig ha egy korábbinál hosszabb nevet vagy szerzői jogi információt adunk meg, akkor a gép csak felülírja a korábbi karaktereket, meghagyva az előző (elviekben törölt) karaktereket.

László tudomása szerint ez az összes 2007 óta kiadott modellt érinti, ő maga EOS 250D, EOS 1D-X Mark III, EOS 5Ds R, EOS R5, illetve EOS 7D Mark II gépekkel próbálta ki.

Nosza, mi is kipróbáltuk, vajon hogyan jelentkezik ez a hiba a 2012-es Canon EOS 6D-nél és a 2017-es Canon EOS 6D Mark II-nél.
Mindkét fényképezőgépnél elsőként a gépben töröltük a szerzői jogi adatokat, majd egy korábbinál rövidebb nevet adtunk meg.
A menüben nézve nem tapasztaltuk, hogy megmaradtak volna a korábbi karakterek, így lőttünk egy képet is, amelybe hexa editorral belenéztünk. A szerzői jogi név és információk helyesen voltak a JPEG fájlokban, korábbi karakterek nélkül.
Természetesen könnyen elképzelhető, hogy az eredeti szövegből megmaradt hátsó karakterek valahol ott vannak a gép memóriájában, de ez sem a gépen belüli megjelenítésnél, sem a fájlok szerzői jogi információi között nem szerepel. Feltételeztem, hogy ehhez valamiféle speciális szoftver szükséges, ezért felvettem a kapcsolatot a fejlesztővel.

László a beszélgetésünk során rámutatott, hogy ehhez valóban nem elég csak az EXIF adatokat nézni, vagy a gép kijelzőjét, de a ShutterCount Pro-val kiolvasható a korábbi szövegrészlet is.
Elmondása szerint ez azért aggályos, mert így privát adatok kerülhetnek át más kezébe, pl. nevünk egy részlete, vagy ha a telefonszámunkat írtuk be, akkor a számunk (amennyiben azokat a karaktereket nem írta felül az új név/telefonszámmal az új tulaj). Ez szerinte bizonyos esetben komoly problémákat is okozhat, ha pl. a régen eladott fényképezőgépünk ott marad egy bűncselekmény helyszínén, amelyből a nyomozók kiolvassák az említett speciális programmal a korábbi szerzői jogi adatokat (ami ugye az új tulaj rövidebb neve miatt csak részben törlődött).
Kérdés persze, hogy egy részben törölt/átírt szerzői jogi név milyen aspektusban merülhet fel gyanúként egy ilyen ügyben, ha a gép már egy új tulajdonosé.

Nem vitás azonban, hogy ha nem tudjuk igazolni azt, hogy eladtuk a fényképezőgépet és már más a tulajdonosa, akkor hosszú magyarázkodások elé nézhetünk.
Más kérdés, hogy ez nem a Canon bűne lesz, inkább a mi hibánk, ha nem írtunk róla adásvételi szerződést. Én legalábbis eladásnál és használt termék vásárlásnál is minden esetben írok illetve kérek ilyet.
Ki nem?

De akkor most már figyeljünk arra is, hogy hiába töröljük a szerzői jogi adatokat, az nem fog mindenestül eltűnni, speckó szoftverrel kiolvasható lesz.
Szóval ha mostanában vettünk használtan gépet, vagy mostanában szeretnénk gépet eladni anélkül, hogy a szerzői jogi adataink benne maradnának, érdemes erre figyelni.

Megoldás lehet, ha a fényképezőgéppel a szerző nevét és a szerzői jogi adatokat eladás előtt/vétel után teljesen kitöltjük pl. X karakterrel a rendelkezésre álló teljes területen, majd elmentjük azt. Ez követően már törölhetjük a szerzői jogi adatokat. Pusztai László blogjában arról is írt, hogy ez a hiba nem jelentkezik az EOS Utility-vel való adatbevitel során (akkor nem maradnak meg a korábbi karakterek).