Samsung 50 Mpixeles CMOS szenzor a jövő okostelefonjaihoz

0

A Samsung új verzióját jelentette be az okostelefonokhoz fejlesztett ISOCELL szenzoroknak. Az új ISOCELL GN2 képérzékelő 1/1,12″ típusú (kb 1 cm szélességű), felbontása 50 Mpixel, amelyet 1,4 mikronos pixelek alkotnak.
Az új változat dupla fotodiódás fázis-különbség érzékelést használ, amelyet a gyártó Dual Pixel Pro-nak nevezett el. Hasonlóképpen a Canon Dual Pixel AF-éhez, a Samsung megoldásában is egy pixelhez két fotodióda tartozik, azonban itt nem csak függőlegesen osztották szét a pixeleket. Míg a vörös és kék pixelek továbbra is függőlegesen osztottak, a zöld pixeleket átlósan bonttották fel, ráadásul csoportonként eltérő irányban, így a gyártó ismertetője szerint a vízszintes élekre is tud majd tökéletesen fókuszálni a szenzor. Az 50 millió pixel mindegyike alkalmas a Dual Pixel Pro autofókusz támogatására, így a képmező bármely részén használható lesz az automatikus élességállítás, ami akár igen gyenge fényben is hatékonyan működhet (bár pont a fázis-különbség AF-nek kell több fény, mint a kontraszt AF-nek, de a kettő ötvözhető akár).

A fotók készítésénél lehetőség lesz 2×2 pixel összevonásával négyszeres érzékenység elérésére azonos zajszint mellett, persze ekkor a felbontás negyedére esik, azaz 12,5 Mpixeles képeket kapunk (vagy ebből felinterpoláltat, ezt már a telefonkészülék gyártója dönti el, hogy mit ad a felhasználó kezébe).
Külön érdekesség a 100 Mpixeles fotó mód, amelynél a szenzor szűrőjének igen finom mozgatása közben három kép készül, majd a három képet egy optimalizált demozaik eljárást követően úgy illesztenek össze, hogy azok kiküszöböljék a Bayer-alapszínszűrő okozta részletvesztést, a végeredmény pedig egy 100 Mpixeles kép lesz.
A nagy dinamikaátfogású (HDR) fotózást három expozícióból összeállított képkészítés teszi majd lehetővé, amit elektronikus gördülő zár segítségével időmultiplexelt módon ugyanazokkal a pixelekkel érik el. Ez a módszer akár 24%-kal képes csökkenteni az energiafelvételt a korábbi, valós idejű HDR módhoz képest.

Szintén érdekes lehetőség a Smart ISO és a Smart ISO Pro, amik automatikusan képesek beállítani a helyes expozícióhoz szükséges érzékenységet. Utóbbi, a Smart ISO Pro ráadásul egy képkockán belül képes két különböző érzékenységű kiolvasást (erősítést) végezni, amely így a mozgó témáknál sem okoz elmosódást (mint az időeltolásos HDR). Ezen felül a Smart ISO Pro a nagy érzékenységű fotózás során lehetőséget nyújt több fotót gyors egymásutánban készíteni, és ezek átlagolásával kis képzajjal akár ISO819200-nek megfelelő érzékenységet is elérni.

A Samsung ISOCELL GN2 a videózás terén is remek képességekkel bír, noha 8k videóról nem tesz említést a koreai gyártó, a 4k UltraHD felbontásban elérhető 120 kép/mp-es, valamint a Full HD-ben rendelkezésre álló 240 kép/mp képfrissítés komoly slow-motion felvételek készítésére ad módot.

Az új szenzor már a tömeggyártás fázisában jár, így akár még idén megjelenhetnek az első ISOCELL GN2 szenzoros, 50 Mpixeles felbontást kínáló, akár 100 Mpixeles fotók készítését lehetővé tevő okostelefonok. Pletykák szerint a Xiaomi Mi 11 Ultra telefon lesz az első, amely ezzel a szenzorral rendelkezik majd.