Fél kilónál is könnyebb: Sigma 28-70mm f/2,8 DG DN | Contemporary

0

A Sigma még 2019 év végén mutatta be a full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekhez készült Sigma 24-70mm f/2,8 DG DN | Art objektívet, amely igazi igásló a fotoriporteri feladatok ellátásához.

A nagy fényerejű riporterzoomok azonban meglehetően nehezek, így a fent említett objektív sem a pillekönnyű kategóriába tartozik (tömege 835 gramm, igaz, így is a konkurens objektívek közül az egyik legkönnyebb), adódik tehát az igény egy könnyebb, kisebb tömegű, esetleg méretében is visszafogottabb, de fényerejében nem kompromisszumosabb modellre, ez lett a Sigma 28-70mm f/2,8 DG DN | Contemporary.

Bár a Sigma sajtóközleménye úgy írja, hogy az Art vonalat vették alapul, azaz kompromisszum-mentes optikai teljesítménnyel rendelkezik a 28-70mm f/2,8 is, a külső tekintetében van eltérés az Art szériás 24-70mm f/2,8 és az új Contemporary vonalú változat között: míg az Art objektív több ponton kapott időjárásállóságot (cseppállóságot) adó szigetelést, a Contemporary változat ilyet csak a bajonett csatlakozónál kapott (azaz a zoomgyűrű és a fókuszgyűrű mögött nincs ilyen). Ezen kívül a mellékelt napellenzőn nincs reteszelés, a letekeréséhez nem kell egy kioldó gombot megnyomnunk, mint az Art szériásénál, valamint nincs zoom rögzítő kapcsoló sem az új objektíven.

Jóllehet, optikailag is teljesen más felépítést kapott a 28-70mm f/2,8 DG DN | Contemporary, itt sem spóroltak a különleges lencsékkel: a 16 lencsetagból kettő „F”-típusú alacsony szórású (FLD), kettő pedig speciálisan alacsony szórású (SLD), aszférikus lencséből pedig három van az objektívben (a 19 lencsés Art szériás modellnél néggyel több az FLD tag).

Az új objektív – ahogy gyújtótávolság tartományából látható – egy kicsit szűkebb képet ad a nagylátószögű végénél (85 fok helyett 75 fokos átlós látószöget), cserébe viszont közel 20%-kal kisebb és több, mint 40%-kal könnyebb, mint az Art változat.
Aki rendszeres olvasója lapunknak, biztosan emlékszik a Tamron 28-75mm f/2,8 Di III RXD objektívre, mint a Sony E-re készült legkisebb és legkönnyebb, f/2,8 fényerejű alapzoomra. Nos, ez most a Sigma által megdőlt, ugyanis a Tamron objektíve 550 grammot nyom és közel 12 cm hosszú, ezzel szemben a Sigma 28-70mm f/2,8 DG DN | Contemporary csupán 470 grammos és mindössze 10 cm hosszú (persze tele végben se megy el 75 mm-ig).
A kis tömeget az optikai felépítés optimalizálásával érték el, amelynél úgy alakították ki a „fókuszcsoportot”, hogy azt mindössze egyetlen, könnyű lencsetag lássa el, így pedig kis méretű és kis tömegű léptetőmotort alkalmazhattak. A külső esetében természetesen továbbra is a hőstabil polikarbonát tubust választották, amely már az Art szériában is bizonyította strapabíróságát és tartósságát.

Az objektívre egyetlen, az AF/MF módot váltó kapcsoló került. A frontlencse olaj- és vízlepergető hatású Nano Porous bevonatot kapott, míg a belső lencsetagok többrétegű Super Multi-Layer bevonata a tükröződést csökkentik. Ennél az objektívnél is támogatják az optikai hibák szoftveres korrekcióját, bár fényképezőgép függő, hogy ez milyen módon és milyen esetekben valósul meg.
A firmware frissítéséhez a Sigma USB dokkolóját használhatjuk (kivéve a Sony E bajonettes változatot, amelynél a vázon keresztül lesz végezhető frissítés).

A Sigma 28-70mm f/2,8 DG DN | Contemporary objektív március közepétől lesz kapható, ára 850 euró.