Rawsie: RAW tömörítés, de nem ingyen!

0

Új szoftver bukkant fel a neten a Dotphoton nevű start-up cégtől, amely nem kevesebbet ígér, mint hogy akár 80%-kal kisebb RAW fájlokat kaphatunk, amik nem kínálnak kisebb dinamika átfogást, kisebb felbontást, kisebb bitmélységet, vagy színmódosulást.

A program egyelőre csak macOS-re érhető el, a RAW fájlokból is viszonylag keveset ismer (Fujifilmtől pl. csak a GFX50S és 50R modellét, a sokkal népszerűbb X rendszerből egyet sem), de ettől függetlenül már lehet vele tenni egy próbát.

A Rawsie 30 napos próbaváltozata ingyen elérhető, az egy éves előfizetés 79 dollár, az egyszeri, időkorlát limit nélküli licensz pedig 200 amerikai dollár.

Más kérdés, hogy hasonló funkciót az Adobe DNG konvertere is tud, amely szintén kínál lehetőséget a RAW fájlok veszteséges, igen hatékony, ám szemmel nem igazán észrevehető tömörítésére, ráadásul mindezt teljesen ingyen (még csak CC előfizetés sem kell ahhoz, hogy letöltsük és használjuk). Az Adobe DNG konverterrel való RAW tömörítésről EBBEN a cikkünkben írtunk korábban.

Nyilvánvaló, hogy ha a start-up cég szoftverének csupán 500 előfizetője lesz, az is évi közel 40.000 dollár, ez pedig akár még össze is jöhet nekik.