61 Mpixellel és hibrid fókusszal jön a Sigma fp L

0

A Sigma még 2019 nyarán jelentette be az első L bajonettes, full-frame (kisfilmes képkocka méretű) szenzoros tükör nélküli fényképezőgépét, a ‘fortissimo pianissimo’ után röviden csak fp-nek jelölt gépét, amely 24 Mpixeles felbontást és 30 kép/mp maximális képfrissítés mellett 4k UltraHD videófelbontást kínált.

A ma megjelent új modell tovább viszi az fp aprócska méretét, ugyanakkor új szenzorának köszönhetően komolyabb távlatokat nyit a fotózás és a videózás terén is.
Belsejében szintén 36×24mm méretű, hátsó megvilágítású szenzor dolgozik, ennek felbontása azonban eléri a 61 Mpixelt, ami így a gyártó eddigi legnagyobb felbontású termékét adja. A a 61 Mpixel ellenére úgy döntött a gyártó, hogy az extra részletek megőrzése helyett a moiré csökkentését tartja inkább szem előtt, így a Bayer alapszínszűrős szenzor előtt aluláteresztő (low-pass, AA filter) szűrőt használnak. Sajnos nem túl jó hír, hogy a Sigma fp L-be se került mechanikus redőnyzár, azaz itt is csak a teljes elektronikus zárat használhatjuk, ráadásul a nagy felbontás miatt itt várhatóan hosszabb kiolvasási idő és komolyabb jello-effektus jelentkezik majd, mint a kisebb felbontású elődnél. Azt mindenesetre jó, ha tudjuk, hogy a gördülő elektronikus zár miatt a vakus fotózás ezzel a géppel sem lesz könnyen kivitelezhető (a vakuszinkron idő itt 1/15 mp, a Sigma fp esetében 1/30 mp, azaz ekkora vagy hosszabb záridőknél van lehetőség vakut használni).

A nagy felbontás mellett a szenzorra integrált fázis-különbség érzékelő pixelek is az újdonságok sorát bővítik, amely így lehetővé teszi a hibrid fókuszrendszer létrehozását, ami követő autofókuszt is kínál. A menüben most már van lehetőségünk a paraméterek mentésére is visszatöltésére is.
Új lehetőség még az USB csatlakozóról való tápellátás lehetősége, amely bekapcsolt állapotban is használható.
Mindezek és a korábbi modellben is alkalmazott hűtőfelület megkönnyíti a videózást, amely akár 4k UltraHD felbontásban 8 bites, FullHD-ben 12 bites színmélységgel, hosszú időtartamban, akár 2 órán keresztül is végezhető (HDMI kimeneten Cinema 4k jel és RAW videófolyam is elérhető). A DirectorViews funkciónak köszönhetően többféle oldalarány közül is választhatunk, ráadásul ezeket felvételkor is beállíthatjuk.

Ez a gép sem rendelkezik elektronikus keresővel, ugyanakkor opcionálisan már kínál ilyet a japán gyártó, az EVF-11 jelű külső elektronikus kereső 3,68 millió képpontos OLED panelt tartalmaz. A kereső kompatibilis a korábbi Sigma fp vázzal is.

A Sigma fp L váz ára 2300 euró lesz, az EVF-11 elektronikus kereső ára pedig 650 euró. A termékeket megvásárolni árpilistól lehet majd.