Jön a JPEG XL?

0

A JPEG tömörítés a fotók és képek esetében ma már annyira triviális, mint kimenni a konyhába egy pohár vízért és elfordítani a csapot. Igaz, be kell ismerni, hogy a mai JPEG már nem feltétlenül a legjobb megoldás.

Maga a módszer persze jó, de a jelenlegi JPEG korlátai már sok esetben érezhetők. Ez részben a maximum 8 bit/csatorna színmélységnél, illetve a nem túl hatékony tömörítésnél jelentkezik leginkább.
Jóllehet, már több próbálkozás is volt a JPEG lecserélésére, illetve pontosabban továbbfejlesztésére, ezek egyike se vált széleskörben alkalmazottá. Erre példa a JPEG2000, ami hatékonyabb tömörítésre és kisebb mértékű blokkosodásra volt képes, ami kisebb fájlméreteket eredményezett azonos képminőség mellett (persze az azonos képminőség nem értelmezhető egy veszteséges tömörítésnél, itt ezt úgy kell értenünk, hogy nem igazán vehető észre eltérés).
A Google is megelégelte a nagy méretű JPEG fájlokat, ők a webp-t hozták el az Internet világába, amely már több weboldal esetében már bizonyította hatékonyságát és jobb tömörítését (ami kisebb fájlokat eredményez kvázi azonos képminőségen).
De említhetnénk a Canon MILC-ek által is támogatott HEIF formátumot is, amely bővebb színmélységet kínál, mint a JPEG.

Most pedig jön a JPEG XL, ami – szokás szerint – mindenre IS jó!
A fejlesztők azt ígérik, hogy a nyitott forráskódú formátum jóval hatékonyabb tömörítést végez, mint az általánosan használt JPEG algoritmus (a jelenlegi JPEG-ek átkódolással 16-22%-kal kisebbek lesznek JPEG XL-ben), ugyanakkor több réteg használatát is támogatja, lehet Alfa csatornával átlátszóságot is kezelni, képes a nagy színmélységű, széles színterű és a HDR képek támogatására is, ráadásul visszafelé kompatibilis, így szerver oldalon elegendő csak a JPEG XL fájlt elhelyezni, abból JPEG nézővel is lehet képet kicsikarni.

Vajon most jön el az igazi JPEG leváltó messiás, vagy ez is csak egy kútba esett próbálkozás marad? Az mindenesetre biztató, hogy a Google Chrome új verziói már támogatják a JXL fájlok megjelenítését, bár alapesetben ez még nincs engedélyezve, külön kell azt bekapcsolni (lásd ITT).