Íme az új APS-C szenzoros Sony MILC: Alpha ZV-E10

0

A Sony egy újabb fényképezőgépet dob piacra a video bloggereknek is szánt ZV szériában, amelynek első tagja az 1″ szenzoros prémium kompakt ZV-E1 volt, most pedig az APS-C szenzoros, cserélhető objektíves tükör nélküli géppel bővít, a ZV-E10-zel.

A 24,2 Mpixeles, stabilizált APS-C szenzorral szerelt, E bajonettes MILC a videós gépek között a középkategóriásak közé sorolható, ennek ellenére kezdő, illetve amatőr vloggereket is megcélozták a géppel.
A videófelvételt több ponton is egyértelműen jelzi a ZV-E10, egyrészt az előlapján lévő vörös LED-del, másrészt a 180 fokban kihajtható és 270 fokban elforgatható LCD élőképe körüli piros kerettel. Így nem fordulhat elő, hogy a felhasználó véletlenül úgy ad elő egy felvenni kívánt szöveget, hogy azt gondolja, a gép azt rögzíti.

A Sony Alpha ZV-E10 kezelését igyekeztek úgy kialakítani, hogy a kezdők is könnyedén boldoguljanak vele. Egyrészt az exponáló gomb köré egy zoomkart helyeztek, amellyel a PowerZoomos (PZ – beépített zoom motoros) objektívek zoomját vezérelhetjük, másrészt programozható gombokat is kínál a gép, harmadrészt pedig egy ún. Bokeh mód is a felhasználó rendelkezésére áll, amely persze nem más, mint a legnyitottabb blende használatát célzó prioritásos mód.
Ezen felül a ZV-E1-nél már megismert termékbemutató mód is használható, amely segít a vlogger arcáról a kezében lévő, a gép objektívéhez közelebb eső termékre fókuszálni és a fókuszt azon tartani akkor is, ha az elmozdul előre vagy hátra.

A mindössze 343 grammos készülék a teljes szenzorszélességet kihasználva (6k forrásból leméretezett) 4k UltraHD videók felvételére és persze 24 Mpixeles fotók készítésére is alkalmas. Videózásnál XAVC S kodeket használ a gép, amely kis tárhelyigényű, tömör videófájlokat eredményez, ugyanakkor a képminőség a maximum 100 Mbits/s sávszélességnek köszönhetően remek marad. A képfrissítés 4k felvételnél maximum 30 kép/mp lehet, de van lehetőség nagy képfrissítésű, slow-motion (lassított) felvételek rögzítésére is, Full HD felbontásban, maximum 120 kép/mp-cel. Sőt, külön képkockákból akár time-lapse videó is összeilleszthető 4k felbontásban.
A magasabb igények kiszolgálásához Hybrid Log-Gamma (HDR), S-Gamut3/S-Log 3 gradálást könnyítő felvételek is készíthetők, de állítható a fókuszátmenetes sebessége is.

A fényképezőgép jó hangminőséget kínáló beépített mikrofont használ, amelyre akár szélzajcsökkentő huzat is helyezhető, emellett a ZV-E10 támogatja a külső mikrofonok használatát is (sztereo jack aljzaton keresztül).

A géppel lehetőség van élő adások közvetítésére is, amely akár PC-n keresztül, akár okostelefonon keresztül is továbbítható a Youtube felé.

A hosszú idejű működés érdekében a Sony ZV-E10 az USB Type-C csatlakozóján keresztül is táplálható árammal, de ez az akku belső töltésére is használható.

A Sony Alpha ZV-E10 tükör nélküli fényképezőgép augusztus végétől lesz kapható, a váz ára 750 euró, a Sony E 16-50 mm f/3,5-5,6 OSS PZ objektívet is tartalmazó kit ára pedig 850 euró lesz.

A Sony Alpha ZV-E10 főbb tulajdonságai:

  • Képérzékelő: 24,2 Mpixel felbontású APS-C Exmor CMOS szenzor
  • 5 tengelyes szenzorstabilizálás
  • Érzékenység: ISO100-32000, kiterjeszthető ISO50-re és ISO51200-ra
  • Objektív: E bajonett
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, bokeh mód, teljes kézi üzemmód
  • RAW formátum támogatása
  • elektronikus kereső nincs
  • LCD: 3″, 921e szubpixel, kihajtható és elfordítható, érintésérzékeny
  • beépített vaku nincs, de van vakupapucs
  • Ultra HD videórögzítés (3840×2160 pixel, 30 kép/mp)
  • FullHD slow-motion felvétel 100 vagy 120 kép/mp-cel
  • S-log3 illetve HLG mentés
  • élő videófelvétel továbbítása (PC-n vagy okostelefonon keresztül)
  • 425 pontos hibrid automatikus élességállítás, arcfelismerés, szemfókusz, témakövetés
  • SD/SDHC/SDXC kártyafoglalat (UHS-I támogatás)
  • Li-ion akkumulátor (440 kép, illetve 125 perc videófelvétel készítésére elég kapacitás CIPA mérés szerint)
  • USB3.0 Type-C csatlakozó (működtetés és akkutöltés is)

A gép rövid bemutatója:

A Bokeh mód:

A termékbemutató mód:

Stabilizálás és arcprioritásos fókusz:

Állítható fókuszátmenet sebesség:

A mellékelt szélzajcsökkentő huzat előnyei:

A ZV-E10 részletesebb bemutatója:

Szintén egy részletes bemutató:

Sajtóközlemény:

A Sony bemutatja az új ZV-E10 cserélhető objektíves vlog kameráját, kifejezetten vloggerek és videósok számára

A ZV-E10 APS-C kamera kiváló minőségű videó- és hangteljesítményt, vlog-optimalizált funkciókat és sokoldalú csatlakoztathatóságot kínál – így tökéletes videós tartalomgyártók számára.

A Sony ma bejelentette az Alpha-sorozat első cserélhető objektíves vlogger kameráját, az új ZV-E10-et. A kezdetektől fogva vlogolásra és vloggerek számára tervezett kamera ötvözi a Sony fejlett képalkotó technológiáját a széleskörű kezelhetőséggel és a kifejezetten videósok számára optimalizált egyedi funkciókkal.

A ZV-E10 lelke a 24,2 megapixeles (kb. effektív) APS-C Exmor™ CMOS érzékelő és a BIONZ X képfeldolgozó motor, amely kiváló minőségű képeket készít nagy érzékenységgel, részletes textúraábrázolással és gyönyörű, természetes bokeh-vel. Emellett a ZV-E10 tartalmazza a népszerű ZV-1 digitális fényképezőgépben bemutatott közkedvelt vlog-specifikus funkciókat, köztük a „Background Defocus ” funkciót, amely könnyedén tud váltani az elmosódott (bokeh) és az éles háttér között, valamint a „Product Showcase Setting” módot, amely lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép automatikusan átállítsa a fókuszt az alany arcáról a kiemelt objektumra.
„A Sony első cserélhető objektíves vlog kamerájának, a ZV-E10-nek a bevezetésével izgatottan várjuk, hogy kiszolgáljuk a tartalomgyártók növekvő igényeit” – mondta Yang Cheng, a Sony Europe digitális képalkotásért felelős alelnöke. „Az új ZV-E10 egy nagyobb érzékelős, cserélhető objektíves kamera sokoldalúságát és a kiváló képminőségét ötvözi a kifejezetten vlogoláshoz tervezett felhasználóbarát funkciókkal, így ideális eszköz azon videósok számára, akik korszerűbb felszerelésre szeretnének váltani.”

A pehelykönnyű (kb. 343g ) ZV-E10-et elsősorban videózásra tervezték, ezért is rendelkezik népszerű, oldalra nyitható, változtatható szögű LCD képernyővel, amely lehetővé teszi az alkotók számára, hogy külső mikrofonokat csatlakoztassanak a kamera tetejére. Ez egyszerűbbé teszi a beállítást, miközben a felhasználók továbbra is láthatják a képernyőt szelfi-módban, magas és alacsony szögből egyaránt.

A képernyőn kívül a ZV-E10 számos más, kifejezetten a vlogoláshoz tervezett, könnyen használható funkciót is tartalmaz, köztük a kamera tetején található új üzemmódgombot, amellyel az alkotók egyetlen érintéssel könnyedén válthatnak az állókép/film/lassított és gyors üzemmódok között.

Az új kamera olyan fejlett videófunkciókat is tartalmaz, mint a 4K (QFHD: 3840 x 2160) videofelvétel és a magas felbontású lassított felvétel (FHD 120p) . Az aktív üzemmóddal ellátott elektronikus képstabilizátor is rendelkezésre áll, amely stabil videofelvételt biztosít még sétálva és kézből történő felvételkészítés közben is. Továbbá a ZV-E10 fejlett AF (autofókusz) technológiája gyors, pontos AF-et biztosít kiváló követési teljesítménnyel, valamint kiváló minőségű hanggal a tiszta hangfelvételhez.

Sony Vlog Challenge verseny
Ezzel a bejelentéssel együtt a Sony második alkalommal rendezi meg Sony Vlog Challenge versenyét, amely arra ösztönzi a résztvevőket, hogy készítsenek olyan vlogot, amely bemutatja, miért rajonganak a legszenvedélyesebben és leglelkesebben. A nevezési időszak 2021. július 27. és szeptember 27. között tart az európai videókészítők számára. A verseny hivatalos szabályai itt érhetőek el.

Kreatív sokoldalúság
Cserélhető objektíves fényképezőgép a kibővített kreatív önkifejezéshez
A ZV-E10 lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kibővítse kreatív kifejezésmódját azáltal, hogy minden felvenni kívánt jelenethez az ideális objektívet használja. A Sony E-bajonettes objektívek széles választéka lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kreatív elképzeléseik alapján válasszák ki a tökéletes objektívet.

Fejlett autofókusz
A Sony iparágvezető AF technológiája lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a fókuszálást a fényképezőgépre bízza, így a felhasználóagára a felvétel megalkotására koncentrálhat. A ZV-E10 gyors hibrid AF és a videókhoz a valós idejű Eye AF Real-time Tracking technológiával lehetővé teszi, hogy a kamera nyomon kövesse az alany arcát és szemét még a menet közbeni felvételek készítése közben, akár kihívásokkal teli környezetben is. A felhasználó testre szabhatja a fényképezőgép AF-beállításait is, például az AF-átmeneti sebességet és az AF-témaeltolódási érzékenységet, hogy a kreatív preferenciáinak megfelelően választhasson a gyors vagy a lassú fókuszálás között.

Emellett a ZV-E10 Touch Focus funkciója lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy intuitív módon, a képernyő egyszerű megérintésével állítsa be a fókusz pozícióját. A felhasználó egyetlen érintéssel azonnal áthelyezheti a fókusz pozícióját a kép perifériáján belül bárhova. Ez a funkció állókép és videó üzemmódban egyaránt elérhető.

Kiváló minőségű hang
A Sony piacvezető technológiájának köszönhetően a ZV-E10 kristálytiszta hangfelvételt készít, amely tisztán rögzíti a beszélő hangját a beépített háromkapszulás mikrofonnak és a mellékelt szélzaj csökkentőnek köszönhetően, amely nagymértékben csökkenti a felvételbe beszűrődő szélzajt. A kibővített audio lehetőségekhez a ZV-E10 tartalmaz egy digitális audio interfészt a Multi Interface (MI) Shoe Cap-en keresztül, valamint egy mikrofoncsatlakozót külső mikrofon csatlakoztatásához. A fejhallgató-csatlakozó beépítése lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy fejhallgatót csatlakoztasson a hangfelvételek pontos monitorozásához. A hangkimenet időzítése Live vagy Lip Sync funkcióra is beállítható.

Fókuszban az alany
Különböző, drámai fényváltozásokkal járó környezetekben a felhasználó biztos lehet abban, hogy a ZV-E10 automatikusan korrigálja az expozíciót, hogy az alany arca ne legyen túl- vagy alul exponálva, az eredeti Face Priority AE (automatikus expozíció) algoritmus segítségével, amely gyors AE átmenetekre képes. Ez lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép felismerje az alany arcát, és úgy állítsa be az expozíciót, hogy az arc optimális fényerővel jelenjen meg, még akkor is, ha a szelfifotózás extrém fényváltozásokkal járó körülmények között zajlik, és abban az esetben is, ha az alany arca egy pillanatra elfordul a kamerától. Emellett a fényképezőgép a népszerű ZV-1-ben bemutatott fejlett színskálázást is alkalmazza, hogy optimalizálja a bőrtónusokat bármilyen alanyhoz, állóképes és videós módban egyaránt.

Élvonalbeli videófunkciók:

  • o Belső 4K videofelvétel a teljes pixelkiolvasás révén, pixel binning nélkül
  • o Nagy bitsebességű XAVC S™ kodek 100Mbps sebességgel 4K rögzítéskor és 50Mbps sebességgel Full HD rögzítéskor
  • o Lassú és gyors mozgatás
  • o Nagy sebességű Full HD felvétel 120 kép/mp sebességgel
  • o Intervallumfelvétel a lenyűgöző timelapse videókhoz
  • o Hibrid Log-Gamma (HDR) / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3

Videókészítőknek tervezve
A felhasználók kényelmesen kezelhetik az új ZV-E10-et a kézreeső testmarkolatnak és a kamera tetején komfortosan elhelyezett nagyméretű MOVIE gombnak köszönhetően. Az opcionális, vezeték nélküli távvezérlővel ellátott Shooting Grip markolattal párosítva (GP-VPT2BT, külön megvásárolható) az egykezes felvételkészítés lényegesen egyszerűbbé válik, a könnyen elérhető zoom, felvétel és egy testreszabható gomb segítségével. A váz előlapján egy felvételi lámpa (tally light) is található, amely a felvétel állapotának azonnali jelzésére szolgál. Az LCD-képernyőn felvétel közben egy piros keret is megjelenik, amely gyorsan és egyszerűen jelzi a felhasználónak a kamera mögül, hogy aktív-e a felvétel.

A ZV-E10 egyedülálló jellemzője a zoomkar, amely képes optikai zoomot működtetni a power zoom objektívekkel és Clear Image zoomot az elsődleges objektívekkel. Ha a kamerát elsődleges objektívvel párosítja, a felhasználó a teljes 4K videófelbontás megőrzése érdekében a videófelbontás csökkenése nélkül zoomolhat. A felhasználó 8 zoomsebesség-beállítás közül is választhat a kreatív rugalmasság érdekében.

A ZV-E10 hosszú akkumulátorteljesítménnyel rendelkezik, amely egy teljes feltöltéssel akár 125 perc vagy 440 kép rögzítéséhez is elegendő töltöttséget biztosít, így a felhasználó hosszú ideig készíthet felvételeket. Beltéri felvételek készítésekor az olyan váltakozó áramú tápegységek, mint az opcionális AC-PW20AM, biztosíthatják az áramellátást, így a felhasználó folytathatja a felvételt, és nem kell aggódnia az akkumulátor fogyasztása miatt. A tápellátás USB Type-C® csatlakozón keresztül is működik, ezáltal a videókamerát külső akkumulátorok is táplálhatják akár útközbeni felvételek készítésekor is. A kamera akkumulátorának kímélése érdekében a ZV-E10 változtatható szögű LCD-képernyője lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a panel bezárásával energiatakarékos üzemmódba helyezze a kamerát, és a panel kinyitásával azonnal fényképezzen.

Maradjon kapcsolatban
Livestreaming
A ZV-E10 kiváló minőségű webkameraként vagy élő streaming-kameraként is használható, ha csatlakoztatjuk egy PC-hez vagy okostelefonhoz , így a streaming közben nagyobb mobilitást biztosít további szoftverek használata nélkül. A funkció lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kihasználja a ZV-E10 kiváló képminőségét és kristálytiszta hangját, valamint az Face Priority AE és a Soft Skin Effect funkciót livestream vagy videohívás közben. A ZV-E10 támogatja az USB kamerákhoz használt szabványokat, mint például az UVC (USB Video Class) / UAC (USB Audio Class). A ZV-E10 azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók a hosszabb használat érdekében livestream közben USB-kábelen keresztül tápegységhez csatlakoztassák a kamerát. A további kényelem érdekében a felhasználó hozzárendelheti ezt a funkciót egy egyéni gombhoz a streaming azonnali elindításához.

Egyszerű adatátvitel
A Sony Imaging Edge Mobile alkalmazással , a felhasználók a kiválasztott képeket és videofájlokat Wi-Fi-n keresztül mobilkészülékre vihetik át. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára a RAW képfájlok átvitelét is. Miután a fényképezőgépet párosították az Imaging Edge Mobile alkalmazással, a fájlok helyadatai lekérdezhetők és rögzíthetők a mobilkészülékről. A felhasználók a fényképezőgépben lévő SD-kártyáról Bluetooth-on keresztül akkor is átvihetnek fájlokat egy okostelefonra (mobileszközre), ha a kamera ki van kapcsolva .

Árak és elérhetőség
Az új ZV-E10 fekete és fehér színben lesz elérhető 2021 augusztusától.

A ZV-E10 kamerát és az E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS power zoom objektívet tartalmazó új készlet szintén 2021 augusztusától lesz elérhető a Sony hivatalos európai márkakereskedőinél.