Pictorial 10 fotókiállítás

0

2021. augusztus 16-án, 18 órakor nyílik meg a

Pictorial 10
Válogatás a Pictorial Collective első tíz évéből

című fotókiállítás.

Köszöntőt mond: Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató, Capa Központ

A kiállítást megnyitják: Korniss Péter fotográfus és Rédei Ferenc Fotóriporteri Életműdíjas fotográfus

Kurátorok: Csizek Gabriella, Kopin Katalin

Kiállító alkotók: Bácsi Róbert László, Darnay Katalin, Ferenczy Dávid, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mártonfai Dénes, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Szabó Bernadett, Urbán Ádám, Végh László
A Pictorial Collective céljairól ITT írtunk.

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Budapest, VI., Nagymező utca 8.

A megnyitó időpontja: 2021. augusztus 16., hétfő, 18 óra

A kiállítás megtekinthető:
2021. augusztus 17. – 2021. szeptember 19.
Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

Ez egy születésnapi kiállítás tíz gyertyával a képzeletbeli tortán.

A Pictorial Collective immár tizenegy éve működik, néha ugyan változó, de mindig összetartó közösséget formáló tagjaival. A három alapító, Bácsi Róbert László, Móricz-Sabján Simon és Szabó Bernadett célja egy olyan fotográfiai közösség létrehozása volt, amelyben a tagok egymástól függetlenül, mégis egymást inspirálva dolgozhatnak, folyamatos párbeszédet generálva nemcsak saját munkájukról, hanem a modern fotóriport elméleti és gyakorlati kérdéseiről is.

Névválasztásuk eredetének a Picture Of The Year amerikai fotópályázat Pictorial nevet viselő kategóriája tekinthető. Ide tematikai megkötés nélkül lehetett pályázni olyan képpel, amelyben nem a dokumentarista jelleg, nem a hírérték volt az elsődleges, hanem a világ szubjektív és jelentésekben gazdag megragadása egy fényképben.

A harmincas-negyvenes éveiben járó generációt tömörítő szakmai csoportot – a kiállításon nyolc aktív és öt egykori tag képviseli – élvonalbeli sajtófotósok, fotográfusok alkotják, akik számos nemzetközi és magyar sajtódíj, valamint művészeti ösztöndíjak nyertesei. Bár szakmai előéletük, képzettségük és gyakorlatuk igen eltérő (Práter utcai Szakképző Iskola, MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia, MOME fotográfia szak, Kaposvári Egyetem fotográfia szak, valamint fotográfiai műhelyekben való egyéni gyakorlat), elkészült munkáik, fotóesszéik, projektjeik egységesen tükrözik a reflektív, humanista képalkotást, az érzékeny, felvállaltan személyes érintettségű látásmódot.

Működésük egyik alappillére a folyamatos diskurzus, egymás munkáinak elemzése, érdemi értékelése. Kiemelt szándékuk közös projektek megvalósítása, a pályázatokon, kiállításokon való együttes megjelenés. Több portfolió review, riportfotó workshop kötődik hozzájuk.

Új művészeti formanyelvet használva hosszú távú autonóm képsorozatokat, fotóesszéket készítenek, meghaladva a fotóriporteri szemléletet, túllépve a napi hírképek létrehozásán.

Kutatás alapú projektjeik, a szociális témák iránti érzékenységük, a privát és közéleti történésekkel kapcsolatos véleményformálást is felvállaló sorozataik a világ számos lapjában és kiállítási intézményében megjelennek.

„Tagjaink hisznek benne, hogy a fotográfusok tanúk és hírvivők. Fontos számunkra a mindennapi helyzetek, a különféle társadalmi problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. Mindannyian saját érzéseinkre és benyomásainkra támaszkodva láttatjuk az általunk választott témát – a legkülönbözőbb társadalmi és földrajzi környezetben” – írják a honlapjukon.

Csizek Gabriella és Kopin Katalin
kurátorok