Kengyelfutó gyalogkakukk az Év Madárfotóján

0

Közel 22.000 nevezés érkezett a nemzetközi The Bird Photographer of the Year 2021 (Az Év Madárfotósa 2021) fotópályázatra, amelyet nyolc kategóriában, valamint külön a fiatalok számára, illetve a legjobb portfoliónak és a természetvédelmi díjnak hirdettek meg.

A zsűri döntése alapján 2021-ben Az Év Madárfotósa a mexikói Alejandro Prieto lett az USA-Mexikó határán végigvonuló kerítés mellett egy kaliforniai földikakukkról készített fotójával, amely kifejezi és bemutatja a teljes kontinenst keresztbeszelő fal élővilágra gyakorolt negatív hatását.
A határ menti infrastruktúra nemcsak fizikailag gátolja az élővilág mozgását, hanem tönkreteszi és elérhetetlenné teszi a különböző élőhelyeket. Sok sivatagi állat bizonyos mértékig nomád vándor, így egy fal megszakítja az élőhelyek kapcsolatát, valamint megakadályozza, hogy az állatok szabadon mozogjanak egyik helyről a másikra. Ezen a fotón egy Geococcyx californianus (Kaliforniai földikakukk) látható, amint a határfalhoz érkezik Naco-ban (Arizona).
A fődíjas kép készítőjének nyereménye 5.000 angol font.
A fiatalok kategóriájában a svájci Levi Fritze nyert, a legjobb portfólió díját Kevin Morgans (Egyesült Királyság) nyerte, míg a természetvédelmi díjat Carla Rhodes kapta.

A pályázatról és a fotókról további részletek a Bird Photographer of the Year weboldalán találhatók.