Új nagylátószögű fix: Panasonic S 24mm f/1,8

0

A Panasonic bejelentette az idei ütemterv utolsó előtti objektívét, a Lumix S 24mm f/1,8 fix gyújtótávolságú modellt, amelyet a full-frame szenzoros, L bajonettes tükör nélküli fényképezőgépekhez fejlesztett.

A Lumix S 24mm f/1,8-at úgy tervezték, hogy az dizájnban, méretben, tömegben és súlypontban is hasonló legyen a már piacon lévő Lumix S 50mm f/1,8 és Lumix S 85mm f/1,8 objektívekhez, így mind a fókuszgyűrű helye, mind a szűrőméret, mind pedig a súlyelosztás azonos marad (utóbbi alól kivétel a 85mm f/1,8), ami főképp gimbalon használva lesz nagyon hasznos. Emellett persze az azonos szűrőméret miatt abból a szempontból is előnyös ez a megoldás, hogy így nem kell minden egyes objektív miatt más és más méretű polarizációs, ND vagy átmenetes szűrőt vásárolnunk.

Az objektív megalkotásánál fontos szempont volt a képsarkokban is kompromisszummentes képminőség, a gyűrűk nélküli bokeh foltok, illetve a videósok egyedi igényeit is igyekeztek szem előtt tartani. Egyrészt csendes de gyors fókuszmeghajtást alkalmaztak, ami követő fókusznál is használható, másrészt fókuszlégzés nélküli optikai rendszert hoztak létre (azaz nem változik meg a látószög a közeli vagy távoli témára való átfókuszálás során), emellett pedig a rekeszvezérlés is finom átmenetű, hogy ne okozzon expozíció ugrást.

A tizenkét lencsetagból álló objektívben három aszférikus tag hivatott a képsarkok leképezését javítani, illetve a nyitott blendénél lágyságot okozó szférikus aberrációt csökkenteni, míg a kromatikus aberráció ellen három extra-alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion) és egy ultra-alacsony szórású (UED – Ultra Extra-low Dispersion) lencsetagot vetettek be.
A Japánban gyártott, időjárásállóságot adó (por- és cseppálló) szigetelésekkel ellátott objektív 67 mm-es szűrőmenetű, közelpontja 24 cm (maximális nagyítása így 0,15×-es).

A Panasonic fényképezőgépekben erre az objektívre vonatkozóan is beállítható, hogy a fókuszgyűrű nem-lineáris, vagy lineáris működésű legyen-e, előbbi fotózásnál jöhet jól a precízebb, finomabb kézi fókuszhoz, utóbbi viszont a videózásnál hasznos, amikor a forgási (szög-)sebességtől függetlenül azonos az áttétel.

A Panasonic Lumix S 24mm f/1,8 szeptember végétől lesz kapható, ára várhatóan 900 euró (900 amerikai dollár) lesz.

Sajtóközlemény:

Pehelykönnyű LUMIX S 24 mm F1.8 (S-S24) objektív a
LUMIX S sorozathoz

Wiesbaden, Németország – 2021. szeptember 1. –

A Panasonic örömmel mutatja be új, nagy rekesznyílású, fix gyújtótávolságú LUMIX S 24 mm F1.8 (S-S24) objektívjét, amely a harmadik tagja az F1.8 nagy rekesznyílású L-bajonettzáras objektívsorozatnak. Az F1.8-as fix gyújtótávolságú LUMIX S sorozat összesen 4 tagból áll: a 85 mm-es (S-S85), az 50 mm-es (S-S50) és az új 24 mm-es (S-S24), plusz a jövőben megjelenő 35mm-es (S-S35) objektívekből. Közös bennük a megegyező méret és az azonos kezelőszerv-elrendezés, amely rendkívül praktikus használat közben. Az objektívek súlypontja is szinte ugyanoda esik, ezért egyszerűen és gyorsan lehet objektívet cserélni, amikor a fényképezőgépet gimbal tartja, így csak minimálisan kell állítani a csatlakoztatott eszközökön. Az azonos átmérőnek köszönhetően a szűrők is kompatibilisek mindegyik objektívvel. Az objektívek felbontása is egyforma.
A LUMIX S 24 mm F1.8 11 csoportba rendezve összesen 12 elemet tartalmaz, többek között 3 aszférikus lencsét, 3 ED (extra-alacsony szórású) és 1 UED (ultra extra-alacsony szórású) lencsét. A három aszférikus lencse kiváló képalkotást és gyönyörű bokeh hatást jelenít meg, amely az F1.8 objektíveket tartalmazó sorozat valamennyi tagjára jellemző. A széles látószögnek köszönhetően többféle témában is otthonosan mozog, a tájképektől kezdve a pillanatfelvételekig. Az ED és UED lencsék hatékonyan minimalizálják a kromatikus aberrációt.
A LUMIX 24 mm F1.8 gördülékeny és csendes használatot biztosít, és a max. 240 fps sebességű szenzorkommunikációval kiválóan együttműködik a fényképezőgép villámgyors és precíz AF rendszerével. A nem lineáris beállításnál a fókusz változó mértékben állítható a fókuszgyűrű forgási sebességének megfelelően, lineáris beállításnál pedig a fókusz a beállított mértékben, a fókuszgyűrű elforgatásának nagyságától függően változik. Az érzékenységet (az elforgatás mértékéhez rendelt fókuszváltozást) 90 és 360 fok között 30 fokonként lehet megadni a kívánt fókuszműködés eléréséhez. A LUMIX S 24 mm F1.8 objektív a videofelvételek terén is kimagaslóan teljesít, mert úgy tervezték meg, hogy felvétel közben elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami egy komoly hiba volt idáig a fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél. Az objektív gördülékeny expozícióváltást biztosító finom blendeszabályozással nyújt professzionális videominőséget.
Kompakt méretével és mindössze körülbelül 310 grammos súlyával a LUMIX S 24 mm F1.8 bámulatosan könnyen hordozható, így kiválóan illeszkedik az S5 fényképezőgépéhez, amely a LUMIX sorozat legkisebb full-frame tagja. A rugalmas felhasználás érdekében a por- és cseppálló* kivitellel mostoha körülmények között, akár -10 fokban is használható az objektív. A szűrő átmérője 67 mm, és a kör alakú rekesz 9 lamellából áll.
A hamarosan bemutatkozó 35 mm-es standard fix gyújtótávolságú objektívvel és a négy F1.8-as nagy rekeszértékű objektívvel a Panasonic és az L-bajonettes gyártókat tömörítő L-Mount Alliance jól mutatja, mennyire elkötelezett az L-bajonettes objektívek fejlesztése mellett, hogy a felhasználók igényeinek megfelelően tovább bővüljön a választék.
A LUMIX S-S24 részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX felhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak belföldön, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik.
A www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatóak a jogosultsági szintekről, az országokról és a termékekről, valamint elolvashatóak a részvételi feltételek is.
*A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.
• Az L-Mount a Leica Camera AG bejegyzett védjegye.
• A kialakítás és a specifikációk előzetes értesítés nélkül változhatnak.