Hivatalos: megjelent a Canon EOS R3

0

A Canon idén áprilisban jelentette be az EOS R3 fejlesztését, amikor még csak néhány érdekesebb információt osztottak meg a nagyközönséggel (de egyébként többet, mint általában a gyártók szoktak).

A mai naptól már hivatalosan is létezik az EOS R3, amelyről minden részletet elárult a gyártó.

A Canon EOS R3 nem titkoltan azzal a szándékkal jött létre, hogy bemutassa: a tükör nélküli fényképezőgépek világában is van helye sportfotós gépnek, amely már az első generációnál képes lekörözni a tükörreflexes fényképzőgépeket. Az EOS R3 ugyanis még az EOS-1D X Mark III-nál is gyorsabb: a profi DSLR felcsapott tükörrel, LiveView módban 20 kép/mp-re képes (nem élőképes, hanem optikai keresős módban max. 16 kép/mp-et), míg az EOS R3 akár 30 kép/mp sebességgel is használható (elektronikus zárral, mechanikus zárral 12 kép/mp a maximum sebesség – a mechanikus zárszerkezet a saját fizikai határából adódóan nem képes 30 kép/mp-es sorozatsebességre, így ilyen gyors sorozatoknál már csak elektronikus zár használható – amely mellesleg a gépet is jobban kíméli).
Nem csak a sorozatfelvételi képességben, de videós képességben is előrébb lépett az EOS R3 az eddigi csúcs sportfotós Canon DSLR-től, hiszen itt már 6k RAW videók is rögzíthetők, akár 6 óra időtartamban, 4k-ban pedig akár 120 kép/mp képfrissítés is elérhető, 1,5 órás felvételi idővel. Van lehetőség 10 bites színmélység használatára és Canon Log3 módú mentésre is, amelyek az utómunkát könnyítik meg (ha valaki nem akar RAW videóval kínlódni).

A gép egy új fejlesztésű 24,1 Mpixeles szenzort használ, amelynek kialakítása nem csupán hátsó megvilágítású (BSI – Back Side Illuminated, amelynél a szenzorban futó huzalozások a fényérzékeny fotodiódák alatt futnak, így a ‘photosite’-ok jobb felületkihasználása révén nagyobb fotonelnyelő képességűek), hanem rétegelt (Stacked) technológiájú is, ami az átlagosnál sokkal gyorsabb kiolvasást tesz lehetővé a szenzor alsó rétegében elhelyezett nagy kapacitású memóriába.
A japán gyártó külön kiemelte, hogy az új full-frame szenzor nagy kiolvasási sebességének köszönhetően az elektronikus zár használata esetén sincs jelentős jello-effektus, amely a képmezőben gyorsan mozgó tárgyak megjelenését torzítaná. Ráadásul ezzel akár 1/64000 mp záridő is elérhető.

Apropó elektronikus zár, a Canon EOS R3 a gyártó első olyan tükör nélküli fényképezőgépe, amely (szintén a gyors szenzorkiolvasásnak köszönhetően) lehetővé teszi a vaku használatát akkor is, amikor elektronikus zárat alkalmazunk.
A szenzor ebben a gépben is stabilizált, így az optikai stabilizátor nélküli objektívek esetén is stabilabb, berázásmentes képkészítést végezhetünk (beépített stabilizátoros objektíveknél pedig még nagyobb hatékonyság, akár 8 Fé-nyi előny is elérhető a reciprokszabályhoz képest).

Az 1053 mezős Dual Pixel CMOS AF II rendszer nem csupán az arc- és szemérzékelésre (és követésre) képes, de alkalmassá tették állatok és járművek felismerésére és követésére is. A fókuszrendszer érzékenysége is kiváló, ezt a gyártó -7,5 Fé-ben adta meg (f/1,2 fényerejű objektívvel, tehát f/2 fényerejű objektívvel -6,2 Fé). Összehasonlításképpen: az EOS R5 AF rendszere f/1,2 fényerejű objektívvel -6 Fé (f/2 objektívvel -4,7 Fé), az EOS R6-é -6,5 Fé érzékenységű (f/2 objektívvel -5,2 Fé).

A gépre 5,76 millió képpontos, 120 Hz képfrissítésű elektronikus kereső került.
A fejlesztések között egy érdekes funkció is megtalálható, ez pedig a fotós tekintetét (az elektronikus keresőben) követő AF, amelyre egyébként már volt próbálkozás korábban, a filmes EOS-ok között. Az új megoldásnak köszönhetően azonban itt pillanatok alatt képes követni a fotós szemét és a gép a teljes képmezőn belül bárhová állíthat élességet, ahová a keresőben a fotós néz.
A fókuszmező váltását így négyféle módon tehetjük meg: a DSLR-eknél szokásos joystick-es (fókuszkaros) megoldással, az EOS-1D X Mark III-nál bevezetett módon az ujjbegyünk érintőgombon mozgatásával, a hátsó érintésérzékeny LCD-n ujjunkkal, vagy a keresőbe tekintés során a tekintetünkkel.

Nem meglepő módon a Canon EOS R3 is dupla kártyafoglalatot használ, így UHS-II vagy UHS-I SD kártya mellett CFexpress memóriakártyák is alkalmazhatók (utóbbiak szükségesek a RAW videók mentésére, fotózáshoz egy UHS-I-es vagy UHS-II-es SD kártya sebessége is elegendő lehet).

A váz felső részére TTL vakupapucs került, amely kiegészítő csatlakozósorral is rendelkezik, így különleges kiegészítők csatlakoztatására is van lehetőség, mint az új okostelefon tartó adapter, vagy a szintén most megjelent külső puskamikrofon (Canon DM-E1D). A japán gyártó a korábbi ST-E3-RT rádiós vakuvezérlőnek is elkészítette a multi-funkciós vakupapucsos változatát, amelyet ST-E10-nek nevezett el. Érdekessége, hogy saját elem nélkül képes működni, a szükséges energiát a gépváztól veszi. Ezen felül pedig méretében is jóval kisebb lett, mint az említett korábbi változat (persze így kijelző sem került rá).

A Canon EOS R3 novembertől lesz kapható, ára 6000 euró lesz.

A gyártó néhány mintafotót is közzétett, amelyet a Canon EOS R3-mal készítettek (a fotók nagy felbontásban a kis képekre kattintva, új ablakban tekinthetők meg):

Sajtóközlemény:

A várakozásnak vége – Megérkezett a Canon új, igazán versenyképes, sportfotózáshoz tervezett fényképezőgépe

Budapest, Magyarország, 2021. szeptember 14. – A Canon Europe a mai napon bejelentette a várva várt EOS R3 érkezését – egy igazi nagyágyú a sportfotózás és riportkészítés területén. A hagyományok és a legmodernebb technológia ötvözeteként, az EOS R3 rendelkezik mindazon ismerős jellemzőkkel és sebességgel, amit megszokhattunk a Canon jól ismert EOS-1 sorozata esetében, de ehhez az úttörőnek számító, EOS R rendszerre jellemző innovatív megközelítés és sokoldalúság is társul.

A legigényesebb sajtó- és sportfotósok visszajelzései alapján tervezett EOS R3 több mint 100 fejlesztéssel rendelkezik a Canon tükör nélküli és DSLR modelljeihez képest. Az eredmény pedig egy olyan fényképezőgép, amely hihetetlen mértékben leegyszerűsíti a munkafolyamatokat, és egy újabb szintre helyezi a fényképezőgép és a fotós közötti kapcsolatot, verhetetlen sebességének és kezelhetőségének köszönhetően. Vadonatúj, továbbfejlesztett 24,1 megapixeles érzékelőjével, az EOS R3 optimális egyensúlyt állít fel a teljesítmény, a felbontás és a sebesség között, s ezáltal egy olyan fényképezőgépet kínál a sajtó- és sportfotósok számára, amely felülmúlja és maga mögött hagyja a versenytársakat.

A jövő a gyorsaságé
A forradalmian új, 24,1 megapixeles háttér-világítású, rétegelt CMOS érzékelő segítségével, az EOS R3 villámgyors képalkotást és fokozott kezelhetőséget kínál. A nagyteljesítményű érzékelő szinte teljes egészében megszünteti a zárszerkezet által okozott torzítást, a gyors zársebességnek köszönhetően pedig 30 másodperctől egészen a másodperc 1/64000 részéig terjedő1 képrögzítési időt kínál, ami lehetővé teszi a sportfotósok számára a leggyorsabban mozgó tárgyak rögzítését is. Az elektronikus zárkioldó használatával a fotósok még a RAW-fájlok esetében is képesek akár 30 kép/másodperces sebességgel is rögzíteni a képeket, AE/AF követéssel kiegészítve. Ez az első alkalom, hogy az elektronikus zárkioldó egyaránt használható a Canon és harmadik fél által gyártott vakukkal is. Az elektronikus zárkioldók jellemző gyenge pontjait kiiktatva, a Canon bevezette a villódzás-érzékelő és a nagyfrekvenciás villódzásmentes fényképezési módot, amelyekkel felismerhetők és korrigálhatók a villódzó fényforrások, valamint megelőzhető a sávosodás, illetve a színbeállítással kapcsolatos és az expozíciós problémák.

Az EOS R3 nagysebességű teljesítménye a fókuszálás területén is kiemelkedő. 0,03 másodperces fókuszálási idejével, az EOS R3 az eddigi leggyorsabb fényképezőgép az EOS R sorozaton belül2 – tökéletes eszköz a sport és a sajtó kiszámíthatatlan világában bekövetkező eseményeinek rögzítésére. A Dual Pixel CMOS AF II-nek köszönhetően, az EOS R3 továbbfejlesztett mély tanulási algoritmussal és AF követéssel rendelkezik, beleértve az emberi szem és az állatok szemének, testének érzékelését, valamint az emberi arc és fej felismerését mind állóképek, mind pedig videók esetében. A motorsport fotósokra is gondolva, a Canon ugyancsak elérhetővé tette a járműkövető funkciót. Mostantól minden AF üzemmódban elérhető a szem-, arc-, fej- és testfelismerő funkció, valamint egy új flexibilis zóna nevű funkció, amelynek segítségével a felhasználók kiválaszthatják az AF terület nagyságát és formáját. Az EOS R3 szintet lép azáltal, hogy rendkívül gyenge fényviszonyok, például -7,5 Fé3 mellett is képes megfelelően működni, ezért ez az egyik leghatékonyabb alacsony fényszinten is működő fényképezőgép a piacon.

A fent említett valamennyi AF opció beállítási lehetőségeinek maximalizálása érdekében, az EOS R3 három különböző lehetőséget biztosít az AF pontok beállításához: a gyors okosvezérlés, a precíziós multivezérlés és az ösztönös szemvezérléssel rendelkező AF opció. A szemvezérléses AF autófókusz funkció természetesebb kapcsolatot hoz létre a fényképezőgép és a fotós között. Az intuitív és úttörőnek számító AF fókuszpont kiválasztási üzemmód odahelyezi a fókuszpontot, ahová a fotós néz. Gyorsan változó helyzetekben ez a funkció lehetővé teszi a fotós számára, hogy a tekintetével ösztönösen magára az eseményre fókuszáljon.

A kézi fotózási lehetőség, valamint a mozgás közbeni folyamatos filmfelvételi képesség továbbfejlesztésével, az 5-tengelyes beépített képstabilizátor kombinálható az egyes RF-foglalatos objektívbe beépített optikai képstabilizátorral, amely az iparágon belül elsőrangú teljesítménynek minősülő nyolcfokozatú védelmet nyújt a fényképezőgép bemozdulásával szemben.

Szárnyalja túl kollégáit!
A számos professzionális csatlakozási lehetőségnek köszönhetően – például 5.0-ás verziójú bluetooth és 5 GHz-es4 Wi-Fi – az EOS R3 egyszerűbbé és könnyebbé teszi a profi fotósok munkafolyamatait. Ideális választásnak bizonyul sportarénákban való felhasználásra, a beépített gigabites Ethernet port nagysebességű vezetékes csatlakozást tesz lehetővé. És amikor valóban számít a sebesség, a fotósok FTP-én keresztül továbbíthatják a felvételeket ügyfeleiknek. Már meglévő EOS R55 és EOS-1D X Mark III készülékeknél, a hálózati beállítások mindhárom fényképezőgép esetében alkalmazhatóak.

A Canon Camera Connect alkalmazás vagy a Browser Remote funkció segítségével, ethernet kapcsolaton keresztül, a felhasználók egy mobileszközről távolról is irányíthatják a fényképezőgépet. Az EOS-1D X Mark III készülékből átvett Browser Remote funkció ugyancsak lehetővé teszi a felhasználók és vállalati központok számára a metaadatok távolról történő módosítását, valamint a böngészést és a képek letöltését. Szintén a felhasználók rendelkezésére áll a Canon Mobile File Transfer (MFT) alkalmazás6 – profi fotósok részére kifejlesztett mobilalkalmazás, amely mobileszközökön keresztül továbbítja a képeket egy FTP/FTPS/SFTP szerverre. Az alkalmazás jövőbeni fejlesztései által már lehetséges lesz a szóban elmondott emlékeztető jegyzetek szöveggé való átalakítása, még inkább megkönnyítve ezáltal a profik számára a technika használatát. Az EOS R3 fényképezőgéppel együtt elérhető új, okostelefon-tartó kiegészítő, a Smartphone Link AD-P1 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felrögzítsék iOS vagy Android eszközüket a multifunkciós vakupapucs adapter tetejére, és egyszerűen továbbíthassák a képeket az új MFT alkalmazás7 segítségével. A Canon Camera Connect alkalmazás mostantól lehetővé teszi az EOS R3 készülékszoftverjének telefonon keresztül történő frissítését is – ez is egy újabb újdonság az EOS fényképezőgépek családján belül.

Hihetetlen videós képességek
Az EOS R5 fényképezőgéphez hasonlóan, az EOS R3 ugyancsak új szintet jelent a Canon hibrid megoldásainak kínálatában – kielégíti a fotósok kiváló minőségű állókép készítéssel kapcsolatos igényeit, valamint lenyűgöző nagy képfelbontású videófelvételi képességgel is rendelkezik. 6K 60p RAW felbontású felvételeket rögzít, amely az eddigi 4k-nál 50%-kal nagyobb részletezettséget biztosít. A 6K CRM RAW-fájlok esetében a felvétel elkészítését követően is korrigálható az expozíció és a fehéregyensúly, a káprázatos képminőség biztosítása érdekében. A 60 p-ig 6K-ról túlmintavételezett 4K felvételek esetében garantálja a lehető legmagasabb szintű, 4K mozifilm minőséget. Kiválóan használható nagy sebességű és dinamikus mozgással járó sportok esetében, az EOS R3 ugyanis a 4K 120p-s felvételeket csodálatos 4K felbontású lassított felvételként is képes rögzíteni. Mostantól nincs akadálya az akár 6 órán át tartó felvételkészítésnek, illetve a 1,5 órás 119,88/100p magas képkockaszámú8 rögzítésnek sem.

Az EOS R3-at alapjában véve arra tervezték, hogy túlszárnyalja versenytársait – és ugyanez vonatkozik a videókészítésre is. A fájlméret csökkentése, valamint a videós munkafolyamatok felgyorsítása érdekében, CRM light vagy MP4 felvételek is készíthetők All-I, IPB vagy kisebb IPB light opciók segítségével, lehetővé téve a felhasználók számára az igényeinek és a tárhelyi korlátoknak megfelelő átviteli sebesség megválasztását is. Kettős kártyahellyel rendelkezik, ideértve egy UHS-II SD és egy ultra nagy sebességű CFexpress kártyahelyet, mely lehetővé teszi 6K RAW-videófájlok rögzítését is, és támogatja azok egyidejű mindkét kártyára MP49 formátumban történő biztonsági mentését. A Canon jól ismert Canon LOG 3 beállítása 10-bit belső rögzítést tesz lehetővé a nagyobb dinamikatartomány, illetve a 10bit-es HDR PQ lehetőség elérése érdekében, amellyel csökkenthető az utómunka során végzett szerkesztés vagy színelés szükségessége. Kiváló választás száguldó riporterek számára, mivel az EOS R3-at a Canon új multifunkciós vakupapucsával szerelték fel, és kompatibilis az újonnan piacra dobott DM-E1D sztereó iránymikrofonnal.

Ösztönös képrögzítési élmény
Az EOS-1 sorozat sebességét és ismerős funkcióit magába foglalva, a Canon legújabb tükör nélküli fényképezőgépe egy új, a Canon által kifejlesztett blackout-mentes, kiváló minőségű, alacsony késleltetésű és frissítési igényű 5,76 millió képpontos elektronikus keresővel rendelkezik és másodpercenként 120 képkockát képes rögzíteni teljes felbontás mellett, miközben az általa biztosított moziélmény vetekszik az optikai kereső által biztosított élménnyel. Az újonnan bemutatott OVF szimulációs View Assist funkcióval kiegészítve, a kereső nagyobb dinamikatartományt és színárnyalási lehetőségeket biztosít. A zárkioldó késleltetése egészen elképesztő módon 20ms-ra csökkenthető – ez kevesebb mint a fele annak, amire egy hagyományos fényképezőgép képes, a zárkioldógomb megnyomását követő szinte azonnali képrögzítés érdekében. Az új, nagy képfelbontású Vari-Angle 4,1-millió képpontos érintőképernyő számos irányba billenthető és elforgatható. A már ismert EOS ergonómiai megoldásokat új vezérlőkkel és a felhasználók által személyre szabható újabb opciókkal kiegészítve, ideértve a hangerő szabályozással rendelkező zárkioldó funkciót, az EOS R3 jól ismert, ám továbbfejlesztett vezérléssel rendelkezik. A fényképezőgépek közötti váltások esetén, az időtakarékosság érdekében, a fotósok egyszerűen másolhatják és elmenthetik a memóriakártyákra saját személyes beállításaikat. Mivel ugyanolyan LP-E19-es akkumulátorokkal működik, mint az EOS-1D X Mark II és az EOS-1D X Mark III, az EOS R3 hosszabb felvételkészítési időt tesz lehetővé, és nagyobb kompatibilitással rendelkezik a meglévő DSLR-ekkel szemben.

Az EOS R3 új, könnyűsúlyú, por- és vízálló magnéziumból készült házat kapott, amely nagy igénybevételt jelentő környezetben is védelmet biztosít. Az EOS R3 a multifunkciós vakupapucson keresztül ugyancsak biztosítja az új, kompakt ST-E10-es Speedlite jeladó energia ellátását is, ezzel lehetőséget biztosítva a fotósok számára, hogy többféle rádiós Speedlite vakut is működtethessenek távolról.

Az EOS R3 egy ultra gyors, rendkívül jól kezelhető fényképezőgép, amely megfelelő versenyelőnyt biztosít a sport- és sajtófotósok számára a nyerő kép elkészítéséhez.

Az EOS R3 legfontosabb jellemzői:

  • Új, a Canon által kifejlesztett 24,1 megapixeles, háttér-világítású, rétegelt CMOS érzékelő
  • 30fps képrögzítési sebesség AF/AE követéssel
  • A gyors zársebesség 30 másodperctől egészen a másodperc 1/64000 részéig terjedő1 képrögzítési időt kínál, az elektronikus zárkioldó használata esetén
  • Szemvezérléses AF-pont kiválasztás
  • Emberek és állatok AF-követése; állatok (ideértve a madarakat is) és motorsportok (versenymotorok és versenyautók)
  • Teljes képernyő-szélességű 6K 60p RAW videófelvétel-készítés egy belső CFexpress kártyára
  • Fókuszálási képesség gyenge fényviszonyok között is, akár –7,5 Fé3 fényszintnél is

1 Az elektronikus zárkioldó használata esetén. A mechanikus zárkioldó a másodperc 1/8000 része és 30 másodperc közötti tartományon belül működik.
2 Helytálló információ 2021. szeptember 13-tól kezdődően- A legnagyobb AF sebesség * A CIPA irányelvek szerint végzett AF gyorsasági tesztek eredménye alapján (Az eredmények változóak lehetnek a képrögzítési körülményektől és az objektívektől függően). Belső mérési eljárásokon alapul. Tesztelési feltételek:
• Fényerő a távolság mérésekor: Fé12 (szokásos hőmérséklet, ISO 100)
• Képrögzítési mód: M
• Alkalmazott objektív: RF24-105mm F4-7.1 IS STM, Állóképek kézi működtetésű zárkioldó használata melletti rögzítése
• AF üzemmód: egypontos AF (centrális)
• AF működtetés: egyszeres képrögzítés AF
3 f/1.2 objektívek használata az alábbi feltételek mellett: centrális fókuszpont, szobahőmérséklet, egyszeres képrögzítés AF, ISO 100. A fentiek nem vonatkoznak a DS (Defocus Smoothing) bevonattal rendelkező RF-foglalatos objektívekre.
4 5 GHz Wi-Fi kizárólag bizonyos régiókban érhető el.
5 WFT-R10 vezeték nélküli fájltovábbító használata esetén.
6 Az alkalmazás várhatóan 2022. 1. negyedévétől lesz elérhető a nagyközönség számára. Kezdetben az alkalmazás – 1.3.0-ás verzió – próbaverzióként díjmentesen lesz elérhető. A későbbi változatok díjkötelesek lesznek.
7 TA multifunkciós vakupapucs adapter iOS és Android okostelefonokhoz használható Link AD-P1 változata 2022-től lesz megvásárolható.
8 Az akkumulátor töltöttségi szintjétől, a memóriakártyáktól és a hőmérséklettől függ.
9 A támogatott funkciók között külön használható állóképek készítéséhez, külön használható állókép/filmrögzítéshez és együttesen filmfelvételhez használható 2 darab kártya áll rendelkezésre.
10 Az elektronikus zárkioldó használata esetén. A mechanikus zárkioldó a másodperc 1/8000 része és 30 másodperc közötti tartományon belül működik.