Elkészült az új Nikon objektív: Nikkor Z 40mm f/2

0

A Nikon még júniusban jelentette be két objektívének fejlesztését, a Nikkor Z 28mm f/2,8 és a Nikkor Z 40mm f/2 modellekét. Ezek közül most az utóbbi, a 40 mm-es változat készült el.

A mindössze 170 grammos objektív ideális társa lehet az utazó fotósoknak, legyen szó akár full-frame szenzoros, akár APS-C szenzoros tükör nélküli Nikon felhasználóról, közelítőleg mindkét esetben az emberi látáshoz hasonló perspektívával fotózhatunk (APS-C szenzor esetén 60 mm ekv. gyújtótávolságot kapunk).
Az objektívet úgy fejlesztették, hogy ne csak fotózáshoz, de videózáshoz is jól használható legyen. Ezt a gyors és csendes léptetőmotor biztosítja.
A 6 lencsetagból kialakított optikai rendszerben két aszférikus tag szolgálja a képsarkok problémamentes leképezését. 29 cm-es közelpontjának köszönhetően 1:5,8 leképezési arány érhető el.
A műanyag bajonett csatlakozó körül egy gumi perem fut körbe, amely részleges cseppállóságot biztosít.

Részletes specifikáció a hírünk alatti adatlapon érhető el.

A Nikkor Z 40mm f/2 ez év őszétől lesz kapható, ára 300 amerikai dollár lesz.

Az objektívvel készült gyári mintafotók a képekre kattintva nagy felbontásban is megtekinthetők:

Sajtóközlemény:

Megérkezett a könnyű és kompakt NIKKOR Z 40mm f/2 mm objektív!

2021. szeptember 14: A mai napon a Nikon bemutatja a Nikon Z családhoz csatlakozó, kisméretű és legkönnyebb teljes képes fix objektívet! A gyönyörűen lírai NIKKOR Z 40mm f/2 mindennapi szuperhős: éles, nagy fényerejű és elég kicsi ahhoz, hogy diszkréten használhassa, nagyszerű mindenre a vlogoktól az élénk pillanatképekig.

A nagy fényerejű, általános fix objektív természetes látószöget biztosít, amely ideális a spontán portrékhoz, valamint interjúkhoz és oktatóvideókhoz. Ha nincs nagy objektív az arcukban, a témák nem érzik kellemetlenül magukat; ez az objektív pedig olyan kicsi és könnyű, hogy ideális arra is, hogy hogy egyéni valós szemszögből készült videofelvételeket is készítsen.

A széles Z-bajonett az objektív széles f/2 maximális rekeszével kombinálva nagyszerű teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok között is, ideális a gyenge megvilágítású helyzetek megörökítéséhez. A lekerekített, kilenclamellás rekesz lágy, természetes hatású elmosódást tesz lehetővé: a fotósok és a videósok lágyan elmosódott, szuper krémes háttérrel készíthetnek felvételeket, amely előtt a téma élesen kiemelkedik.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „Örömmel üdvözöljük ezeket a sokoldalú fix objektíveket a folyamatosan fejlődő Nikon Z rendszerben. Ez az objektív kiváló ár-érték arányú belépő a Nikon Z világába. Olyan kompakt és könnyű, hogy ideális elsődleges általános objektívként vagy könnyű másodlagos objektívként való használatra.”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z 40mm f/2
Nagy fényerejű f/2 általános fix objektív: 40 mm-es látószög Z sorozatú teljes képméretű fényképezőgépeken. 60 mm-es látószög egy Z sorozatú DX-formátumú fényképezőgépen.
Élethű: az objektív gyönyörű részletességgel, mélységélességgel és színekkel készít állóképeket és videókat.
Művészi elmosódás: még soha nem volt ilyen egyszerű borotvaéles téma létrehozása a gyönyörűen, lágyan elmosódott háttér előtt.
Remek képek közelről is: 0,29 méteres minimális fókusztávolság. Az élesség kiváló, még a közelről is.
Gyors és néma automatikus élességlátás: a rendkívül halk léptető motoros működtetésnek és a Z-bajonett által gyűjtött plusz fénynek köszönhetően az élességállítás gyors, pontos – és hangtalan.
Videókhoz tervezve: nem fogják tönkretenni a videókat az élességállítási zajok. A fókuszlégzés drámai mértékű csökkenésének köszönhetően a felvétel látószögének befolyásolása nélkül módosíthatja a fókuszt.
Zsebre rakható: elég kicsi ahhoz, hogy a fényképezőgépen tarthassa, de egy kabátzsebben is elfér.
Alkalmazkodó: a néma vezérlőgyűrűvel hangtalanul állítható be az élesség, a rekesz, expozíciókompenzáció vagy az ISO-érzékenység.
Jól védett: védve van a portól és a vízcseppektől.¹
¹ Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.