Dupla-halszem jön a Canontól

0

A Nokishita még napokkal ezelőtt megírta, hogy a Canon következő objektíve az RF 5,2mm f/2,8 L lesz. Persze senki sem értette, hogyan lehet ilyesmi, talán valami elgépelésről lenne szó és egy 52mm f/2,8 L objektív érkezik? De volt, aki azt feltételezte, hogy ez lesz az első APS-C szenzoros RF-es objektív (aminek persze valljuk be, nincs túl sok esélye, tekintettel arra, hogy ha meg is jelenne egy APS-C szenzoros RF bajonettes váz, akkor ahhoz elsőként nem egy halszemet, hanem egy alapzoomot adnának ki).

A lényeg, hogy azóta kikutattak egy korábbi Canon szabadalmat, amelyből az látható, hogy valóban terveztek egy 5,2 mm-es halszem objektívet, sőt, ez rögtön két halszem, avagy dupla halszem, amely VR kamerákhoz kínál egy képkockán teljes 180 fokos 3D-s panorámát (tehát nem gömbpanorámára kell gondolni).

Bár alapvetően nem vagyok a szabadalmak bújásának híve, hiszen sok esetben nem lesz kereskedelmi forgalomban kapható termék egy-egy szabadalomból, most ez kifejezetten jól jött, hiszen egyrészt igazolja Nokishitát (aki valóban újra joggal nevezhető tévedhetetlennek, aki még csak egy elgépelést se csinál), másrészt azt is megmutatja, hogyan kell értelmezni a dupla halszemet.