Fotópályázat a Fehértavi Darvadozás idejére

0

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága fotópályázatot írt ki a IX. Fehértavi Darvadozás, a madárvonulás dél-alföldi ünnepe alkalmából.

A nevezéseket három kategóriában várják: daru, vöcsök és víz. A fotóknak az idei dél-alföldi madárátvonuláson kell készülniük.
Nevezési díj pályázónként 1.000 Ft.
Nevezési határidő: 2021. november 05. éjfél.

Sajtóközlemény:

TERMÉSZETFOTÓ PÁLYÁZAT

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Szegedfish Kft. természetfotó pályázatot hirdet
a IX. Fehértavi Darvadozás, a madárvonulás dél-alföldi ünnepe alkalmából.
CÉL:
A kategóriánként meghatározott természeti értékek művészi megjelenítése. A pályázatra beküldött felvételekből, a zsűri válogatása alapján kiállítást rendezünk 2021. november 19-20-án, a IX. Fehértavi Darvadozás alkalmából. Ezután, a korábbi évek „fotó termésével” kiegészített kiállítás Szatymazon, ill. Kiskundorozsmán a Művelődési Házban lesz kiállítva. A Fehértavi Darvadozás fotópályázatán eredményesen szereplő alkotásokból a későbbiekben a szervezők a Szegedi Fehértó természeti értékeit bemutató kiadvány összeállítását tervezik.
A Rotary Klub a 2021. év végén jótékonysági árverésen kíván értékesíteni természetfotókat, és a befolyó összeggel nehéz sorsú családokat támogatni. Ha támogatóként részt kíván venni ebben a gyűjtésben, kérjük jelöljön meg egy fotót a pályázatra beadott anyagában, amely A/4-es nyomat formájában részt vehet az árverésen.
FELTÉTELEK:
A pályázat nyilvános. Amatőr fotósok nevezhetnek bármilyen fényképezőgép típussal, digitálisan készített felvételekkel.
A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatók (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt és az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.
A kép feldolgozása során a korrekció a következő, kizárólag a teljes képterületet érintő digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight)! Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák (pl.: fényérzékelőre tapadt por nyomai) eltávolítására. Engedélyezett a kép megvágása, és a kép orientációjának megváltoztatása, a felvételek monocrome átalakítása.
A bemutatásra, ill. díjazásra kiválogatott képek exif-állományát a zsűri ellenőrzi, és kérheti az eredeti „nyers” kép bemutatását. Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, az érintett képet kizárja a pályázatból!
NEVEZÉS:
A pályázaton minden versenyző kategóriánként maximum 3 képpel indulhat. Pályázni az eredeti képről készített kisméretű, JPEG formátumú képekkel lehet, amelyeket e-mailben kell a megadott címre elküldeni. A beküldött kép alakja bármilyen lehet, hosszabbik oldala minimum 1000, maximum 1400 pixel, panoráma kép esetén 1800 pixel nagyságú legyen. A díjazott, ill. kiállításra válogatott munkákat a szervezők utólag nagy felbontásban (interpolálás nélkül min. 5 MP felbontás) is bekérik a versenyzőktől, melyeket 30 x 40 cm-es méretben kinyomtatnak.
Nevezési díj: Pályázónként 1000.- Ft
A nevezési díjat a KNPI bankszámlájára kell befizetni: MNB 10025004-01743630
Közleményként kérjük feltüntetni a pályázó nevét, címét, adószámát, valamint: „Természetfotó pályázat”
Nevezési határidő: 2021. november 05. 24:00
Eddig az időpontig a nevezési díjnak, és a nevezett fotóknak is be kell érkezni!

A nevezett fotókhoz meg kell adni a következő adatokat:

  • kép címe és fájlneve (fájlnév: jelige_sorszám.jpg)
  • kategória
  • szerző neve
  • e-mail cím
  • jelige (nem azonos a szerző nevével!)

A zsűrizés anonimitása és a beérkezett képanyag korrekt kezelése érdekében a nevezett fotók fájlneve mindig a jeligével kezdődjön! A zsűri tagjai a nevezők személyes adataihoz a bírálat előtt nem férnek hozzá.

A befizetendő nevezési díjjal kapcsolatos számlaigényét és adószámát a nevezésben tüntesse fel! Számlát a KNPI kizárólag az átutaló személy/cég nevére, a beérkezés dátumával tud kiállítani!

Cím: darvadozas.knpi@gmail.com

A beküldött képek szerzői joga a pályázóé. Az anyagot a szervezők a legnagyobb gondossággal kezelik, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállalnak. Minden szerző online hozzáférést kap a kiállítás fotóiból (díjazott és a kiállításra kiválogatott munkákból) készült anyaghoz. A pályázó a kép beküldésével “kijelenti”, hogy a fényképet ő készítette, és hozzájárul a kép nyilvános megjelentetéséhez a Fehértavi Darvadozás kapcsán, a kiírásban rögzített célokra. A szerző tudomásul veszi és elfogadja a pályázat feltételeit.
KATEGÓRIÁK:
1. DARU A daru (Grus grus) művészi megjelenítése természetes környezetében.
2. VÖCSÖK A hagyományt követve évről-évre más, a vizes élőhelyekre, így a Szegedi Fehértóra is jellemző fajcsoport bemutatása a célunk, de a nevezett fotó más élőhelyen is készülhet. Idén a vöcsökféléket (Podicipedidae sp.) ábrázoló fotókat várunk e kategóriában.
A zsűri felhívja a figyelmet arra, hogy a fészeknél történő fotózás súlyos természetfotós etikai vétség!
3. VÍZ, AZ ÉLET FORRRÁSA A különféle élőlények szempontjából nélkülözhetetlen tiszta, természetes víz, és a vizes élőhelyek fontosságának művészi megjelenítése céljából a Fehértavi Darvadozás szervező partnere, a Szegedfish Hungary Kft által kiirt kategória.
ÉRTÉKELÉS:
A pályázatra nevezett fényképeket szakmai zsűri értékeli.
Bírálók:
Sztanó János ügyvezető igazgató Szegedfish Hungary Kft
Barkóczi Csaba természetfotós NaturArt
Széll Antal természetfotós, biológus NaturArt, KMNPI
Kiss Imre természetfotós KNPI

Minden zsűritag sorrendet állít fel. A fotók a sorban elfoglalt helyük szerinti pontszámot kapják. A zsűritagok pontszámai összeadódnak, kategórianyertes a legkevesebb pontot kapott kép.
DÍJAZÁS:
Kategóriánként az első három helyezett részére oklevél, valamint a szervezők és szponzorok által felajánlott pénz-, és értékes tárgyjutalmak 240.000.- Ft összértékben. A IX. Fehértavi Darvadozás fotópályázatának fő támogatója a Szegedfish Hungary Kft.